Koje vode su bezbedne za kupanje

Leto i vrele temperature nagone da nas osveženje potražimo na bazenima, ali i u jezerima i većim “barama”, a koje mogu da kriju brojne opasnosti po zdravlje.

Foto: Pixabay

Lekari upozoravaju da nisu sve vodene površine bezbedne za plivanje, jer sadrže razne bakterije i viruse koji mogu imati i te kako ozbiljne posledice po zdravlje.

Postoje neki znaci na koje morate da obratite pažnju, ukoliko često posećujete bazene, a koji govore da voda nije “bezbedna”, a ruski dermatovenerolog Tatjana Balirano otkrila je koje sve opasnosti prete kad plivate u u “inficiranoj” vodi.

“Uvek postoji veća verovatnoća da ćete se zaraziti ako se kupate u stajaćoj vodi. Mnogo je bolje rashladiti se u tekućoj vodi kako što je reka, a posebno one male, planinske koje brzo teku…”, ističe doktorka.

Ona je upozorila i na spoljne faktore, one koji se mogu videti na obali a koji ukazuju da voda nije “čista”.

“Takođe, treba da vodite računa da obala reke nije močvarna, kao i da nema podvodnih biljaka, algi, jer u takvoj sredini žive paraziti, bakterije i virusi”, objašnjava.

Jedan od najopasnijih, i u bazenima i “prirodnim” vodama, jeste parazit koji je izuzetno otporan na hlor – kriptosporidijum. On može da izazove gastrointestinalne bolesti, probleme sa kožom, pa čak i akutne raspiratorne bolesti. Statistike pokazuju da je skoro dve trećine epidemija gastrointestinalnih bolesti zabeleženo tokom letne sezone kupanja.

Mondo

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA