Koje piće je najbolje za bolesno dete?

Jedna od najvažnijih mera podrške bolesnom detetu je unos tečnosti! Stalno se ističe potreba da se bolesno dete stalno nudi da pije, to ponekad može da izgleda kao preterivanje, ali NIJE tako!

Foto: Flickr

Većinu dece napadaju jesenji i zimski virusi, a infekcije disajnih organa (respiratorne infekcije) su ubedljivo najčešće. Ima i infekcija organa za varenje (gastrointestinalne infekcije) koje su praćene povraćanjem i prolivima, tako da je zaista veliki broj mališana “u problemu”.

Za većinu virusa NEMA leka, već dete mora samo da se izbori, a zadatak roditelja (uz pomoć lekara) je da pomognu detetu u ovom “mikro-ratu”.

Jedna od najvažnijih mera podrške bolesnom detetu je unos tečnosti! Stalno se ističe potreba da se bolesno dete stalno nudi da pije, to ponekad može da izgleda kao preterivanje, ali NIJE tako! Voda je od neprocenjivog značaja i za zdravo dete (ovo naravno važi i za odrasle), a za bolesno je to, neretko, važnije i od lekova! Hajde da vidimo zašto je tako

 • Zašto dete “pod virusom” mora da uzima mnogo tečnosti

Tečnost je neophodna da se detetu nadoknadi gubitak telesne vode tokom svake virusne bolesti, a naročito tokom ovih hladnih dana! Virusi na razne načine “isteruju” vodu iz detetovog organizma, ali i povećavaju potrošnju vode u dečjem organizmu. Evo kako:

-   Visoka temperatura, koja je čest pratilac jesenjih i zimskih infekcija, povećava “isparavanje” vode iz tela, ali i ubrzavaju metabolizam što povećava potrošnju “unutrašnje” vode.

-   Loš apetit je često prisutan kod bolesnog deteta, tako da deca nemaju potrebu da jedu i piju, pa je tako unos vode značajno smanjen. Kad se ovo udruži sa povećanim gubicima vode, jasno je koliko je unos tečnosti važan!

-   Kod dece koja imaju infekcije organa za varenje, gubici vode su drastični, pa je unos tečnosti zapravo najvažniji terapijski cilj. O ovom problemu ćemo detaljno pričati drugom prilikom, imajući u vidu da su respiratorne infekcije ovih nedelja ipak dominantne.

 • Koje je piće najbolje za bolesno dete

Vodu – tu nema dileme!

Dobra voda je najbolje piće, a ovo naročito važi za dete koje je “zakačilo” aktuelne respiratorne viruse. Izbegavajte gaziranu vodu, a dajte detetu umereno ohlađenu vodu, a nudite ga da pije što češće!

Ako ga ne podsećate na uzimanje vode, skoro sigurno je da će uneti manje nego što mu treba.

 • A limunada

Limunada je kiseo napitak, a mnogo dece ima aktuelnim virusima ima oštećen želudac (gastritis), pa mu ne treba dodatno “zakišeljavanje”. Sa druge strane limunada nema mnogo vitamina C kao što se obično misli! Pomorandža i mandarina su daleko bogatije ovim vitaminom, ali ni sa njima ne treba preterivati kod virotičnog deteta.

 • Može li dete da se “pretovari” vodom

Ne može!

Dete višak vode izbaci putem bubrega, pa je nemoguće “predoziranje” vodom. Ako se desi da dete povrati nemojte ga odmah terati da pije veću količinu vode. Prvo mu dajte samo par gutljaja, pa kada se lepo smiri, nastavite po pravilu “često po malo”.

 • Da li dete treba terati da pije kad ima povišenu temperaturu

Baš tada je da pije!

Visoka telesna temperatura povećava gubitak vode iz organizma, ali povećava potrošnju vode u organizmu. Kada dete “gori treba ga ugasiti vodom”!

Podrazumeva se da se detetu temperatura obara lekovima (antipireticima), kao i rashlađivanjem, ali je unos vode od neprocenjivog značaja za dete koje ima povišenu temperaturu.

 • Šta je sa toplim čajevima

Nismo protiv čajeva, ali dete sa visokom tekmperaturom i bolnim grlom (većina virusa baš prvo napada nos i glo) NIJE za tople napitke! To je kao da sipate “ulje na vatru” i time se povećava neprijatnost u grlu, ali se NE pomaže detetu koje ima povišenu temperaturu! Naprotiv, topli napitak povećava unutrašnju temperaturu tela, a to NIJE cilj – potrebno je RASHLADITI dete! Zabluda je da hladni dani obavezno traže tople napitke – to ne važi za dete koje “gori” ili ima zažareno i bolno grlo!

Zato je voda “zakon” – sa vodom sigurno nećete pogrešiti!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Moja ćerka od 3 godine (18kg težine) je imala prošle nedelje proliv i povraćanje, rehidratisana je u bolnici ringerom i glukozom i sada se polako vraća uobičajenoj ishrani. Stolica je sređena, malo je i čvrsta.

  Međutim, mene zabrinjava njen prepolovljeni unos tečnosti. Tokom dana unese 600-700 ml vode, od toga jedan mali deo preko mleka. Sokove, supe, čajeve i čorbe odbija. Pre podneva je živahna, skače po krevetu, besni, gleda crtaće, popodne legne u krevet, zatraži mleko i spava čvrsto satima. Kad ustane, obično zatraži vodu i popije nekih 100ml u cugu.

  Samo da naglasim da već nedelju dana su joj ruke često hladne, prošle nedelje je imala 34,5 C temperaturu pod pazuhom, a sada je uglavnom oko 35,7. U bolnici nisu alarmirali za takvu temperaturu, ništa strašno rekoše. Rađena joj je detaljna krvna slika i doktor nije video nikakve rezultate da je ostavi još u bolnici.

  Da li mogu očekivati da se detetu vrati neka njena ranija norma za unos tečnosti? Pelene su joj osrednje mokre, ne onako prepunjenje kao pre proliva i povraćanja. Davanje tečnosti na silu ili nagovaranje kod nje ne uspeva, jednostavno čekamo fiziološku potrebu. Nije mi jasno kako centar za žeđ ne reaguje češće kod nje. Da li je to možda povezano sa nešto nižom telesnom temperaturom? Pre proliva je imala kašalj i nekoliko dana je inhalirana Pulmicortom.

  Odgovori na komentar
  • Ovo se može očekivati posle infekcije organa za varenje.

   Budite strpljivi, nudite dete da pije, a u narednih par nedelja se može ocekivati potpuna normalizacija unosa tečnosti.

   Odgovori na komentar
 2. Sin ima 28 meseci 7 dana kako je posao u novi drzavni vrtiic razboleo se i sad ima temperaturu do 39.U privatnom vrticu nije dobijao temperaturu mada smo mu mi davali da pije kozje mleko za imunitet i bio je vise od pola godine bez temperature.Pre temperature iskocile su mu limfne zlezde na vratu i preponi i u krvnoj slici su bili povecani enzimi jetre i malo uvecan stomacic.Dali je nesto opasno u pitanju zbog zlezdi i povecanja enzima ili su u pitanju neki virusi koji napadaju telo pa se ono bori da ih savlada.Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA