Ko je izmislio Pavlovićevu mast

Godine 1946. dr Živorad Pavlović obelodanio svoje životno delo i ponos naše farmakologije i medicine – Pavlovićevu mast. Do 1970. ovaj preparat delio se besplatno.

Pavlovićeva mast, po mnogima nezameljniva za negu i zaštitu kože dece, izum je našeg poznatog dečjeg lekara Živorada Pavlovića (1905 – 1979).

Dr Pavlović rođen je u Ljigu, medicinu je studirao u Beogradu, lekar je postao 1931, a pedijatriju je specijalizirao četiri godine kasnije.

Kao dečji lekar radio je u Beogradu, a pred Drugi svetski rat bio je upravnik Doma za nezbrinutu decu u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Ratnih godina nije izbivao iz zbegova podno Avale, gde je bilo mnogo dece. U teškim, nezdravim i nehigijenskim prilikama, deca su bila u ranama, često i sa teškim upalama kože. To je dr Pavloviću bio podsticaj da počne da traži preparat kojim će uspešno moći da leči, štiti i neguje dečju kožu, piše “Zabavnik”

Godine 1946. obelodanio je danas poznatu Pavlovićevu mast, svoje životno delo i ponos naše farmakologije i medicine, a nedugo zatim i puder za kožu. Po receptima dr Pavlovića pravio se i sirup protiv kašlja.

Sastojci za ovu čudotvornu mast ispitivani su skoro dve godine, da bi 1947. počela da se priprema na veliko, bez izmena u receptu doktora Živorada Pavlovića, u jednoj apoteci na beogradskoj Zvezdari. Zbog očigledne delotvornosti ubrzo su i druge apoteke u Beogradu prihvatile recepturu domaćeg pedijatra za spravljanje lekovite masti koja se do 1970. godine delila besplatno.

Inače, Pavlovićeva mast sadrži blagi rastvor borne kiseline, cink i talk, lanolin, vazelin i parafin, sastojke koji štite dečju kožu od mikroba, upala i zaraza i veoma blagotvorno deluje na smirivanje oštećene kože.

Dr Pavlović za života nije zaštitio svoju mast. Učinili su to, mnogo godina kasnije, njegovi naslednici i sledbenici. Patentom je zaštićena u više od 120 zemalja sveta. U znak poštovanja i zahvalnosti mnogih roditelja jedna ulica u Ljigu od 1992. godine nosi ime dr Živorada Pavlovića.

 

Podeli:

Komentari

  1. Gordana says:

    Pavlovićevu mast koristim i za nas odrasle. Veoma je efikasna. Mnogi austrijski dermatolozi ostali su zapanjeni efikasnošću Pavlovićeve masti. Inače ona je sastavni deo moje kućne apoteke.
    Srdačan pozdrav.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA