Klinička primena omega – 3 masnih kiselina iz krilovog ulja

Omega-3 masne kiseline, DHA i EPA,  su značajne za čitav niz različitih funkcija, od mišićne aktivnosti do rasta ćelija. Učestvuju u procesima koji su važni za razvoj detetovog mozga, te mentalnih i kognitivnih funkcija. Imaju i značajnu ulogu u poboljšanju pažnje, koncentracije i pamćenja.

Kao najbogatiji, najčistiji i najzdraviji prirodni izvor omega-3 za decu danas se  preporučuje ulje račića pod nazivom kril. Ovaj mali račić nastanjuje vode oko Antartika, što znači da on živi u najčistijim morima sveta.

Zbog svih benefita i prednosti, redovan unos omega – 3 masnih kiselina iz krilovog ulja se preporučuje za svu decu tokom perioda odrastanja i razvoja.

Osim kao podrška u procesima koji se dešavaju u burnom periodu rasta i razvoja, krilovo ulje ima značajnu ulogu i kao terapija kod određenih bolesti, odnosno stanja i poremećaja.

Krilovo ulje kao terapija za atopijski dermatitis

Kako je pokazala jedna korejska studija, rađena za sve tipove atopijske bolesti (atopijski dermatitis, alergijski rinitis, astmu ili kombinaciju ovih stanja), a na uzorku dece starosti od 4 do 6 godina, koncentracija omega-3 masnih kiselina u membrani crvenih krvnih zrnaca je bila značajno manja kod dece koja su imala atopijske bolesti. Koncentracija omega-6 je bila značajno veća.

Dalji tok studije je doveo do zaključka da omega-3 status u membrani crvenih krvnih zrnaca ima značajan uticaj na pojavljivanje i težinu atopijske bolesti kod dece.

Upravo se nedostatak ovog esencijalnog nutritijenta u organizmu odražava kako na pojavu, tako i na težinu bolesti.

Najrelevantnija baza kliničkih studija koje su rađene (Cohran analiza) svedoči o značajnim rezultatima suplementacije omega-3 masnih kiselina. Oni su se odrazili na bolje opšte stanje, poboljšanje kvaliteta života i na smanjenje površine zahvaćene kože kod dece.

Krilovo ulje i autizam i ADHD

Pošto su omega-3 masne kiseline izuzetno značajne za razvoj kognitivnih funkcija i poboljšanje mentalnog zdravlja, krilovo ulje se preporučuje kao deo obavezne terapije svoj deci koja pate od poremećaja iz autističnog spektra.

Kako su preliminarne meta analize otkrile, a kasnije studije to i dokazale, suplementacija omega-3 masnim kiselinama može imati značajan pozitivan uticaj na smanjenje simptoma hiperaktivnosti, letargije i stereotipije kod dece.

Osim deci sa autizmom, redovna primena suplemenata omega -3 masnih kiselina u kombinaciji sa omega – 6 se preporučuje i svoj deci sa neurološkim poremećajima, kao što su poremećaj hiperaktivnost i deficit pažnje (ADHD) i propratnih stanja, poput teskobe i povučenosti, disleksije i agresije.

Bath-Hextall FJ, Jenkinson C, Humphreys R, Williams HC. Dietary supplements for established atopic eczema. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012


Komentari

  1. Jasmina Maljkovic says:

    Postovani da li sme krilivo ulje da koristi i beba ispod 3godine.Na deklaraciji pise da he za decu iznad trece godine.Hvala


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA