Klempave uši

Klempavost ne utiče na sluh i zdravlje deteta, ali može da bude veliko psihičko opterećenje i da stvori komplekse od kojih se dete teško oslobađa, posebno kada krene u vrtić ili školu

KLEMPAVOST je nasledna karakteristika, a ponekad može da bude i posledica štetnih uticaja u majčinom stomaku, a statistika pokazuje da je češće nasleđuju dečaci.

Ušna školjka razvija se od šest kožnih nabora, koji se rastom spajaju i formiraju je, što se događa u embrionalnoj fazi razvoja, najčešće do 12. nedelje. Naučnici nisu sigurni koji gen je odgovoran za nasleđivanje klempavih ušiju, pa se često događa da se rodi klempavo dete u porodici gde niko nije imao takav problem, ali i obrnuta situacija, da i otac i majka imaju klempave uši, dok su uši njihovog mališana sasvim normalne. Iako to nije “strašan” i nerešiv problem, ne utiče na sluh i zdravlje deteta, klempavost može da bude veliko psihičko opterećenje i da stvori komplekse od kojih se dete teško oslobađa, posebno kada krene u vrtić ili školu, pa je zbog ove osobenosti izloženo podsmehu i ruganju vršnjaka. Psiholozi tvrde da roditelji češće prave problem zbog klempavih ušiju nego dete, pogotovo ukoliko su i oni imali isti problem, pa se plaše da njihovo dete ne bude predmet podsmeha i zadirkivanja. Zato insisitraju na operaciji vrlo rano, što nije dobro.

Devojčice su posebno osetljive, pa se može dogoditi da zbog toga budu vrlo povučene, da ne žele da vezuju kosu i da stvaraju pogrešnu predstavu da su ružne. To može jako loše da utiče na samopouzdanje i pravilno formiranje ličnosti, pa nemojte zanemarivati ovaj “problem”, pogotovo ukoliko dete stalno naglašava i ako ga opterećuje.

Postoji nekoliko varijanti hirurških intervencija, pa je važno dobro da se raspitate i konsultujete sa stručnjacima. Nijedna tehnika koja se primenjuje u Srbiji nije “idealna”, tvrde pedijatri, pa je bitno da vam u odluci pomogne stručnjak. Nije preterano komplikovana, uglavnom se radi ambulantno i nije bolna, ali je važno da znate da se ušna hrskavica formira tek u šestoj godini, pa pre toga stručnjaci ne preporučuju operaciju. Kod mališana se ona uglavnom izvodi u totalnoj anesteziji, dok se kod starije dece koristi lokalna.

Pre nego što se opredelite za ovakvo rešenje, razgovarajte sa detetom, pokušajte da mu objasnite da to nije ništa strašno i da lako može da se reši, ali nemojte da insistirate da dete to prihvati. Operacija ne traje dugo i tokom nje se hirurškim putem smanjuje ugao između ušne školjke i glave. Dete se istog dana otpušta kući, nosi traku, kapicu ili povez oko glave dok sve ne zaraste i uglavnom je sve gotovo posle nekoliko dana. Važno je i da dete narednih desetak dana redovno vodite na previjanja i kontrole. U nekim klinikama, zbog opšte anestezije iz predostrožnosti decu zadržavaju tokom noći. Preporuka domaćih stručnjaka je da se do 12 godine operacija radi u totalnoj anesteziji.

Komplikacije retko nastaju, ali su moguće. Ušna školjka je vrlo osetljiva, pa se može dogoditi da ostanu grubi ožiljci koji mogu da naprave još gori estetski problem. Ipak, važno je znati da se to jako retko događa. Postoperativne komplikacije mogu da budu i problemi u cirkulaciji na nivou kože, što se uglavnom uspešno rešava. Najvažnije je da se ne dogodi infekcija, što se, takođe, retko događa.

Jedini problem kod rekonstrukcije ušne školjke je taj što, ukoliko se hrskavica uništi, ne može više da se dobije pravilan izgled uha, pa zbog toga pažljivo izaberite lekara.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

 1. marija says:

  postovani,imam sina od 2 godine i ima klempave usi.nisu bile klempave na rodjenju nego su se vremenom isklempavile.u porodici niko nema klempave usi.probali smo da ih lepimo i da nosimo traku ali bezuspesno.da li postoji neki nacin da ih ispravimo a da nije operacija?da li ce se mozda same ispraviti vremenom?hvala

  • MojPedijatar says:

   NIKAKVO lepljenje i druge “tehnike” NE pomažu!

   Da se u uzrastu od 4 godine ibavi pregled kod dečjeg hirurga – plastičara, i napravi plan korekcije.

   • Bojana says:

    Da li mi mozete nesto vise reci o setu za ispravljanje usiju iz Engleske ? Earbuddies. com

 2. Dragana says:

  Moja devojcica od 9 godina je danas skinula konce, posle uspesne korekcije usnih skoljki. I mi kao roditelji i ona smo zadovoljni. Operaciju smo radili na klinici ORL u Novom Sadu-klinicki centar.

 3. Ivana says:

  Mom detetu od godinu i po dana usi nisu bile klempave na rodjenju, ali su se stalno presavijale dok je spavao, naročito u prvih nekoliko meseci. Sada su mu uši primetno klempave. Da li je mozda imalo smisla da se nosi traka da se ne bi isklempavile? (Shvatam da kada je genetski u pitanju, nema svrhe.) Isto kao što se glava zaravni ako spava samo na ledjima, npr.

 4. Snezana says:

  Imam devojcicu od 11 godina nisu joj puno klempave usi ali joj malo strce kroz kosu ona je jako osetljiva po pitanju usiju na rodjenu nije imala klempave usi i od 2 godine usi su joj se isklempavile.Moze li joj se ikako pomoci da li ce se usi same vratiti ili sta mislite kada je vreme za operaciju? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   To.se “samo” nikad neće ispraviti!

   Odluka o oerazciji je u ISKLJUČIVOJ nadležnosti plastičnog hirurga, pa.taj.pregled treba zakazati i obaviti.

 5. Ana says:

  I ja imam is to devojcicu 10 ipo godina I njoj using nisu klempve punk Palo joj gornji DEO skolje visit kroz kosu.Na rodjenu upste nije bila klempava. Ja kada Sam bila mala men su usi bile mongo klempave, Ali sada uopste nisu klempave, Moja drugarica je imala slicni slucaj sa svojim detetom on a Je odvela dete na pregled da li treba da ode na operaciju hirurg joj Je pregledao usnu skoljku i rekao joj da nema potrebe da se radi operacija da usi nisu puno klempave i da ce se kako glava raste da ce se sve to dovesti u red i evo 3 godine kasnije dete ima normlne usi uopste nisu klempave
  I sada nism sigurna da li da odvedem svoje dete na operaciju za usnu skoljku ili da sacekam da joj se “mozda” vrate usi naesto?

 6. Dejan Brkic says:

  OTOSTICK, to je selotejp za usi,Odlicno resenje za osobe koje imaju probleme sa usima a i za bebe i decu. Ima da sekupi u Italiji u bilo kojoj apoteci. Kosta oko 15 E i traje oko 6 dana posle treba staviti drughi.

 7. Jelena says:

  Postovani, da li je moguce da se dete rodi sa usima koje nisu klempave, pa da posle to postanu?

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA