Kesten – ukusan i zdrav plod jeseni

Jedan od najlepših jesenjih simbola je i miris pečenog kestena na ulicama. S obzirom da nam je ovaj divan plod kratko dostupan iskoristite ga maksimalno u bilo kom obliku – kao kesten pire, pečen, u poslasticama..

Pored toga što je ukusan, kesten se svrstava u izuzetno zdrave namirnice, bogate hranljivim sastojcima.

Kesten je ukusna, zdrava i nutrijentima bogata hrana. Umereno je slatkog ukusa, sa svetlom brašnastom teksturom. Nasuprot drugim orašastim plodovima, sadrži veliki postotak vode i vrlo malo ulja, što ga praktično svrstava u namirnice bez ulja.Bogat je kompleksnim ugljenim hidratima, kao i proteinima – koji se po kvalitetu porede sa proteinima jajeta. Bez glutena je i holesterola. Nutritivno je sličan smeđem pirinču, a opisuje se kao žitarica koja raste na drvetu. Izvanredan je izvor folne kiseline, dok je sadržaj vitamina C u njemu jednak sadržaju ovog vitamina u limunu.

Energija tokom varenja se oslobađa polako i tako stabilizuje šećer u krvi. Za ishranu se koristi kuvan ili pečen. Ako ga kuvate, neka to bude bez ljuske. U tiganju se peče poklopljen, oko deset minuta.

Vegetarijanci često koriste kesten u supama i slanim jelima, ali se najčešće konzumira kao poslastica, kuvan u obliku pirea. Zbog delimične karamelizacije, najukusniji je pečen, a servira se topao. Uvođenjem kestena u ishranu trudnice obezbeđuje se folna kiselina, posebno neophodna u početku graviditeta. Deset pečenih kestenova pokriva petinu dnevnih potreba za folnom kiselinom.


Recept za pečeni kesten

Kada poželite da se zasladite pečenim kestenom najjednostavnije je da ga pečete u rerni, prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Kestenje, malo zasečeno nožem po sredini, poređajte u pleh, pecite oko pola sata dok kora skoro ne pocrni. Izvadite iz rerne, ohladite dovoljno da možete da oljuštite plodove. Prijatno!

Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

Yumama

1
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram