Kengur nega: Benefiti kontakta kože na kožu za bebu i za mamu

Čin rođenja je trenutak kada od jednog tela postanu dva. Može biti veoma bolan i traumatični za bebu koja se iz tople mamine utrobe nađe pod reflektorima, jakim zvukovima, nepoznatim ljudima…  Da li mora tako?

Foto: Flickr

Možda ste čuli za kontakt kože na kožu – koji se naziva i “negom kengura”.  Kontakt koža na kožu ima mnogo dobrobiti za bebu i mamu. Suština je da se novorođena beba stavi na tople grudi mame (beba ne treba da bude umotana u pelenicu, ćebence)… koža na kožu.

Takav kontakt treba da se desi odmah nakon rođenja bebe i traje minimum sat vremena. Protokoli koji su sada zastupljeni u porodilištu ne bi smeli da imaju prednost (merenje, kupanje i sl.) u odnosu na ovako važan prvi susret mame i novorođene bebe.

Kontakt kože majke i novorođenčadi prvi put je korišćen na neonatalnim odeljenjima u Bogoti u Kolumbiji, koja su imala nedostatak inkubatora za bebe sa teškim bolničkim infekcijama. Neonatolozi Edgar Rei i Hector Martinez okrenuli su se prirodi – konkretno kengurima, koji drže mladunče čim se rode. Poslali su majke kući s uputstvom da svoju dojenčad što češće drže samo u peleni, golih grudi među dojkama, hraneći ih samo majčinim mlekom.

Ono što su lekari otkrili je da ovaj kontakt kože sa kožom nije samo omogućio majkama da brže napuste bolnice (što je smanjilo prenatrpanost), već je smanjio i zavisnost njihovih beba od inkubatora.

A najneverovatnije? Lekari su gledali kako se stopa smrtnosti spušta sa 70 na 30 procenata.

Sada lekari širom Sjedinjenih Država, Južne Amerike, Južne Afrike i drugih zemalja preporučuju ovaj kontakt kože sa kožom – zvan nega kengura  – novim majkama i prevremeno rođenim ali i donešene dece. Vezivanje bi trebalo da traje od 60 minuta do 24 sata dnevno, a ne treba isključiti ni očeve.

Benefiti nege kengura

„Fiziologija i istraživanje pružaju ogromne dokaze da je nega kengura daleko superiornija od upotrebe tehnologije poput inkubatora“, kaže dr Nils Bergman, viši medicinski nadzornik porodilišta Movbrai u Kejptaunu u Africi,. „Lišavanje beba kože na koži čini alternativne puteve stresa u mozgu, što između ostalog može dovesti do ADD, kolika, poremećaja spavanja.“

Evo nekoliko važnih prednosti nege kengura.

Bolja termička regulacija van maternice
„Termička regulacija je vrlo čest problem kod novorođenčadi, posebno nedonoščadi“, kaže dr Malika D. Shah, docent za pedijatriju i neonatologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Feinberg na severozapadnom univerzitetu. Na kraju, kada je vaša beba bila u materici, nije joj bilo potrebno da reguliše temperaturu. Pošto je vaša koža iste temperature kao i materica, beba će se lakše prilagoditi svom okruženju nakon porođaja.

Pojačani mentalni razvoj
Tinejdžeri koji su kao bebe imali negu kengura imali su bolje funkcionisanje mozga sa 15 godina – u poređenju sa onim  adolescenatima koji su rođeni u terminu i nisu imali kengur nego, kao i od onih koji su smešteni u inkubatore, kaže kanadska studija. Stabilizujući puls i bolji san, što dovodi do toga da je mozak sposobniji  za razvoj, kaže Ludington.

Istraživač Ludigton zaključio je da kontakt koža na kožu drastično povećava dobijanje na telesnoj težini kod novorođenčadi. „Kada su bebe tople, ne moraju da koriste svoju energiju za regulaciju telesne temperature“, kaže Ludington. “Oni umesto toga mogu da koriste tu energiju za rast.” Bebe sa kengur negom uživaju u većemo stepenu dojenja, što je dobro za zdravo dobijanje telesne težine.

Lakše dojenje
„Novorođenčad instinktivno ima pojačan osećaj mirisa, pa mu postavljanje kože na kožu pomaže da potraži bradavicu i započne dojenje“, kaže Katie Dunning, R.N., klinički koordinator porođaja i porođaja u bolnici Mount Sinai. U stvari, mame koje su praktikovale negu kengura verovatno su isključivo dojile i to proseku tri meseca duže nego mame koje nisu imale kontakt koža na kožu sa svojom bebom kaže jedna studija objavljena u Neonatal Netvork.

Zdraviji puls i disanje
Bebe koje su patile od respiratornog  problema i bile sa mamom u kontaktu koža na kožu bolje su disale. Jedno istraživanje je zaključilo da su otkucaji srca kod novorođenčadi kojima je nega kenguru bila redovnija, od beba kojima je nije pružena, bila pravilnija.

Poboljšan imunitet
“Čini se da nedonoščad (bebe) imaju loš imuni sistem – podložni su alergijama, infekcijama, problemima sa hranjenjem. Rani kontakt kože sa kožom drastično smanjuje ove probleme”, kaže Bergman.

Povećana ponuda mleka
Kada su mama i beba zajedno, hormoni koji regulišu ravnotežu laktacije pomažu mami da proizvede više mleka, kaže dr Šah.

Smanjen fetalni stres i bol
Samo 10 minuta kontakta koža sa kožom smanjuje kod beba nivo  hormona stresa kortizola i povećava nivo oksitocina “hormona maženja”, koji stimuliše parasimpatički nervni sistem da bi se bebe osećale smireno i sigurno, kaže Ludington. Njeno istraživanje, objavljeno u AACN Clinical Issues, pokazuje da kada se nedonoščad drže na grudima mame, ona manje reaguju na iglice u peti, minimalno invazivan način vađenja krvi.

Bolji san za bebu
Manje stresa = bolji san. Bebe koje su bile na maminim grudima spavale su dublje i budile se ređe od onih koji su spavali u inkubatorima, objavio je časopis Pediatrics.

Povezanosti sa tatom
„Sve vreme provedeno  u materici, bebe prepoznaju glas svojih očeva“, kaže istraživač nege kengura Gene Cranston Anderson, Ph.D., R.N.,  profesor nege na Univerzitetu Case Vestern Reserve u Clevelandu. „Bebe smiruje kontakt kože s kožom sa ocem i to im pomaže da se povežu.“

Prevencija postporođajne depresije
Razne studije pokazuju da nega kengura smanjuje postporođajnu depresiju.

Kako uvesti negu kengura
Što se tiče nege kengura, više je bolje, ali prema Ludingtonu, prva dva sata nakon rođenja su najvažnija, u smislu olakšavanja dolaska bebe na svet.

Posle toga, kontinuirani kontakt koža sa kožom i je i dalje veoma korisan, posebno za bebe sa malom telesnom težinom, koje nisu u stanju da regulišu sopstvenu temperaturu. Smatrajte to alternativom inkubatoru, kaže dr. Shah, koji preporučuje da se premeste u mamin zagrljaj u prvih 20 i više nedelja života. „Uradite to dokle god i beba i roditelji uživaju“, kaže ona. Kada vaša beba počne da se negoduje i pokušava da se otrgne od vaših grudi, to je znak da je vreme da joj dopustite da to i uradi.

Evo kako započeti negu majke kengura:

Roditelji bi trebalo udobno da sede u mirnoj, slabo osvetljenoj sobi sa malo privatnosti.
Postavite bebu, obučenu u pelene (i kapu za toplinu ako je potrebno) na gola prsa najmanje 20 minuta.
Ovo vreme vezivanja mogu iskusiti i majka i otac. Ako se nega kengura obavlja i u vreme hranjenja, stavite bebu sa tatom nakon što je mama podojila.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA