Karfiol i brokoli u bebinoj ishrani + recepti

Brokoli i karfiol se uvode oko sedmog bebinog meseca, najpre sa već do tada uvedenim namirnicama, a kasnije i oba zajedno.

Foto: Pixabay

Prema podacima iz tabele sastava namirnica izdate od strane Katedre za Higijenu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu kuvani karfiol sadrži sličnu količinu kalcijuma kao i sveža cvekla, kalijuma kao limun, magnezijuma kao sveža kajsija, gvožđa više nego sveži paradajz, a vitamina C čak više nego zrela ribizla odnosno kao brokoli. Brokoli je pak, bilo svež bilo kuvan, bogatiji ovim elementima od karfiola i to je još jedan razlog zašto bi u periodu njegove sezone brokoli mogao biti omiljeno zeleno povrće Vaše bebe.

Brokoli i karfiol se uvode oko sedmog bebinog meseca, najpre sa već do tada uvedenim namirnicama, a kasnije i oba zajedno. Termički se obrađuju kratko, posebno ukoliko se kašici dodaju samo cvetovi ovih biljaka, bez stabljike. Tada ih je dovoljno dodati pri kraju jela i kuvati još desetak minuta. Svakako pre pripreme treba proveriti da li su cvetići dobro oprani jer se može desiti da se u njih zavuče ne samo prašina nego i po neki insekt.

Obe ove namirnice se odlično slažu sa drugim povrćem i zbog svoje boje i zbog svoje teksture. Slede primeri korišćenja brokolija i karfiola u bebinoj ishrani iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručnika o uvođenju čvrste hrane bebama koji sadrži savete i recepte za bebinu ishranu od prvog zalogaja do godinu dana, a jednim svojim delom pisana je u obliku Dnevnika gde je opisana bebina ishrana dan za danom i obrok za obrokom.

Zeleni pire od karfiola i blitve

KOMENTAR: ovo jelo neobične boje se može davati bebi već sa sedam meseci i to bez žumanceta, a nakon osmog meseca i sa žumancetom.

RECEPT:

Sastojci:

 • šaka cvetova karfiola
 • četiri lista blitve
 • dve kašike pirinča
 • kašika maslinovog ulja
 • kuvano žumance

Priprema:

 1. U malo vode kuvati pirinač. Kad je polukuvan, nakon desetak minuta kuvanja, dodati šaku cvetova karfiola i kuvati još pet minuta.
 2. Tada dodati četiri lista blitve koji su prethodno oljušteni od bele drške i sve kuvati još pet minuta.
 3. Po potrebi se može dodavati voda ukoliko pirinač svu upije, ali ne previše.
 4. Nakon kuvanja, sve izblendirati, dodati kašiku maslinovog ulja i umešati kuvano žumance.

Pire od brokolija i karfiola

KOMENTAR: ovo jelo se daje bebama od sedam meseci, a može se pomešati i sa mesom ( oko 7. meseca) ili sa žumancetom (nakon 8. meseca).

RECEPT:

Sastojci:

 • jedan krompir
 • pola šake cvetova karfiola
 • šaka cvetova brokolija

Priprema:

 1. Krompir oljuštiti, iseckati na sitno i staviti u šerpu sa malo vode. Kad provri, dodati veće komade karfiola i brokolija koji ne moraju biti prekriveni vodom.
 2. Sve kuvati petnaestak minuta u poklopljenoj posudi, do mekog. Na ovaj način se postigne da sve bude skuvano u isto vreme i da zadrži boju i hranljive sastojke.
 3. Na kraju sve izblendirati ili izgnječiti viljuškom. Gustinu regulisati tečnošću od kuvanja.

Pilav sa karfiolom

KOMENTAR: ovo jelo je ukusno i za ostatak porodice

RECEPT:

Sastojci:

 • pileće belo meso
 • šargarepa i peršun
 • šaka cvetova karfiola
 • 1-2 kašike pirinač

Priprema:

 1. Pileće belo meso, šargarepu i krompir kuvati u manjoj količini vode. Kad je pri kraju kuvanja, a ukoliko ima previše tečnost,i odsuti bujon u posebnu posudu jer će se njime kasnije regulisati gustina pilava
 2. Zatim dodati šaku cvetova karfiola, a ubrzo i kašiku-dve pirinča i kuvati do mekog, desetak minuta
 3. Gustinu pilava regulisati odasutom tečnošću od supice ( bujonom).
 4. Meso sitno naseckati i izgnječiti viljuškom sa ostalim povrćem i pirinčem.

Knjigu KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE

priručnik o uvođenju nemlečne dohrane i uobročavanju odojčeta, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti kod autora za 450 rsd

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Vesna says:

  Moje poštovanje,beba ima sada 8meseci i 18dana i do pre 7dana je lepo jela ,razne kaše i žumance skoro celo i samo je prestala da jede ,jede samo palentu i siki sve ostalo pljuje i neznam više šta da radim nema još uvek ni jedan zubićako imate neki savet bila bi baš zahvalna.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA