Karfiol i brokoli u bebinoj ishrani + recepti

Brokoli i karfiol se uvode oko sedmog bebinog meseca, najpre sa već do tada uvedenim namirnicama, a kasnije i oba zajedno.

Foto: Pixabay

Prema podacima iz tabele sastava namirnica izdate od strane Katedre za Higijenu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu kuvani karfiol sadrži sličnu količinu kalcijuma kao i sveža cvekla, kalijuma kao limun, magnezijuma kao sveža kajsija, gvožđa više nego sveži paradajz, a vitamina C čak više nego zrela ribizla odnosno kao brokoli. Brokoli je pak, bilo svež bilo kuvan, bogatiji ovim elementima od karfiola i to je još jedan razlog zašto bi u periodu njegove sezone brokoli mogao biti omiljeno zeleno povrće Vaše bebe.

Brokoli i karfiol se uvode oko sedmog bebinog meseca, najpre sa već do tada uvedenim namirnicama, a kasnije i oba zajedno. Termički se obrađuju kratko, posebno ukoliko se kašici dodaju samo cvetovi ovih biljaka, bez stabljike. Tada ih je dovoljno dodati pri kraju jela i kuvati još desetak minuta. Svakako pre pripreme treba proveriti da li su cvetići dobro oprani jer se može desiti da se u njih zavuče ne samo prašina nego i po neki insekt.

Obe ove namirnice se odlično slažu sa drugim povrćem i zbog svoje boje i zbog svoje teksture. Slede primeri korišćenja brokolija i karfiola u bebinoj ishrani iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručnika o uvođenju čvrste hrane bebama koji sadrži savete i recepte za bebinu ishranu od prvog zalogaja do godinu dana, a jednim svojim delom pisana je u obliku Dnevnika gde je opisana bebina ishrana dan za danom i obrok za obrokom.

Zeleni pire od karfiola i blitve

KOMENTAR: ovo jelo neobične boje se može davati bebi već sa sedam meseci i to bez žumanceta, a nakon osmog meseca i sa žumancetom.

RECEPT:

Sastojci:

 • šaka cvetova karfiola
 • četiri lista blitve
 • dve kašike pirinča
 • kašika maslinovog ulja
 • kuvano žumance

Priprema:

 1. U malo vode kuvati pirinač. Kad je polukuvan, nakon desetak minuta kuvanja, dodati šaku cvetova karfiola i kuvati još pet minuta.
 2. Tada dodati četiri lista blitve koji su prethodno oljušteni od bele drške i sve kuvati još pet minuta.
 3. Po potrebi se može dodavati voda ukoliko pirinač svu upije, ali ne previše.
 4. Nakon kuvanja, sve izblendirati, dodati kašiku maslinovog ulja i umešati kuvano žumance.

Pire od brokolija i karfiola

KOMENTAR: ovo jelo se daje bebama od sedam meseci, a može se pomešati i sa mesom ( oko 7. meseca) ili sa žumancetom (nakon 8. meseca).

RECEPT:

Sastojci:

 • jedan krompir
 • pola šake cvetova karfiola
 • šaka cvetova brokolija

Priprema:

 1. Krompir oljuštiti, iseckati na sitno i staviti u šerpu sa malo vode. Kad provri, dodati veće komade karfiola i brokolija koji ne moraju biti prekriveni vodom.
 2. Sve kuvati petnaestak minuta u poklopljenoj posudi, do mekog. Na ovaj način se postigne da sve bude skuvano u isto vreme i da zadrži boju i hranljive sastojke.
 3. Na kraju sve izblendirati ili izgnječiti viljuškom. Gustinu regulisati tečnošću od kuvanja.

Pilav sa karfiolom

KOMENTAR: ovo jelo je ukusno i za ostatak porodice

RECEPT:

Sastojci:

 • pileće belo meso
 • šargarepa i peršun
 • šaka cvetova karfiola
 • 1-2 kašike pirinač

Priprema:

 1. Pileće belo meso, šargarepu i krompir kuvati u manjoj količini vode. Kad je pri kraju kuvanja, a ukoliko ima previše tečnost,i odsuti bujon u posebnu posudu jer će se njime kasnije regulisati gustina pilava
 2. Zatim dodati šaku cvetova karfiola, a ubrzo i kašiku-dve pirinča i kuvati do mekog, desetak minuta
 3. Gustinu pilava regulisati odasutom tečnošću od supice ( bujonom).
 4. Meso sitno naseckati i izgnječiti viljuškom sa ostalim povrćem i pirinčem.

Knjigu KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE

priručnik o uvođenju nemlečne dohrane i uobročavanju odojčeta, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti kod autora za 450 rsd

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA