Kandida …….. soor kod beba

Kandida (Candida albicans) je sveprisutna gljivica. Dakle, nalazi se – naravno, u malim, za oko nevidljivim oblicima (spore), svuda oko nas. Ona se može naći i na koži, i na sluzokožama – gde se, takođe, nalazi u malom broju, pa ne pravi probleme deci.

kandida px

Foto: Pixabay

 • Zašto je kandida naša tema?

Odgovor se krije u jednom lepom primeru ravnoteže, ili još bolje narušene ravnoteže u prirodi. Naime, u organizmu deteta (ali i odraslih) žive bakterije – koje ne samo da nisu štetne, već imaju i neke korisne funkcije (ovo se zove saprofitna flora). Jedna od njih je da ne dozvole da se gljivice (pa i kandida) prekomerno razmnože. Dakle, postoji prirodna kontrola za gljivicu, koja odlično funkcioniše. Tu je, naravno, važna i odbrambena sposobnost deteta – stanje imunološkog sistema. Svako dete ima poseban deo imunoloških ćelija koje su zadužene za čišćenje gljivica, pa i kandide. To znači da je kandida pod dvostrukom kontrolom – korisnih «domaćih» bakterija i odbrambenog (imunološkog) sistema organizma, koji joj ne daju da se razmnoži i napravi probleme detetu.

 • Koje bolesti uzrokuje kandida kod beba?

Kada se kandida razmnoži, može da izazove bolest, koja se tada naziva kandidijaza. Kada su bebe u pitanju, najčešće mesto gde se kandida razbaškari je sluzokoža usne duplje. Tada nastaje ono što se obično zove soor, ili u narodu mlečac.

 • Zašto su bebe najpodložnije kandidijazi?

soorBebe u prvim mesecima života su naročito «prijemčive» za kandidu, tako da skoro nema deteta koje u tom dobu nije imalo soor. Uzrok je lako objasniti, jer se radi o još neformiranom (nerazvijenom) odbrambenom sistemu bebe, pa je ona veoma podložna gljivičnoj infekciji. Sa druge strane, malo dete ima neodoljivu potrebu da stalno nešto trpa u usta (posebno kad mu rastu zubići). Tada se, jednostavno, u organizam unose različiti mikroorganizmi, pa i gljivice.

 • Može li kandidijaza da se desi i starijima?

Kandidijaza nije «privilegija» beba. I veća deca, pa i odrasli – mogu da «zakače» kandidu. Ubedljivo prvi uzrok kandidijaze kod starije dece je prekomerna primena antibiotika širokog spektra. Čak i kada su potpuno opravdano prepisani, jedan od najčešćih neželjenih efekata antibiotske terapije je kandidijaza. Zašto? Antibiotik širokog spektra efikasno tamani bakterije koje su uzrok infekcije… ali, nažalost, ubija i dobre bakterije. Tako se narušava prirodna ravnoteža u korist gljivica, pa se kandida razmnožava i nastaje kandidijaza. Kandidi naročito prija produžena terapija antibioticima, a posebno voli takozvane jake antibiotike. Naravno, antibiotik ne «dodiruje» kandidu, tako da se ona nesmetano razmnožava, jer su stradale prijateljske bakterije (koje ne daju kandidi da se razbaškari). Kod starijih je veoma čest proliv, uzrokovan razmnožavanjem kandide u crevima.

Postoji jedna retka grupa bolesti koje se karakterišu oslabljenim imunitetom deteta. To su imunodeficijencije, a sklonost ka infekcijama je njihova glavna karakteristika. Neka od tih oboljenja dete donese sa sobom na svet, a neka su rezultat iscrpljenosti organizma drugim, dugotrajnim i teškim bolestima, koje slabe otpornost deteta. Ta deca se poslebno prate i leče, a gljivične bolesti (pa i kandidijaza) su relativno čest problem.

Podeli:

Komentari

 1. Bili stevu pravu, krvavi koncici nemaju veze sa kandidom,doktorka sumnja na alergiju nabkravlje mleko. dobili smo da pije nistatin kapi 3 puta po 20 kapi i probiotik forte Ivancic i Sinovi. Jel postoji probiotik koji je namenjen bas bebama, jer ovaj je za odrasle i za decu, ne pise da je za bebe.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, potreban mi je odgovor do posete pedijatru. Da li su nistatin kapi jedini lek koji se odojcetu moze dati za lecenje crevne kandidijaze? Moja beba ima 10 meseci, kandidu u crevima u velikom broju, prolivaste stolice. sluzave. Prepisan je nistatin ali svaki put beba ga odmah povrati. Sta raditi u takvim slucajevima? Da li mozda postoji i neki drugi lek? Da li je delotvoran daktanol oralni gel?

  Odgovori na komentar
   • Hvala na odgovoru. Konsultovacemo padijatra pa da probamo tako. Probiotik sam uzela – Multilac baby, dajem joj uz rucak razmucen u kasicici supice. Da li je to ispravan nacin ili da bude izmedju obroka?
    I da li mozda preporucujete neki drugi probiotik koji ce biti delotvorniji za ovaj problem ali da nema sastojke poput mleka, soje, kvasca zbog alergija koje ima? Tek na ponekim kutijama pise na kakvim se podlogama uzgajaju probiotske bakterije i upozorenje u slucaju alergije ali na vecini ne pise nista.

    Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  devojcica (9 godina) vec dve nedelje ima bolove oko pupka i s leve strane donjeg stomaka, vadili smo krv i urin, urinokulturu vise puta, prvo su bile povecane transeminaze pa su se smanjile. Urin i urinokultura u redu, ostala krvna slika u redu. Bili na pregledu kod hirurga, hematologa, ginekologa i gastroenterologa, u vecini slucajeva sve u redu. Prolivaste i normalne stolice su se smenjivale, u normalnoj kolicini, 1-2 dnevno. Uradili smo analizu stolice i prisutne su kvasnice u velikom broju. Napominjem da vec 2 nedelje pije probiotike, od pre 5 dana 2 puta dnevno Bulardi. Receno nam je da damo 3 stolice za redom, tek smo dobili prvi rezultat. Sta nam je ciniti, da li je nistatin jedini lek + probiotik ili postoji jos nesto?

  Odgovori na komentar
 4. imam bebu od. 4 mjeseca i ima kandidu u velikom broju,koristili smo nistatin. i ponovili nalaz opet kandida u stolici u velikom broju pa me interesuje kako je najprije izlijeciti i koliko je opasna po moju bebu Unaprijed hvala

  Odgovori na komentar
 5. Moj decak ima 20,5 meseci i ima kandidu (40 kolonija). Nema proliv, ali mu stolica jako smrdi… Slabije kaki i slabije jede, a i stomacic mu se jako naduva i bude tvrd sve dok ne popije PROBIOTIK, onda se vrati u normalu. Citala sam sve predhodne odgovore, pa me interesuje koliko dana je potrebno davati probiotik, odnosno ako se ti simptomi javljaju kada se ne daje probiotik-sta raditi?

  Odgovori na komentar
 6. Moj sin od 3.5 godine ima bele naslage na krajnicima, korenu jezika i unutrasnjoj strani obraza. Prosle zime imali problem sa hrkanjem i promukloscu ali je to spontano nestalo. A sada ponovo hrkanje i nazalni govor. Dr nas je uputila da uradimo bris grla i nosa ali nalay nije pokazivao prisustvo kandide. Da li je potrebno ponoviti bris ili uraditi neki drugi vid analize na kandidu?

  Odgovori na komentar
 7. Postovanje.Beba ima 8, 5 meseci, od septembra je imala cetiri upale usiju zbog cega je pila antibiotike, dva puta sinacilin a onda je u roku od 10 dana pila hemomicin i panklav. Pojavile su se ceste, vodenaste stolice a onda i ojed pa smo radili koprokulturu i izolovana je kandida, u velikom broju.Vec pet dana pijemo bulardi probiotik, i sada ima cesce stolice ali ne tako retke.Da li je moguce da je cesta upotreba antibiotika dovela do ovog problema i kako dalje da reagujemo, malo smo zabrinuti?!

  Odgovori na komentar
Strana 17 od 27<<<1516171819>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA