Kako zaštititi bebu od komaraca?

Sa lepim vremenom došle su nam i prave letnje napasti – komarci. Evo nekoliko predloga kako da zaštite svoju bebu od ujeda ovih dosadnih insekata.

Foto: Pixabay

Komarci su dosadni insekti koji mogu ujesti bilo koga, od bebe do odraslih. Iako je u većini slučajeva ovo bezazleno, dovede samo do svraba i crvenila, nekada u zavisnosti od prostora u kom živite, oni mogu prenositi bolesti poput malarije i  tropske groznice. Pomoću sredstava za zaštitu od komaraca i osiguravanjem sredine u kojoj boravi, bebu možete zaštiti od ovih napasti.

Zaštitite bebinu kožu od komaraca

1. Izbegavajte namirisane proizvode

Komarce privlače mirisi iz mnogih proizvoda, poput sapuna, parfema, pa čak i spreja za kosu. Koristite proizvode bez dodatih mirisa kako biste ih sprečili da priđu vašoj bebi. Pomirišite prouzvode pre upotrebe, ili pak pročitajte sastav, kako biste bili sigurni da nemaju nikakav miris, ili makar imaju neki slabiji.

2. Obucite bebi zaštitnu odeću

Ukoliko idete u prostor prepun komaraca na duži period, obucite bebu u odeću dužih rukava i nogavica. Odeća će sprečiti ujede komaraca, da li sama od sebe, ili pak kao prostor za prskanje hemijskih ili prirodnih proizvoda za zaštitu od komaraca.

Komotna i odeća svetlih boja može sprečiti ujede kroz odeću. Glavu možete zaštititi šeširićem.

Odeća sa cvetnim printom i jarkim bojama može privući ove insekte.

3. Uzmite u obzir proizvode sa prirodnim sastojcima

Mnoge kompanije nude proizvode za zaštitu od komaraca koji sadrže esencijalna ulja poput citronele, kedra, eukaliptusa, soje. Centar za kontrolu bolesti je potvrdio jednak učinak ovih sastojaka kao i prethodno pomenutih. Ovi proizvodi su idealni za vas ukoliko želite da izbegnete jake hemikalije na bebinoj koži. Uvek pročitajte sastav proizvoda, kao i upozorenje od koje godine deca smeju da ih koriste, jer neki mogu sadržati sastojke koji se ne preporučuju deci mlađoj od tri godine.

– Neki proizvodi mogu biti netoksični i hipoalergenski, te i kasnije pomažu bebi.

– Moraćete da nanosite proizvod na svaka dva sata, kako biste pružili potpunu zaštitu bebi.

Zaštitite bebinu okolinu od komaraca

1. Kontrolišite kućni prostor

– Popravite ili zamenite polomljeni prozor.

– Postavite ventilatore u bebinu sobu. Oni će komarcima otežati da se kreću kroz vazduh.

– Uklonite stajaću vodu iz svog dvorišta, jer ona može privući komarce. Ispraznite bazene ili kadice.

2. Držite decu podalje od zona sa komarcima

Zone drveća i stajaće vode (bazeni) privlače komarce i podstiču ih da se razmnožavaju.

3. Koristite mrežu za nosiljku za bebe

Ako izlazite napolje ili u vašem domu ima mnogo komaraca, uzmite u obzir prekrivanje prostora u kom beba spava. Budite sigurni da rupice tkanine budu dovoljno sitne da komarac ne može da prođe kroz njih. Mrežicu možete postaviti na kolica, auto-sedišta, kolevke, nosiljke.

4. Koristite vrećice sa lavandom u bebinu sobu

Ovo će vam dodatno pomoći prilikom zaštite, jer lavanda odvraća komarce od napada na bebu. Postavite ih na udaljeno mesto u odnosu na bebu, poput ormara.

5. Upalite sveću od citronele

Postoje dokazi da ulje citronele tera komarce i ostale bube. Možete je ostaviti da gori sve dok niste unutra, te će vam osloboditi prostor od komaraca. Budite obazrivi da se beba ne opeče ili udahne dim.

6. Zaboravite narukvice i ultrazvučne uređaje

Ne samo da ovi uređaji neće zaštititi bebu od komaraca, već neke narukvice često sadrže hemikalije koje mogu naškoditi bebi ukoliko ih proguta.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA

moj pedijatar instagram