Kako uštedeti novac na putovanju sa decom

Iako troškovi kod putovanja sa decom rastu, to nikako ne sme da vas odvrati od zajedničkog porodičnog odmora, na kojem se jačaju veze između vas i deteta, uz stvaranje uspomena koje traju čitav život.

Bilo da je u pitanju dvodnevni izlet u prirodi, putovanje autobusom u odmarališta na moru u obližnjim državama, ili let avionom na udaljene svetske destinacije, kada se u jednačinu putovanja uključe i deca, troškovi putovanja ekstenzivno rastu.

U obzir treba uzeti veći broj kreveta u smeštaju, cene avionskih, autobuskih ili karata za bilo koje drugo prevozno sredstvo, kao i veće troškove koji se tiču obroka, opreme i odeće za letovanje. Troškovi putovanja sa decom nadilaze osnovne troškove, pa je tako planiranje putovanja neophodno podići na viši nivo.

S obzirom na to da se letnja sezona zahuktava, za sve roditelje koji planiraju putovanje sa decom, izdvojili smo nekoliko korisnih saveta kako uštedeti novac na putovanju sa decom.

#1 Odlazak na putovanje van sezone

Putovanje van sezone može da donese veliku uštedu kućnom budžetu, posebno ako imate malu decu koja ne idu u školu. Ovo se posebno odnosi na “špic” letnje sezone, ali i na velike praznike, tokom kojih se veliki broj ljudi odlučuje na putovanja.

Aranžmani van sezone su jeftiniji, prevoz je povoljniji, a smeštajni kapacitet veći, jer su gužve u periodima van sezone znatno manje. Na taj način, roditelji mogu znatno da uštede, a dete neće da propušta školu i vannastavne aktivnosti tokom odlaska na odmor.

#2 Putovanje avionom sa decom dok su još bebe

Verovali ili ne, avio-kompanije ne naplaćuju karte za decu mlađu od dve godine. Iako mnogim roditeljima putovanja sa malim detetom predstavlja veliki izazov, ušteda novca za avionsku kartu je značajan, posebno tokom putovanja na duže relacije.

S obziorm na činjenicu da beba ne zauzima dodatno sedište, već sedi u krilu roditelja, ušteda prilikom kupovine avionske karte može da se iskoristi na veliki broj kvalitetnih načina. Zato, rezervišite svoje letove dok su još dovoljno mali da se kvalifikuju kao putnici koji svoju kartu ne plaćaju.

#3 Tajming je sve – kada rezervisati putovanje?

Ukoliko vam raspored ne dozvoljava da putujete van turističke sezone, a deca su još uvek u školi, potrudite se da ipak otputujete tokom radne nedelje. Objasnite nastavnicima prirodu turističkog angažmana i izvucite dete iz škole tokom sedmice. Razlog za to je jednostavan. Cena prevoza, kao i sama gužva prilikom rezervisanja i kupovine karata, mnogo je veća tokom vikenda.

Još jedan razlog dobrog planiranja je i taj što putovanje sa decom zahteva podrobnu pripremu i organizaciju mnogo stvari. Ipak, putovanja u toku radne nedelje mogu doneti uštedu kao i last minute opcija putovanja, pa popusti u tom periodu nisu retkost. Ovo je posebno slučaj u susret velikim praznicima, kada su gužve nesnosne, a cene aranžmana rastu.

#4 Podela troškova sa prijateljima ili drugim članovima porodice

Putovanja sa decom zahtevaju veće troškove smeštaja, sobe sa ležajnim kapacitetima koji odgovaraju detetu, ali i propratne troškove poput boravišnih taksi ili drugih nameta. Baš iz tog razloga je jedna od opcija uštede novca na putovanju i podela troškova sa prijateljima ili drugim članovima porodice koji imaju decu.

#5 Obratite pažnju na stranu valutu zemlje u koju putujete

Pre samog putovanja na željenu destinaciju, potrebno je da obratite pažnju na valutu zemlje u koju putujete. Odnos između domaće i strane valute može da uštedi dosta novca, pa je dobro da se pre putovanja raspitate o jačini valute zemlje u koju putujete.

#6 Spakujte grickalice i vodu za dete

Bilo da putujete svojim automobilom, autobusom ili avionom, jedna od rečenica koju definitivno ne želite da čujete od vašeg deteta je da je gladno. Kupovina grickalica na putovanju može da bude veoma skupa, posebno na aerodromima ili autobuskim stanicama. Zbog toga je poželjno da ponesete grickalice za dete, u skladu sa uzrastom i afinitetima.

Pored toga, potrudite se da spakujete i neku “zanimljivu” grickalicu zbog koje će se vaše dete posebno obradovati i zaboraviti na dužinu putovanja. Naravno, pored grickalica, podrazumeva se da na putovanje ponesete i vodu.

Isti ekonomični razlozi koji su pomenuti za grickalice, važe i za ovu stavku. Pored toga, kako iz ekonomičnih, tako i iz pragmatičnih razloga, neophodno je na putovanje poneti i putnu apoteku.

#7 Potražite popuste u hotelima i privatnim smeštajima

Kao jedna od glavnih mantri za svako putovanje sa detetom ponavlja se da treba da potražite popuste u hotelima i drugim smeštajnim kapacitetima. Poznati sajtovi koji nude popuste, preporuke prijatelja i druge opcije koje nude turističke agencije, mogu da uštede dosta novca.

Čak i ukoliko ste propustili neku odličnu ponudu hotela, koja se pojavila nakon vašeg rezervisanja smeštaja, pokušajte retroaktivno da dobijete bolju ponudu. Još jedan od načina da uvek budete u toku sa popustima je da se pretplatite na sajtove koji nude takva obaveštenja, ali i da se raspitate kod turističkih agencija koje vam ulivaju poverenje.

#8 Istražite mesto na koje putujete 

Godina sezonskih odmora je i deo godine kada turistička mesta procvetaju, pa tako porastu i cene sadržaja koji nisu direktno povezani sa vašim odmorom. Upravo iz tog razloga je poželjno da istražite mesto na koje putujete. Postoje čak i liste popularnih gradova namenjenih putovanju sa decom, a internet pruža bezbroj mogućnosti da se u to i sami uverite.

Grupne karte za posete muzejima, zoološkim vrtovima ili akva-parkovima samo su neke od opcija da dodatno uštedite novac. Ukoliko postoji opcija besplatnog dana za posete navedenim ili drugim ustanovama, raspitajte se i iskoristite pogodnosti da sa vašim detetom posetite zanimljive tokom odmora.

#9 Bukirajte smeštaj sa kuhinjom

Jedna od najskupljih stvari na letovanju je hrana. Svakodnevno obedovanje u restoranima, uz slatkiše i sokove za decu može da bude veliki udar na vaš budžet za odmor. Zato je poželjno da bukirate smeštaj sa kuhinjom.

Priprema doručka i užine pre odlaska na plažu, spremanje ručka ili večere, ali i frižider u kom namirnice duže čuvaju svežinu, samo su neki od razloga zašto je smeštaj sa kuhinjom ekonomična i dobra odluka prilikom putovanja sa detetom.

#10 Dečiji džeparac kao način uštede novca

Još jedan način da uštedite novac na putovanju sa decom je i davanje džeparca vašem detetu. S obzirom na to da svako dete želi da pojede kolač ili sladoled na moru, roditelji ne mogu uvek da kažu ne. Davanjem džeparca, dete stiče osećaj odgovornosti za svoj novac, pa je izvesno da će ga potrošiti na pažljiviji način.

Iako deca na letovanju mogu da budu temperamentna i zahtevna, uz dobru organizaciju i isplanirane aktivnosti koje ne “traže” previše novca, a garantuju dobru zabavu, ušteda novca na putovanju sa decom je moguća. Spoj ekonomičnog načina razmišljanja i uzimanja u obzir dečijih afiniteta, odmor se pretvara u pravo uživanje i lepe uspomene

Podeli:

Komentari

  1. Ljubica says:

    Slazem se avio karta za dete do 2 godine je besplatna ali zato za dete koje ima vec 2 god i 1 dan iznosi kao cena za odraslog, bar u Air Srbiji ?!? Moje dete je sa 2 ipo godine imalo 12 kg i pojas na avio sedistu joj je landarao okolo tj. nije uopste bila bezbedno vezana, pa stvarno ne znam kako su zamislili da sedi samo u sedistu.
    Sa druge strane bilo bi korisno istraziti opcije letovanja porodica sa 3 dece, niame ukoliko imate 3 dece taman oni imali svi po godinu ipo dana starosti, agencije u aranzmanima insistiraju da uzimate dve sobe ili neke super lux apartmane od 50ak kvm koji su mnogo skuplji, tacnije skoro duplo skuplji od onoga sto bi dobili da imate dvoje dece, kazu da hoteli insistiraju.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA