Kako učiniti stan bezbednim za bebu

Kako učiniti stan bezbednim za bebu – jedno je od najčešćih pitanja novopečenih roditelja. Mnogi prilikom uređenja doma ne razmišljaju o tome koliko je stan beba friendly sve dok se ne odluče na roditeljstvo, a tada je neke stvari već teško promeniti.

Foto: Pexels

Nameštaj predstavlja najčešću brigu novih roditelja jer se plaše potencijalnih povreda i padova. Dobra vest je da postoji mnogo lepog dečijeg nameštaja koji je dizajniran na takav način da garantuje bezbednost mališana u svakom trenutku.

Takođe, postoje i načini na koje svoje već postojeće komade nameštaja i sve druge predmete u kući možete učiniti bezbednijim za dolazak deteta. Nastavite da čitate tekst i saznajte koji su to načini!

#1 Zaštita za utičnice je obavezna

Obezbeđivanje utičnica je jedan od prvih koraka koji treba preduzeti. Stavite zaštitu u utičnice i na sve kablove u kući kako se beba ne bi povredila.

Takođe bi pre nego što beba dođe u kuću trebalo proveriti i ispravnost električnih instalacija i grejnih tela u kući.

#2 Biljke – lepe i potencijalno opasne

Iako sobne biljke deluju lepo i oplemenjuju naš prostor, one mogu biti potencijalna opasnost za bebe i malu decu. Ljudi nisu dovoljno svesni toga da mnoge sobne biljke sadrže razne toksine i mogu biti otrovne za decu i kućne ljubimce, a da njima one često izgledaju veoma privlačno jer ne znaju kakve su teksture i ukusa te požele da ih malo gricnu.

Zbog toga bi se trebalo raspitati o potencijalnim opasnostima biljaka koje držite u stanu pre nego što beba dođe. Najbolje je sve bodljikave kaktuse i druge potencijalno opasne biljke skloniti na visoke police, dalje od dečijeg domašaja.

#3 Kako da obezbedite nameštaj?

Kada deca prohodaju i malo porastu biće neophodno da ih zaštitite od potencijalnih povreda koje mogu nastati usled kontakta sa oštrim ivicama nameštaja ili kada pokušaju da se popnu na njega.

Za početak treba da pričvrstite sav nameštaj uz zid kako se police i ormari ne bi prevrnuli i povredili dete ukoliko pokuša da se popne. Zatim da zaključate fioke i ormariće u kojima se nalaze potencijalno opasne stvari, poput deterdženata i drugih hemikalija. Bilo bi idealno kada biste postavili i stopere za sporo zatvaranje fioka kako dete ne bi povredilo prste.

#4 Baterije i drugi mali predmeti

Dok je dete malo morate držati podalje od njega daljinske upravljače, digitrone i sve druge male aparate sa baterijama. Malo dete je radoznalo i voli da istražuje, pa se može vrlo lako desiti da proba da proguta bateriju.

Ista stvar važi i za igračke sa malim delovima. Na ambalaži svake igračke postoji napomena za koji je uzrast namenjena. Ne igrajte se sa sudbinom dajući detetu Kinder jaje ili sitne lego kocke ukoliko je ono previše malo za tako nešto. Gušenja beba i male dece usled gutanja predmeta i zagrcnutosti hranom jedan su od najčešćih uzročnika smrti u tako mladom uzrastu.

Takođe treba obratiti pažnju da, ukoliko imate i nešto stariju decu, njihove igračke, koje predstavljaju potencijalnu opasnost jer se mogu lako progutati, stoje odvojeno od igračaka za bebu.

#5 Kupatilo i kako zaštiti bebu u njemu?

Sve opasne predmete u kupatilu poput fena, električnih brijača i presa za kosu treba držati isključene i van domašaja dece. Ista stvar važi i za kozmetiku, sklonite sve bočice van njihovog vidokruga kako ne bi došlo do situacije da dete pokuša da popije šampon primamljive roze boje ili zagrize čvrsti sapun jer mu je delovao kao neki slatkiš.

Jedna od stvari koje bi trebalo imati u kupatilu je neklizajuća prostirka za kadu ili tuš kabinu koja će zaštitit bebu od klizanja i pada. Takođe, preporučujemo zaštitu za tuš bateriju kako beba ne bi udarila glavu prilikom kupanja.

#6 Terasa je no-no zona

Vrata od terase ili balkona morate nakon što beba prohoda uvek držati zaključanim kako ona ne bi slučajno izašla bez nadzora. Kada ste sami sa detetom na terasi, pomno pratite šta radi i ne ostavljajte ga nikada bez nadzora jer je dovoljan samo sekund nepažnje da se nesreća dogodi.

Stolice i kutije koje se možda nalaze na terasi mogu detetu poslužiti kao idealne za penjanje, te ih je najbolje skloniti dalje od ograde kako im takva ideja ne bi pala na pamet. Ista stvar važi i za prozore – ne ostavljajte stvari primamljive za pentranje u njihovoj blizini.

#7 Staze i tepisi su još jedna potencijalna opasnost

Nakon što dete prohoda i postane živahno svi tepisi i staze koji se lako klizaju predstavljaju potencijalnu opasnost i dete može lako da se saplete i padne, te da se povredi.

Najbolje je da ih uklonite ili zamenite nekima koji su pričvršćeni za pod, a mogu se pronaći i protivklizne podloge za tepihe koje će sprečiti povrede i obezbediti vaš dom.

#8 Protivpožarni alarm je dobra investicija

Pušenje u prisustvu bebe svakako nije preporučljivo i može ugroziti njeno zdravlje, ali ukoliko već odlučite da koristite cigarete u istom stanu u kom se nalaze deca, neophodno je držati šibice i upaljače što dalje od njih kako se ne bi povredili.

Ista stvar tiče se i opasnosti u vidu vrelih šerpi, ringli i drugih kućnih uređaja koji se zagrevaju pri upotrebi. Onemogućite pristup istima deci kako ne bi došlo do opekotina. Vodite računa da su ručke od džezvi, šerpi i tiganja uvek van njihovog vidokruga i dosega prstića.

Za sve porodice sa decom topla je preporuka da instaliraju protivpožarni alarm.

Dragan Antić

Autor: Dragan Antić

fb email

Bloger i urednik većeg broj internet portal. Istražuje razne oblasti, sa posebnim fokusom na teme vezane za roditeljstvo i vaspitanje dece. Voli da čita klasičnu književnost, veliki ljubitelj kinematografije, a najviše uživa u vremenu koje provodi sa svojom porodicom.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA