Kako se razvija fina motorika kod bebe

Sposobnost mališana da uhvati ponuđeni predmet, jedan je od važnih momenata u njegovom razvoju. Način na koji to radi razlikuje se od meseca do meseca

Foto: Pixabay

Ako novorođenoj bebi dodirnemo prstom dlan, ona će da nas jako stisne. To je refleks hvatanja šakom, sa kojim se sve bebe rađaju. On se postepeno gubi do kraja trećeg meseca, i do tada ga ne treba stimulisati, osim u cilju dijagnostike.

Vežbam hvatanje

Sa dva meseca, beba pogledom fiksira predmet. U nastojanju da ga dohvati pokretima tela, počinje da otvara stisnutu pesnicu. Kada udara igračke, to radi pokretom iz ramena. U trećem mesecu, beba sa otvorenim šakama počinje najpre da dodiruje jednom rukom drugu, da ih privlači sebi i stavlja u usta. Kada uzme pruženi predmet na dodir – najčešće zvečku, više je usredsređena na ruku nego na sam predmet koji drži. Od refleksnog hvatanja u prvim mesecima, preko instinktivnog, beba postepeno dolazi do namernog hvatanja i držanja igračke. Krajem petog meseca, prvi put može da predmet koji drži u jednoj ruci – preko središnje linije tela prebaci u drugu ruku. To je jako važan momenat u razvoju, koji pokazuje da obe polovine velikog mozga funkcionišu zajedno.

Grlim, bacam, podižem

U osmom mesecu, beba može da drži po jednu kocku u svakoj ruci. Neće ih ispustiti kao što je to radila do tada. Važna stimulacija
Da bi se razvoj fine motorike odvijao nesmetano, neophodno je da dete bude stimulisano – pre svega odgovarajućim igračkama (zvečka u jasnim, kontrastnim bojama, zvonce, igračke koje vise u vazduhu – na dohvat ruku, kocke koje mogu da se slože jedna u drugu, perlice-nizalice, lopte različitih veličina, slagalice, slikovnice, geometrijski oblici, plastelin). Važno je učestvovati u igri, pokazati detetu kako se nešto radi i ohrabriti ga da pokuša ponovo, bez obzira na prethodne neuspehe.U ovom uzrastu dolazi do najznačajnijeg momenta u razvoju fine motorike: koordinacije ruke-oči. To se dešava kada beba počne da pruža ruke na gore i hvata igračke. Krajem devetog meseca, beba može voljno da otvori šaku, i ne samo da ispusti predmet, već i da ga baci. Ta veština je jako uveseljava, pa će svaku igračku koju uhvati da baci, i pritom pažljivo posmatra kako pada. Kroz ova iskustva, beba uči da neke stvari padaju brže a druge sporije. Takođe, po prvi put spoznaje prostornu dubinu i zapaža zvuk igračke koja pada.

Do ovog uzrasta, bebe ili udaraju igračke ili ih stavljaju u usta. Sada po prvi put koriste igračku na pravi način: medu grle, čekićem udaraju, okreću brojčanik telefona, pritiskaju dugmiće… Sa postignutim stepenom koordinacije, mogu kašiku sa hranom da prinesu ustima.

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA