Kako pripremiti dete na dolazak bebe?

Dolazak bebe na svet je divna vest i sigurni smo da ste uzbuđeni i srećni. Međutim, dok se pripremate u narednim mesecima, jedan od najvažnijih zadataka koje ćete imati je da pripremite starije dete za dolazak bebe.

Vaše prvorođeno dete će morati da se snađe u novoj ulozi, zato se postarajte da mu date što više informacija i budite strpljivi!

Bez obzira na to kako vaše dete reaguje na vesti – sa radošću, besom ili bez ikakve reakcije – to je normalno. Reakcija deteta zavisi od uzrasta. Dete od tri godine neće shvatiti promene koje nastaju dolaskom bebe, kao dete od pet godina. Međutim, učenje o osećanjima koja se razvijaju i način na koji reaguju na njih je veliki deo emocionalnog razvoja malog deteta.

Bez obzira koliko vaše dete izgleda spremno dok razgovarate, kada se beba rodi, nastupiće period prilagođavanja. U nastavku vam donosimo najbolje načine da pripremite starije dete na dolazak bebe u vaše živote – počnite da ih primenjujete od momenta kada saznate za trudnoću!

Saopštite detetu važne vesti!

Ne postoji pravi “ispravan” način da dete obavestite o dolasku bebe. Vaše dete neće razumeti kada će beba doći, jer većina dece mlađe od pet godina ima problem sa razumevanjem vremena. Recite da beba stiže na leto, kad bude toplo ili posle Deda Mraza.

Ako vaše dete traži detalje, odgovore prilagodite njegovom uzrastu. Prirodno je da dete želi da zna odakle beba dolazi. U uzrastu ispod 10 godina neprikladno je da objašnjavate kako bebe nastaju. Dovoljno je da kažete da je beba unutar vašeg stomaka i da je nastala zato što se svi mnogo volite i želite da volite i bebu. Neka pitanja vašeg deteta budu vaš vodič.

Ispričajte starijem detetu o vremenu kada je bilo beba

Kad budete tražili krevetac ili odeću koju ste sačuvali od prvog deteta, obavezno izvadite foto albume ili radosnicu, ako je imate. Pokažite starijem detetu slike kad je bilo beba. Ispričajte mu koliko je bilo slatko kao beba i koliko će nova beba biti slatka i zabavna.

Pitajte starije dete za savet

Pitajte starije dete kako želi da se beba zove, ali tražite mu savet i o drugim važnim detaljima kao što su izbor posteljine, igračaka, pa čak i odeće. Idite skupa sa starijim detetom u razgledanje i aktivno tražite njegovo mišljenje. Ako je moguće, pustite dete da izabere jedan ili dva predmeta i kupite ih na licu mesta – možda malu igračku za krevetac ili pidžamu.

Uključivanje male dece u proces pripreme za novu bebu pokazaće im da su oni važan član porodice koji doprinosi i da će biti važan deo u životu novog brata i sestre.

Očekujte promene raspoloženja

Savršeno je normalno da vaše dete iz dana u dan (ili iz sata u sat) ima različita osećanja prema dolasku nove bebe. Kad više ne budete mogli da ga držite u krilu i ne možete da se savijete i podignete starije dete, verovatno će biti ljuto jer oseća da se stvari u njegovom životu menjaju. U ovoj fazi se mogu javiti i tantrumi, čak i ako ste ih prethodno uspešno savladali. Bez obzira na to kako vaše dete reaguje, važno je da pažljivo slušate i da se dete ne oseća loše ako se ne ponaša posebno srdačno prema ideji o novoj bebi.

Ne pravite velike promene u životu deteta

Učite dete na nošu? Razmišljate o tome da starije dete pređe u svoju sobu? Možda ćete želeti da sačekate neko vreme. Ne želite da se vaše dete oseća “izbačeno” ili loše na bilo koji drugi način. Kada je trudnoća u trećem tromesečju, dobra je ideja da odložite uvođenje bilo kakvih važnih novih aspekata u život vašeg deteta.

Fokusirajte se na starije dete

Mala deca su egocentrična, jednostavno zato što još uvek uče o svom mestu u svetu. Zato malo nahranite ego svog deteta pričajući o tome kako će ono biti veliki brat ili sestra i kako će porodici trebati njegova pomoć. Dok dekorišete dečiju sobu ili bebin krevetac, razmislite o tome da kupite neke detalje za sobu vašeg starijeg deteta, kako se ne bi osećalo zapostavljeno.

Kupite starijem detetu lutku “bebu”

Ako vaše dete ima 2.5 ili više godina, pokušajte da kupite lutku za bebe slične veličine novorođenčetu. Neka vaš mališan vežba da drži, presvlači i hrani bebu. Vozite lutku bebu u šetnju u kolicima, pa čak je i stavljajte u auto sedište kako se bliži termin porođaja.

Posvetite jednaku pažnju starijem detetu i bebi

Kada se porodite, bitno je da se starije dete ne oseća marginalizovano i da ne bude ljubomorno, iako će bebi biti potrebna sva vaša pažnja i nega. Nađite način da balansirate.

Ponekad ostavite bebu drugom roditelju na čuvanje i posvetite svu svoju pažnju starijem detetu. Zamolite porodicu kada vam dolazi u posetu da priča sa starijim detetom i o drugim temama, osim o dolasku bebe. Razgovarajte o školi, prijateljima, aktivnostima – o svemu što je važno za vaše starije dete.

Neka deca mogu dočekati novog brata ili sestru raširenih ruku i nikada neće pokazati nezadovoljstvo. Druga deca mogu reći ili učiniti neke neprikladne stvari. Većina je negde u sredini. Važno je da budete strpljivi dok se vaše dete prilagođava. Podstaknite dete da govori o tome kako se osećaja. Pokušajte da se povežete. Ako beba ne prestaje da plače, recite starijem detetu da je i vama buka ponekad frustrirajuća i da ga razumete.

Prioritet broj jedan je da osigurate da se vaše dete oseća voljeno. Dolazak novog člana u porodicu će uticati na vaše dete u velikoj meri, ali na kraju će to ipak biti pozitivno iskustvo. Vaše starije dete dobija novog brata ili sestru, a samim tim stiče i najboljeg prijatelja za ceo život.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA