Kako prepoznati znake autizma

Autizam je zagonetan poremećaj koji počinje u ranom detinjstvu i remeti mnoge aspekte razvoja, čineći dete nesposobnom da uspostavi socijalne odnose i komunikaciju na uobičajeni način.

Šta je uzrok autizma?

Pre pedesetak godina smatralo se da autizam uzrokuje neadekvatna nega od strane roditelja. Ispostavilo se da je to mišljenje  pogrešno.  Savremena medicinska istraživanja ukazuju na jasne biološke uzroke autizma i to znači da roditelji više ne treba da krive sebe. Biološki uzročnici uključuju genetske faktore, virusne infekcije, komplikacije  tokom trudnoće i porodjaja koje mogu izazvati suptilna moždana oštećenja. Ćesto je udružen sa znacima neurološkog oštećenja, mentalnom retardacijom i odredjenim patološkim stanjima (npr. Epilepsija). Činjenica da se autizam podjednako često otkriva u različitim kulturama ukazuje da su socijalni faktori malo verovatni kao uzročnici poremećaja.

Da li deca sa autizmom potiču iz odredjenih socijalnih slojeva?

Istraživanja su pokazala da se ovaj poremećaj podjednako često sreće u svim socijalnim slojevima. Isto tako, javlja se i u svim kulturama. Podaci o učestalosti poremećaja iz različitih zemalja ukazuju na to da se kod 2-4 deteta na 10.000 stanovnika razvije autizam,  a od toga 3-4 dečaka na jednu devojčicu.

Da li deca sa autizmom imaju normalnu inteligenciju?

Dosta je rašireno mišljenje da deca sa autizmom imaju normalnu inteligenciju. Medjutim, činjenica je da kada se primene testovi inteligencije, otprilike dve trećine dobijaju rezultate ispod nivoa proseka.

Kako se postavlja dijagnoza?

Autizam je bihejvioralni sindrom, što znači da postoji skup abnormalnih oblika ponašanja. Dijagnoza autizma se postavlja samo onda kada postoji skup od tri ključna tipa ponašanja:

 • Abnormalni socijalni odnosi i socijalni razvoj
 • Nesposobnost razvijanja normalne komunikacije
 • Interesovanja i aktivnosti deteta su oskudni i ponavljajući

Da bi se postavila dijagnoza , neophodno je da se sva tri simptoma javljaju zajedno, i to do 36. meseca života.

Kako prepoznati znake autističnog poremećaja?

Kod prepoznavanja  autizma najznačajniji alarmni signal je nesposobnost uspostavljanja socijalnih odnosa sa drugim ljudima.   Takvo ponašanje se opisuje rečima „Izgledalo je da se zavlači u svoju školjku i da živi sam u sebi“ ili „Kada bi ušao u sobu, uopšte nije primećivao ljude i odmah bi prilazio objektima…“ Izostanak kontakta pogledom, ponašanje prema ljudima kao da su predmeti, odustvo ponašanja uskladjenog sa kulturnim normama, osustvo razumevanja osećanja drugih i reagovanje na promenu rutine su karakteristični znaci autističnog poremećaja.

Osim navedenih teškoća u socijalnim odnosima, teškoće sa jezikom predstavljaju drugu veliku grupu promblema. To su abnormalnosti govora tipa eholalije (reči ili fraze koje dete ponavlja neposredno pošto ih je čulo), metaforičnog govora, spajanja ili  reči u novu reč.

Treće područje koje omogućava rano prepoznavanje autizma jeste odsustvo maštovitosti, koje je vezano sa opsesivnim ponašanjem. Ova repetitivna ponašanja su upadljiva, rigidna i perseverirajuća.

Problemi razvoja socijalnog ponašanja, komunikacije i fleksibilnog mišljenja su prepoznatljivi znaci koji predstavljaju alarm roditeljima.  Timsku procenu deteta u specijalizovanim ustanovama vrši tim   stručnih lica – dečji psihijatar, neurolog, logoped, psiholog i otorinolaringolog, nakon čega se odredjuju  smernice tretmana i lečenja.

Marijana Petrović, spec. med. psihologije

Podeli:

Komentari

 1. Neno says:

  Postovani, u pitanju je decak od 2 godine i 6 meseci koji je jako veseo i aktivan, naime primetio sam u zadnje vreme da ima neke simptome autizma tipa hodanje na prstima, nekad ponavlja pitanje a nekad odgovori, trljanje ponekad usiju, deluje da nekad da ne razume pitanje. recnik mu je oskudan mada zna da kaze sta mu treba( ja cu vode, soka, jedem, crtani) svakom da imenuje, mama, tata, baba, deda, keka, takodje zna i nasa imena. Deluje nekad bas totalno nekoncentrisano, nekad izbroji do tri a nekad “izlupeta”, zna da pokaze i kaze usi, oci, usta, ruke, kolena, glava, nos… Takodje zna i sta koja zivotinja kaze( pas, macka, petao, curka, magare, krava, ovca…)Lako je skinuo pelene, Ima lep pogled ocima ali me brini ta njegova dekoncetracija i sto nekad ne razume sta ga pitam, vec ponovi moje reci. Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Milsim das ovde nema mesta za brigu, a najbolje je da se dete što pre socijalizuje – da provodi što više vemena sa vršnjacima.

 2. Snezana says:

  Postovani, imam dete od dve ipo godine. Govori samo nekolko reci. Mama, tata, baba , deda. Voli da gleda i slusa decje pesmice, Na kraju kaze “bavooo” vidim da ne izgovara slovo r. Isto u pesmici “Kad si srecan lupi dlan u dlan” to uradi.
  Najvise voli elektricne uredjaje da pali i gasi. Ne slusa kad kazem ne .
  Dosta cesto poslusa kad mu kazem uradi to i to.
  Najcesce se igra sam i to kad se zaigra iskljuci sve oko sebe. Mogu da ga zovem sto puta on ne reaguje. Ako mu nesto nije kako on hoce i kako je zamislio vristi . Kad nesto hoce uhvati me za ruku i vodi do toga. Nekad ne razumem sta hoce on onda vristi i place. Zna da odgovori na pitanje kako kaze koka, maca, i krava. Nezna da broji ali naglas samo kaze dva. Imam utisak da u sebi broji. Ali nece da kaze. Zna sam da se obuje i izuje.
  Jos nosi pelenu i uvek se buni kad se presvlaci. Pokusavala sam letos da mu je skinem pa se nekoliko puta upiskio po odeci. Nije ga niko grdio, ali se desilo i da se ukaki u gradu, jer na nosi nije hteo da sedi. Morala sam da mu vratim pelenu. Ide u vrtic i vaspitacice kazu da se igra sa decom ali cesto zna da udri decu.
  Gleda nas u oci kad mu pricamo.
  Nece da slusa price i pesmice. A ako pocne da slusa to je vrlo kratko i dosadno mu ode da se igra.
  Kad uzme neku igracku kao auto on se udubi u tockove kako se okrecu i sve iskljuci oko sebe. Ili ako se dokopa telefona sve iskuljuci, nesto pomera i to mu je igra. Uzme digitron i pomera one polugice levo i desno i to moze da traje dugo. Jednostavno ono sto njega interesuje to i radi, nemogu da ga zaintersujem za neke druge stvari jer nece da ucestvuje. Molim Vas za savet sta da preduzmem.

 3. Milena says:

  Poštovani, moj unuk je star 33 meseca i još uvek se ne odaziva na ime, ponavlja naučeno, ne ostvaruje kontak očima često, točini retko i kratko.Stalno kad je uzbuđen dodiruje uši, otvara i zatvara šake,zove mama, tata, jede samo određena jela vrlo mali izbor. ne imitira životinjeSvi smo zabrinuti da li je s njim sve u redu.Molim vas odgovorite mi

 4. Jelena Nikolić says:

  Poštovani molim za savet, naime moj sin od nepuna 22 meseca govori samo mama i baba, pokušava još neke reči da kaže ali nikako, ne pokazuje prstom nego nas vodi za ruku da pokaže šta želi, voli da lista knjige a da mu se govori kako kaže koja životinja ali ne ponavlja. Zna da tapše i da maše i polako počinje da ponavlja pokrete za pesmicu kad si srećan i to je sve, da pokazuje gde je nos glava to ne pokazuje. Ima i neke repetativne pokrete kao na primer kad je srećan tj.kad mu se nešto sviđa otvara širom usta i skuplja i otvara šaku, ponekad se na kratko propne i na prstiće. Ne voli sam da se igra sam uvek nas vuče da se igramo sa njim, napolju se igra i sa decom a u vaspitačice kažu da u vrtiću ne registruje decu, nije baš odušeljen vrticem. Ima odlucan kontakt ocima uvek ljude prvo oci gleda, jako voli da se mazi i odaziva se na ime. Crtaće mu ne puštamo jer mu potpuno odvlače pažnju, slušamo dečiji radio. Bili smo pre dva meseca kod psihologa i dobio je ocenu 10, sve je uradio sto mu je receno jedino ne prica. Unapred hvala na odgovoru i izvinite na opsirnosti. Jelena Nikolić

 5. Jovana says:

  Imam dete od 4 godine, sve razume, prica, ne ume bas najbolje da da sastavi recenice, i nejasno objasni kada ga neko pita sta je radio danas. Radjena mu je klizma zbog zatvora sa 2,5 godine i od tada ima traumu da kaki, sakriva se iza fotelje i vrsi nuždu. U gacicama vrsi i dalje jel kako je rekla doktorka ima traumu od te klizme. Nekako je od tada nervozniji, kada je ljut nekad ponavlja 4 puta jedno te isto… Pa se zaista nekako plasim. Koliko moze da traje ta trauma i strah da vrsi normalno svoje potrebe.. I da li to utice na psihu toliko da ga cini izuzetno nervoznim ponekad? I samo obrasca paznju na ono sto on hoce. Nece da sedne ni 5 minuta da saslusa nesto, jel ga ne interesuje. Pesmice je voleo do 2, 3 godine i to mu je dosadilo. I neke crtace voli da gleda ali da mu se utisa. Da li to ukazuje na autizam? Hvala najlepše jako se brinem

 6. Natalija says:

  Postovani , da li dete u pitanju je devojcica od dve godine jos ne prica vec govori za sve gg . A sve razume ???

 7. Sofija says:

  Poštovani, imamo veliku brigu zbog dečaka ima 18 meseci veseo je dobro jede ali ne govori ponekad nam se učini da ponovi ba-ba ili pa-pa ili na-na ali to zvuci kao eho i imamo osecaj da se ne odnosi na nikoga , gleda nas u oči , ne hoda na prstima smeje se okrene se kad ga zovemo. Ima li razloga za brigu?

Strana 9 od 9<<<56789

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA