Kako prepoznati znake autizma

Autizam je zagonetan poremećaj koji počinje u ranom detinjstvu i remeti mnoge aspekte razvoja, čineći dete nesposobnom da uspostavi socijalne odnose i komunikaciju na uobičajeni način.

Foto: Canva

Šta je uzrok autizma?

Pre pedesetak godina smatralo se da autizam uzrokuje neadekvatna nega od strane roditelja. Ispostavilo se da je to mišljenje  pogrešno.  Savremena medicinska istraživanja ukazuju na jasne biološke uzroke autizma i to znači da roditelji više ne treba da krive sebe. Biološki uzročnici uključuju genetske faktore, virusne infekcije, komplikacije  tokom trudnoće i porodjaja koje mogu izazvati suptilna moždana oštećenja. Ćesto je udružen sa znacima neurološkog oštećenja, mentalnom retardacijom i odredjenim patološkim stanjima (npr. Epilepsija). Činjenica da se autizam podjednako često otkriva u različitim kulturama ukazuje da su socijalni faktori malo verovatni kao uzročnici poremećaja.

Da li deca sa autizmom potiču iz odredjenih socijalnih slojeva?

Istraživanja su pokazala da se ovaj poremećaj podjednako često sreće u svim socijalnim slojevima. Isto tako, javlja se i u svim kulturama. Podaci o učestalosti poremećaja iz različitih zemalja ukazuju na to da se kod 2-4 deteta na 10.000 stanovnika razvije autizam,  a od toga 3-4 dečaka na jednu devojčicu.

Da li deca sa autizmom imaju normalnu inteligenciju?

Dosta je rašireno mišljenje da deca sa autizmom imaju normalnu inteligenciju. Medjutim, činjenica je da kada se primene testovi inteligencije, otprilike dve trećine dobijaju rezultate ispod nivoa proseka.

Kako se postavlja dijagnoza?

Autizam je bihejvioralni sindrom, što znači da postoji skup abnormalnih oblika ponašanja. Dijagnoza autizma se postavlja samo onda kada postoji skup od tri ključna tipa ponašanja:

 • Abnormalni socijalni odnosi i socijalni razvoj
 • Nesposobnost razvijanja normalne komunikacije
 • Interesovanja i aktivnosti deteta su oskudni i ponavljajući

Da bi se postavila dijagnoza , neophodno je da se sva tri simptoma javljaju zajedno, i to do 36. meseca života.

Kako prepoznati znake autističnog poremećaja?

Kod prepoznavanja  autizma najznačajniji alarmni signal je nesposobnost uspostavljanja socijalnih odnosa sa drugim ljudima.   Takvo ponašanje se opisuje rečima „Izgledalo je da se zavlači u svoju školjku i da živi sam u sebi“ ili „Kada bi ušao u sobu, uopšte nije primećivao ljude i odmah bi prilazio objektima…“ Izostanak kontakta pogledom, ponašanje prema ljudima kao da su predmeti, odustvo ponašanja uskladjenog sa kulturnim normama, osustvo razumevanja osećanja drugih i reagovanje na promenu rutine su karakteristični znaci autističnog poremećaja.

Osim navedenih teškoća u socijalnim odnosima, teškoće sa jezikom predstavljaju drugu veliku grupu promblema. To su abnormalnosti govora tipa eholalije (reči ili fraze koje dete ponavlja neposredno pošto ih je čulo), metaforičnog govora, spajanja ili  reči u novu reč.

Treće područje koje omogućava rano prepoznavanje autizma jeste odsustvo maštovitosti, koje je vezano sa opsesivnim ponašanjem. Ova repetitivna ponašanja su upadljiva, rigidna i perseverirajuća.

Problemi razvoja socijalnog ponašanja, komunikacije i fleksibilnog mišljenja su prepoznatljivi znaci koji predstavljaju alarm roditeljima.  Timsku procenu deteta u specijalizovanim ustanovama vrši tim   stručnih lica – dečji psihijatar, neurolog, logoped, psiholog i otorinolaringolog, nakon čega se odredjuju  smernice tretmana i lečenja.

Marijana PetrovićAutor: Marijana Petrović

diplomirani psiholog, specijalista medicinske psihologije.

Uže područje rada – deca, adolescenti i porodica.
Od stručnih edukacija ima završenu psihoanalitički orjentisanu psihoterapiju dece i adolescenata, mentalnu higijenu razvojnog doba, osnove porodične kao i REBT terapije namenjene deci i adolsecentima.
Preko dvadeset godina radila na Vojnomedicinskoj akademijina Kabinetu za psihijatriju i Dečjem dispanzeru.
Stručni je saradnik i autor psihoedukativnih članaka u časopisima „Moj pedijatar“ i „Zdravo dete“ i "Pedijatar"

Kontakt telefon: 063/80-74-958

Podeli:

Komentari

 1. Marija Pavlicevic says:

  Postovani,imam sina od 26 meseci..
  Ne prica,jedino sto kaze je baba,mama,ne,da…
  Pokazuje delove tela,kad ga pitas kako kaze koja zivotinja zna…
  Igra se obicno sam ili sa nama ukucanima…voli autice I sa njima se igra cesto…
  Citam mu price pred spavanje i voli da slusa…
  Ponekad hoda na prstima
  Voli da se igra i sa drugom decom,ali slabo daje igracke i ne zna da deli…
  Neke novine u igranju ga i ne iteresuju.
  Pustala sam mu TV i telefon ali ukupno dnevno pola sata,45min
  Jako se brinem
  ..
  Ako mozete da mi date neki savet…
  Veliko hvala

 2. Ana says:

  Postovani, imam bebu od 14m. Rodjena je u 36 nedelji, komplikovan porodjaj koji je trajao 3 dana uz curenje plodove vode. Primale smo obe antibiotike zbog toga. Naime, ona ne zna apsolutno nista da kaze. Kaze “maaam” kroz dranje, ali uglavnom se dere “aaaa”. Zna da tapse, prilazi nam, mazi se, igra se sa nama, svira metalofon, obozava da udara u serpe, ne odaziva se uvek na ime, nekada odmah nekada posle 15og puta. Ne znamo pa-pa, ne znamo gde zeka pije vodu i tako to, ali ucimo. Nije provodila mnogo vremena sa decom, ali kada je sa decom, ne bezi od njih, ali nije nesto preterano ni zainteresovana. Nikada se nije glasno smejala, uvek cici kada se smeje i tek ponekad kaze kratko “hah”. Da li imam razloga za brigu?

  • MojPedijatar says:

   Za sad nema razloga za brigu.
   Neka pedijatar koji prati dete nastavi redovno praćenje

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA