Kako prepoznati ozbiljnu infekciju kod dece

Na sreću, najveći broj svih bolesti ovog uzrasta su banalne respiratorne infekcije, manifestovane kao sekrecija nosa, kašalj, povišena temperatura.

infekcija kod dece

Sledi pitanje jedne mame : imam dečaka od dve godine i dva meseca koji od 13. meseca ide u kolektiv. Jednom u dva meseca se razboli, srećom do sada nije bilo težih oboljenja, uglavnom se sve završava na zapušenom nosu, kratkotrajnoj temperaturi i kašlju. Često posećujemo pedijatra, mada sam i sama naučila da prepoznam banalne probleme. Zanima me kako da prepoznam neku ozbiljniju infekciju kod mog sina?

Evo detaljnog odgovora Dr Zoran Brajkovića, specijaliste pedijatrije i anesteziologije.

          

Svaki uzrast deteta, posmatrano sa strane pedijatara, ima svoje specifičnosti. Razlike među pojedinim uzrasnim grupama predstavljaju osnov za različite dijagnostičko terapijske pristupe i doktrine u pedijatriji, što upotpunjuje dinamičku sliku razvoja deteta kroz čitavo odrastanje.

Važan period – od tri meseca do tri godine

Najveće dileme i izazove u pristupu zahteva uzrast izmedju 3 meseca i 3 godine, dakle, uzrast koji obuhvata odojče i malo dete. Specifičnosti ove uzrasne grupe su brojne, u socijalnom i pedijatrijskom smislu, najkraće rečeno, to je doba kada se dete susreće sa najviše iskušenja kada je zdravlje u pitanju. Razlozi za to su mnogobrojni, pomenućemo samo najvažnije: odbrambeni sistemi deteta u ovom uzrastu još uvek nisu kompletirani, a dete gubi pasivno stečeni imunitet, dobijen od majke tokom trudnoće, to je doba kada se deca susreću sa najčešćim uzročnicima bolesti (respiratornim virusima), u tom uzrastu se deca po prvi put susreću sa specifičnostima koje nosi kolektiv (vrtić). Svi ovi činioci dovode do toga da su deca, statistički posmatrano, najčešće bolesna upravo u ovom uzrastu.

Najveći broj ovih bolesti spontano i brzo prolazi, bez velike potrebe za dijagnostikom, lekovima i lekarima uopšte. Neke od ovih infekcija, što je mnogo ređe, mogu biti izazvane bakterijama, u formi neinvazivnih bakterijskih infekcija ždrela, srednjeg uha ili donjih disajnih puteva, ovu vrstu infekcija treba prepoznati, otkriti i lečiti kauzalno, antibioticima.

Koje su infekcije najopasnije

Poseban problem predstavljaju potencijalno ozbiljne, invazivne bakterijske infekcije, kod kojih se bakterije preko lokalnog mesta ulaska u relativno kratkom roku probijaju u krvotok deteta, dajući sistemske infekcije (kada govorimo o septičnom stanju), sa mogućim nastankom ozbiljnih sekundarnih fokalnih infekcija (meningitis, osteomijelitis, septični artritis). Uzročnici ove vrste infekcija su četiri potencijalno opasne bakterije – Pneumokok, Meningokok, odredjeni sojevi Salmonele i Hemofilus influence. Ograničene odbrambene sposobnosti dece kritičnog uzrasta i imunološka svojstva samih bakterija čine potencijalno opasnu kombinaciju koja nekada može dovesti do pojave ozbiljnih infekcija.

Stvari, naravno, ne moraju da izgledaju zastrašujuće, zato nudimo sledeća razjašnjenja:

–          Pneumokok (posebno), kao i Hemofilus influence su gotovo redovni stanari gornjih respiratornih organa kod zdrave dece. Pozitivan nalaz brisa kod zdrave dece ne treba tretirati antibioticima, treba dozvoliti normalnoj flori da se sama izbori sa ovim sustanarima. Nije tačno razjašnjeno kako i zašto nekada ove bakterije postaju invazivne, a time i opasne.  Pozitivan bris treba tretirati samo ako korelira sa znacima bolesti, dakle ako dete ima simptome infekcije. Meningokok se takođe  doduše retko, može naći u brisu ždela potpuno zdravog deteta.

–          vakcinacija Pentaxim vakcinom koja sadrži komponente koje stvaraju imunitet pema Hemofilusu sprečava nastanak invazivnih i ozbiljnih infekcija ovom bakterijom, dakle, vakcinisano dete ne može oboleti od ozbiljnih infekcija Hemofilusom, pa pozitivan nalaz brisa još više gubi na važnosti. Vakcine protiv Pneumokoka i Meningokoka nisu u redovnom kalendaru vakcinacije u našoj zemlji, iz brojnih razloga, ali su infekcije ovim bakterijama ipak ređe.

–          stvar sa sojevima Salmonele je ipak nešto drugačija, jer “invaziji” po pravilu prethode simptomi crevne infekcije, pa, iako je moguće širenje ove bakterije putem krvi, obzirom na prethodeće simptome, na ovog potencijalnog uzročnika se lakše pomisli.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani
  Moja cerka ima godinu dana, rodjena je sa 2800 sada ima 7600 sto je ispod proseka, na redovnom pregledu utvrdjeno je da su thro trombociti 582 ( nor vr do 500) i alym limfociti 84,2 % ( normalna vrednost do 40%) dobili smo uput za endokrinologa zbog stitne zlezde. Inace svi ostali nalazi su u redu dete se sasvim normalno razvija i ponasa, vesela,igra se sve sto smo probali jede, ne postoji hrana koju nece da jede samo sto pojede malo. Za godinu dana nijednom nije bila bolesna, ni nosic, ni dijareju, ni temperaturu nikad nista, po meni dete je zdravo i samo je mucimo sa raznim pregledima ali opet ja nisam doktor, da li mislite da sada imam razloga za brigu?
  Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani doktore, ima decaka od 15 meseci, sa 9.meseci imao je febr.konvulzije koje su se ponovile posle mesec dana- temp.38 C (prvi put uzrok upala usiju, drugi put virus), da napomene da je sa 4.meseca prelezao varicelu.
  Radjen Uz glave, EEg glave sve je ok.
  Jako je nestasan i nemiran, a odlicno napreduje.
  Brine me sto non-stop pada na glavu, obicno otplace i nastavi da dalje, al svaki pad je na glavu!
  Nema promen u ponasanju.
  Da li je to normalno kod dece?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, dete je imalo upalu usiju, nakon ispijanja terapije uradili smo krvnu sliku crp i leukocitnu formulu. Nalaz je sledeci:
  leukociti 15,8
  Eritrociti 4.9
  Hemoglobin 130
  Hematokrit 0.392
  Mcv 80
  Mch 26.5
  Mchc 332
  Rdw 12,2
  trombociti 324
  Neutrofili 71
  Monociti 6
  Limfociti 23
  CRP 40.75
  mozete li mi procitati ove rezultate jer tek popodne idemo kod lekara

  Odgovori na komentar
Strana 18 od 18<<<1415161718

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA