Kako prepoznati ozbiljnu infekciju kod dece

Na sreću, najveći broj svih bolesti ovog uzrasta su banalne respiratorne infekcije, manifestovane kao sekrecija nosa, kašalj, povišena temperatura.

infekcija kod dece

Sledi pitanje jedne mame : imam dečaka od dve godine i dva meseca koji od 13. meseca ide u kolektiv. Jednom u dva meseca se razboli, srećom do sada nije bilo težih oboljenja, uglavnom se sve završava na zapušenom nosu, kratkotrajnoj temperaturi i kašlju. Često posećujemo pedijatra, mada sam i sama naučila da prepoznam banalne probleme. Zanima me kako da prepoznam neku ozbiljniju infekciju kod mog sina?

Evo detaljnog odgovora Dr Zoran Brajkovića, specijaliste pedijatrije i anesteziologije.

          

Svaki uzrast deteta, posmatrano sa strane pedijatara, ima svoje specifičnosti. Razlike među pojedinim uzrasnim grupama predstavljaju osnov za različite dijagnostičko terapijske pristupe i doktrine u pedijatriji, što upotpunjuje dinamičku sliku razvoja deteta kroz čitavo odrastanje.

Važan period – od tri meseca do tri godine

Najveće dileme i izazove u pristupu zahteva uzrast izmedju 3 meseca i 3 godine, dakle, uzrast koji obuhvata odojče i malo dete. Specifičnosti ove uzrasne grupe su brojne, u socijalnom i pedijatrijskom smislu, najkraće rečeno, to je doba kada se dete susreće sa najviše iskušenja kada je zdravlje u pitanju. Razlozi za to su mnogobrojni, pomenućemo samo najvažnije: odbrambeni sistemi deteta u ovom uzrastu još uvek nisu kompletirani, a dete gubi pasivno stečeni imunitet, dobijen od majke tokom trudnoće, to je doba kada se deca susreću sa najčešćim uzročnicima bolesti (respiratornim virusima), u tom uzrastu se deca po prvi put susreću sa specifičnostima koje nosi kolektiv (vrtić). Svi ovi činioci dovode do toga da su deca, statistički posmatrano, najčešće bolesna upravo u ovom uzrastu.

Najveći broj ovih bolesti spontano i brzo prolazi, bez velike potrebe za dijagnostikom, lekovima i lekarima uopšte. Neke od ovih infekcija, što je mnogo ređe, mogu biti izazvane bakterijama, u formi neinvazivnih bakterijskih infekcija ždrela, srednjeg uha ili donjih disajnih puteva, ovu vrstu infekcija treba prepoznati, otkriti i lečiti kauzalno, antibioticima.

Koje su infekcije najopasnije

Poseban problem predstavljaju potencijalno ozbiljne, invazivne bakterijske infekcije, kod kojih se bakterije preko lokalnog mesta ulaska u relativno kratkom roku probijaju u krvotok deteta, dajući sistemske infekcije (kada govorimo o septičnom stanju), sa mogućim nastankom ozbiljnih sekundarnih fokalnih infekcija (meningitis, osteomijelitis, septični artritis). Uzročnici ove vrste infekcija su četiri potencijalno opasne bakterije – Pneumokok, Meningokok, odredjeni sojevi Salmonele i Hemofilus influence. Ograničene odbrambene sposobnosti dece kritičnog uzrasta i imunološka svojstva samih bakterija čine potencijalno opasnu kombinaciju koja nekada može dovesti do pojave ozbiljnih infekcija.

Stvari, naravno, ne moraju da izgledaju zastrašujuće, zato nudimo sledeća razjašnjenja:

–          Pneumokok (posebno), kao i Hemofilus influence su gotovo redovni stanari gornjih respiratornih organa kod zdrave dece. Pozitivan nalaz brisa kod zdrave dece ne treba tretirati antibioticima, treba dozvoliti normalnoj flori da se sama izbori sa ovim sustanarima. Nije tačno razjašnjeno kako i zašto nekada ove bakterije postaju invazivne, a time i opasne.  Pozitivan bris treba tretirati samo ako korelira sa znacima bolesti, dakle ako dete ima simptome infekcije. Meningokok se takođe  doduše retko, može naći u brisu ždela potpuno zdravog deteta.

–          vakcinacija Pentaxim vakcinom koja sadrži komponente koje stvaraju imunitet pema Hemofilusu sprečava nastanak invazivnih i ozbiljnih infekcija ovom bakterijom, dakle, vakcinisano dete ne može oboleti od ozbiljnih infekcija Hemofilusom, pa pozitivan nalaz brisa još više gubi na važnosti. Vakcine protiv Pneumokoka i Meningokoka nisu u redovnom kalendaru vakcinacije u našoj zemlji, iz brojnih razloga, ali su infekcije ovim bakterijama ipak ređe.

–          stvar sa sojevima Salmonele je ipak nešto drugačija, jer “invaziji” po pravilu prethode simptomi crevne infekcije, pa, iako je moguće širenje ove bakterije putem krvi, obzirom na prethodeće simptome, na ovog potencijalnog uzročnika se lakše pomisli.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani
  Moja cerka ima godinu dana, rodjena je sa 2800 sada ima 7600 sto je ispod proseka, na redovnom pregledu utvrdjeno je da su thro trombociti 582 ( nor vr do 500) i alym limfociti 84,2 % ( normalna vrednost do 40%) dobili smo uput za endokrinologa zbog stitne zlezde. Inace svi ostali nalazi su u redu dete se sasvim normalno razvija i ponasa, vesela,igra se sve sto smo probali jede, ne postoji hrana koju nece da jede samo sto pojede malo. Za godinu dana nijednom nije bila bolesna, ni nosic, ni dijareju, ni temperaturu nikad nista, po meni dete je zdravo i samo je mucimo sa raznim pregledima ali opet ja nisam doktor, da li mislite da sada imam razloga za brigu?
  Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani doktore, ima decaka od 15 meseci, sa 9.meseci imao je febr.konvulzije koje su se ponovile posle mesec dana- temp.38 C (prvi put uzrok upala usiju, drugi put virus), da napomene da je sa 4.meseca prelezao varicelu.
  Radjen Uz glave, EEg glave sve je ok.
  Jako je nestasan i nemiran, a odlicno napreduje.
  Brine me sto non-stop pada na glavu, obicno otplace i nastavi da dalje, al svaki pad je na glavu!
  Nema promen u ponasanju.
  Da li je to normalno kod dece?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, dete je imalo upalu usiju, nakon ispijanja terapije uradili smo krvnu sliku crp i leukocitnu formulu. Nalaz je sledeci:
  leukociti 15,8
  Eritrociti 4.9
  Hemoglobin 130
  Hematokrit 0.392
  Mcv 80
  Mch 26.5
  Mchc 332
  Rdw 12,2
  trombociti 324
  Neutrofili 71
  Monociti 6
  Limfociti 23
  CRP 40.75
  mozete li mi procitati ove rezultate jer tek popodne idemo kod lekara

  Odgovori na komentar
 4. Zabrinuta mama 24.05.2019 u 07:24

  Postovani,
  Imam decaka od uskoro 5 god (sl.mesec puni). U nedelju uvece 18.05 2019 je dobio temperaturu. Sutra popodne je odveden kod pedijatra koji konstatuje da su grlo i usi cisti(nema upale),pluca ne suste. Pedijatar daje uput za laboratoriju,krv i urin. Dete ima povisen broj leukocita urin uredan. Temperatura prelazi 39,5 dete dobija penicilinsku terapiju. Sutradan opet vadjenje krvi,crp i sed poviseni leukociti manji. Snimanje pluca,nalaz uredan,samo kako kaze dr.bronhije malo rasirene i ima sekreta.Doktorka zabrinuta jer kako ona kaze sve je uredu i jednostavno ne zna sta je detetu. Terapija penicilinima se nastavlja,dobijamo uput za ultrazvuk stomaka(slezine,bubrega,jetre itd). Doktor na pregledu spominje neku upalicu creva izazvanu virusom. Pedijatar medjutim kaze da su i tu nalazi uredu,ali da je zabrinuta i da i dalje ne zna sta je detetu. Smatra da bi trebali ici dalje,kod imunologa. Nakon treceg dana dete nema tako cesto temperaturu,sada vise od 24h nije imalo. Da napomenem da je dete dobro jelo,bilo je veselo,bez kaslja i curenja nosica. Doktorki se ne svidjaju podocnjaci kod deteta,ali prethodnih dana je dete malo spavalo zbog temperature i konstantno odvodjenje lekarima,bolnici. Dete je pre mesec-mesec ipo dana imalo boginje,isto je dobio temperaturu,usi i grlo cisti,snimao pluca i tada,nalaz uredan,krvna slika uredu. I posle dan-dva dobije boginje,proslo bez temperature,dete veselo bilo,i nije se mnogo ni osuo. Da li to ima neke veze sa ovim??? Da li ima razloga da brinem?? Nedelju dana pre ovoga je imao temperaturu koja je isla do 37,7 trajalo dan-dva doktorka je rekla da je virus i da ako ne bude imao temo.moze ici u vrtic. Tako je i bilo. Isao nedelju dana i onda se ovo desilo. Trudila sam se da Vam sve detaljno objasnim.Molim vas za Vase misljenje. Hvala napred

  Odgovori na komentar
 5. Decak ima tri ipo meseca i jutros je imao temperaturu 38,2,dala sam mu paeacetamol i temp. je bila 37,5 ,pa je posle bila 37,7 sad nema temperatiru.Leukociti su poviseni 24 000,nalaz urina je uredan.Stolica je zelenkasta i malo sluzava.Sta moze biti uzrocnik infekcije?

  Odgovori na komentar
 6. Molim vas, recite mi da li se krv koja je stara dan i po može koristiti za uzorak westerne blot testa. Davali smo krv pre dan i po i rekla sam im danas da iz te krvi urade i western blot test. Jer je elisa IgM u graničnoj vrednosti 3,33

  Odgovori na komentar
 7. Molim vas za savet.Moj sin 22 meseci ima kauglicu na vratu vec odavno,nisam obracala paznju cekam da prodje ali ne prolazi..Pa sam ga vodila pedijatru kaze on da je limfna zledzda koja zna da se upali kod dece..On jeste sklon infekcijama i virusima.Ali ja izludoh citajuci ovde na Google..Sasvim zdravo izgleda lepo napreduje nemirno je dete radoznalo..Molim za vas savet..

  Odgovori na komentar
Strana 18 od 18<<<1415161718

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA