Kako pravilno obraditi ranu

Ukoliko se radi o običnim – površnim ranicama sa minimalnim krvarenjem – NE TREBA RADITI NIŠTA! Ako ima slabog krvarenja, dovoljno je sterilnom gazom pritisnuti ranu. U slučaju da nemate gazu, može da posluži i čista maramica.

Foto: Flickr

  • Šta raditi ako rana krvari?

 

Ako rana krvari, potrebno je zaustaviti krvarenje pritiskom na ranu – “grudvom” napravljenom od sterilne gaze (ili nekim drugim priručnim, ali čistim materijalom). Pritisak treba da bude umereno jak i da traje najmanje pet do deset minuta – pre prve provere da li je krvarenje stalo.

Posle zaustavljanja krvarenja, treba osmotriti ranu. Pa, ako ivice rane zjape – odmah kod lekara. Naravno da se kod obimnijih krvarenja treba odmah uputiti lekaru, a usput vršiti pritisak na ranu u cilju zaustavljanja krvarenja.

  • A ako nema krvarenja?

Kada se radi od površinskim ranama (oderotinama kolena, lakta…) koje ne krvare, ali su “prljave” – ranu obavezno treba očistiti.

 

  • Čime se rana čisti?

Okolinu rane (“zdravu” kožu) je najbolje očistiti medicinskim benzinom.

Postoje brojni rastvori (“lokalni antiseptici”) za obradu rane, a ako NEMA drugog rešenja, a rana je baš prljava treba je očititi mlazom tekuće vode.

Najbolje je imati sterilnu gazu na raspolaganju, pa je često dovoljno njome “utapkati” ranu da se osuši i skine površinska prljavština.

  • Treba li pokrivati ranu?

Ako se radi o manjim ranama koje ne krvare, najbolje je ostaviti ranu otkrivenu! Ukoliko dete mora da se obuče ili ide da spava, ranu treba pokriti sterilnom gazom – koja se zalepi odgovarajućom (“flaster”) lepljivom trakom.

 

  • Kada ranu prvi put treba previti?

Posle dobre obrade rane, a rana je pokrivena sterilnom gazom, treba sačekati bar 24 sata do sledećeg previjanja. Naravno, ako dete ima bolove ili rana krvari – treba je ponovo obraditi što pre, najbolje pod kontrolom lekara.

  • Uvek treba proveriti da li je dete redovno vakcinisano protiv tetanusa!

Ako je dete dobilo sve vakcine po programu imunizacije onda je sve u redu! Zato se danas veoma retko daje vanredna antitetanusna zaštita.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA