Kako naučiti dete da prepozna osećaj sitosti - Portal Moj pedijatar

Kako naučiti dete da prepozna osećaj sitosti

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da mališani koji sami sebi sipaju hranu bolje shvataju signale o gladi i osećaj sitosti koje im telo šalje.

Foto: Flickr

Stručnjaci iz Laboratorije za dečji razvoj Univerziteta u Ilinoisu proučavali su navike u ishrani dece uzrasta od dve do pet godina u gotovo 120 centara za negu mališana i izveli zaključak da je za najmlađe bolje da se sami posluže hranom, nego da im odrasli sipaju obrok.

„Kada je hrana već na tanjiru, dete neće razviti sposobnost da čita znakove koje mu telo šalje“, objašnjava vođa tima koji je sproveo istraživanje Brent Mekbrajd. „Neće znati da ta porcija nije odgovarajuća njegovim potrebama.“

Takođe, ovom studijom utvrđeno je da porodični obroci pomažu deci da uče po modelu – posmatrajući starije, zbog čega naučnici savetuju porodicama da ručaju sa svojom decom  i time im pomognu da nauče kako da se hrane zdravo. Pri tome, autori istraživanja predlažu da se deci pomogne ne samo pri prepoznavanju osećaja sitosti već i u prepoznavanju gladi.

„Nemojte ih pitati  jesu li završili, već baš – da li su siti. Recite im: ’Ako si gladan, pojedi još’. Postavljanje pravih pitanja i korišćenje reči ’glad’ i ’sitost’ mogu pomoći da deci upoznaju potrebe svog tela“, smatra koautor studije Dipti Dev.

„Ako dete ne pojede svoj obrok u onoj meri u kojoj mu je to potrebno, svakako će nadoknaditi propušteno u naredna 24 sata. Zato ne treba primoravati decu da jedu onda kada nisu gladna. Time ih odrasli uče da ne treba da čitaju signale koje im šalje sopstveno telo“, zaključio je Dev.

Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram