Kako koristiti belu buku za bebe : 5 stvari koje morate znati

Uspavljivanje bebe često je veliki izazov i neretko roditelji posežu za čarobnom belom bukom kako bi pomogli svojoj bebi, ali i sebi, da beba utone u čvrst san.

Foto: Freepik

Iako je bela buka zaista popularna, ona nije idealno rešenje. Portal  Mindbodygreen.com piše o tome šta sve treba da znate o korišćenju bele buke.

1. Istraživanje pokazuje bela buka pomaže bebama da utonu u san u roku od nekoliko minuta

Ovo je tvrdnja koja će sigurno privući pažnju roditelja koji imaju problema sa spavanjem bebe. Jedno starije istraživanje obuhvatilo je 20 beba koje su imale između dva i sedam dana i nasumično su ih podelili u dve grupe. Jedna grupa beba bila je izložena beloj buci, dok druga nije. Većina beba iz prve grupe (80%) zaspala je u roku od pet minuta, dok je samo 25% beba koje nisu imale belu buku zaspalo za to vreme.

“Bela buka maskira povremene zvukove u kući koji mogu probuditi bebu, poput motora automobila, zatvaranja vrata, pranja posuđa. Takođe, bela buka bebama može biti “signal za spavanje”. Drugim rečima, kada beba čuje zvuk, on joj postaje refleks za spavanje na isti način na koji uključen televizor deluje na odraslu osobu”, kaže psihološkinja za spavanje Lynelle Schneeberg.

2. Međutim, mnogi uređaji za belu buku preglasni su za bebe

Istraživanje je otkrilo da mnogi popularni uređaji za belu buku koji se prodaju, su preglasni za novorođenče kada se jačina poveća. Nekoliko modela zvučnih uređaja korištenih u punoj jačini premašilo je 50 dBA, što je trenutno preporučena granica buke za dojenčad.

Istraživači preporučuju roditeljima da glasnoća ne bude visoka. Jačina bele buke treba da bude postavljena što niže, a nikad glasnije od jačine razgovora, kaže Kevin Franck, doktor nauke, direktor audiologije u Massachusetts Eie and Ear.

3. Uređaj uvek držite najmanje dva metra od bebe koja spava

Ista studija objavljena u časopisu Pediatrics preporučila je baš ovu udaljenost, uz  podešenu jačinu emitiovanja.

“Postavite zvučni aparat za bebe što dalje od novorođenčadi i nikada u krevetac”, kaže Lynelle Schneeberg.

Iako je preporučena udaljenost dva metra, u redu je pomeriti uređaj za belu buku još dalje od bebe, ako imate prostora.

4. Isključite aparat za belu buku nakon što beba zaspi

Zvuči primamljivo ostaviti emitiovanje bele buke tokom cele noći, ali to se zaista ne preporučuje.

“Koristite uređaj samo neko određeno vreme”, savetuje Schneeberg. Ona preporučuje upotrebu tajmera ili isključivanje nakon što beba zaspi, pod uslovom da ste vi još uvek budni.

5. Smanjujte upotrebu bele buke kako beba raste

Sve što se koristi za promenu ponašanja moglo bi prerasti u naviku koje se teško kasnije osloboditi. Vašoj bebi može postati teško da se odvikne od bele buke i možete doći u situaciju da bez nje ne može zaspati.

“Preporučujem da se bela buka koristi tokom prvih šest meseci života ili dovoljno dugo dok se bebin san ne učvrsti. Zatim smanjujte upotrebu kako bi dete moglo spavati normalno i pored uobičajene buke u kući,  da može zaspati u bilo kom trenutku i okruženju. Većina nas nije odrastala spavajući s belom bukom i sve je bilo u redu”, kaže Schneeberg.

Stručnjaci poručuju da uređaj za belu buku može biti velika pomoć bebama da se uspavaju, samo se pobrinite da zvuk nije preglasan.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA