Kako izbaciti sekret iz disajnih puteva

Sekret u disajnim putevima česta je situacija kod mališana tokom hladnih dana. To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe.

Foto: Privantna arhiva

Pitanje mame:

Petogodišnja ćerka od sedmog meseca života ima problema sa plućima. Tada je imala bronhiolitis koji se ponovio još tri puta u narednih šest meseci. Skoro svaka virusna infekcija je praćena sekretom u nosu koji se često spuštao na pluća, pa su nam inhalacije bile od velike pomoći.

Dete je bilo preko 12 meseci na profilaksi Singulairom i situacija se značajno popravila – opsturkcije su se proredile, a od 4. rođendana ih više nema. Pošto ide u vrtić često zakači neki od virusa i opet nam se javlja sekret koji dugo izbacuje, nekada i dve nedelje od početka bolesti. Tada su pluća čista, pedijatar redovno prati dete i nikad nema opstrukcije, ali kašalj ume da bude uporan. Kako stigne hladnije vreme sve se ovo češće javlja. Probali smo razne sirupe i lekove, ali bez nekog ozbiljnijeg efekta. Zato imam nekoliko pitanja o tome kako izbaciti sekret iz disajnih puteva:

• Zašto dete zimi ima više sekreta disajnim organima?
To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe. Njima prija hladno vreme, ali zatvoreni prostori, u kojima boravi mnogo ljudi i dece, pogoduje njihovom širenju. To su respiratorni virusi, ima ih mnogo vrsta, a neretko se dešava da se slično ispoljavaju kod dece u vidu curenja nosa, kašlja, a ponekad i u brzanim i otežanim disanjem.
Skoro svi imaju jednu zajedničku karakteristiku – stvaranje sekreta (mukusa) u disajnim putevima

• Da li je ovo u stvari astma?
NIJE!
Astma je bolest gde se javlja suženje disajnih puteva – bronhoopstrukcija! Kad se ove brojhoopstrukcije ponavljaju nastaje astma. Kako su pluća Vašeg deteta čista, to znači da nema suženja disajnih puteva – bronhoopstrukcije, pa to nije astma

• Kakva je razlika između astme i bronhitisa?
Bronhitisa ima više vrsta, ali ako se bronhitisi ponavljaju i praćeni su bronhoopstukcijom onda to zapravo jeste astma. Kad se bronhitis javlja retko, a izazvan je nagomilavanjem sekreta u broonhijama, onda to nije astma, već virusno zapaljenje bronhija.

• Može li se ovo pretvoriti u upalu pluća?
Teško – mala je šansa!
Očigledno je da Vaše dete NEMA sekret u donjim disajnim putevima, jer bi to onda bio bronhitis ili opstrukcija, ali tada pluća NISU čista!
Kad se sekret dugo zadrži u bronhijama (ili bronhiolama) i NE izbaci se kako treba, postoji rizik od nastanka upale pluća – pneumonije. Ipak, ovo očigledno nije Vaša “priča”.

• Da li inhalacije mogu da pomognu?
Mogu, tu nema sumnje!
Iako je sekret “visoko” (u nosu, grlu i traheji – dušniku) inhalacije mogu da pomognu,čak i kod starije dece. Pogrešno se misli da su inhalatori samo za bebe – to nije tačno.

• Čime da se dete inhalira?
Za početak je dovoljno da to bude inhalacija običnim fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl). On će pomoći da se sekret “razredi” i tako lakše izbaci (iskašlje ili proguta). Ovo izgleda banalno, ali je sjajan način da se pomogne detetu.

• Koliko dugo i koliko često da se sprovode inhalacije?
Tu nema striktnih pravila – tri puta dnevno, po oko pet minuta je sasvim dovoljno pa da se vidi kako će dete reagovati. Inhalacije se sprovode PRE (ili između) obroka, a NIKADA posle jela. Po potrebi se broj inhalacija se može povećati – nema opasnosti da se se pretera.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. jelena says:

  Zato sam vas i pitala ,jer i ja isto mislim . On je ovako odlican ,raspolozen i lepo jede ,jedino sto ima malo tvrdju stolicu,i zato ne moze taj sekret da izbaci krpz nju.Nos mu je prohodan,jedino u grlu mu se cuje krkljanje. Uplasila sam se samo da mu se od tog slajma ne stvori nesto drugo. Temperaturu nema niti je imao od pocetka. Dosta njih starijih me nagovara da mu dam guscju mast u mleku medjutim nisam htela. Hvala

 2. Mirjana says:

  Molim Vas za savjet. Bebica ima 10 dana. Nosić je začepljen, i kada diše čuje se da ima šlajma, koji nikako ne izbacuje. Patronažna sestra je savjetovala da kupimo kapi za nos. Šta da radimo, kako da izbaci šlajm?

  • MojPedijatar says:

   Samo da se nosić ispira fizioloskim rastvorom – PRE obroka.

   Sve dok beba lepo jede i napreduje, NEMA otežanog i ubrzanog disanja i NEMA povišene temperature – nema razloga za brigu, ali morate biti strpljivi i uporni u čišćenju bebinog nosića – ovo možr nedeljama da traje.

 3. Ivana says:

  Molim Vas za savet. Moja beba ima 2 meseca i 8 dana. Vec par dana kaslje i cuje se otezano disanje,kao da je puna slajma. Pre 3 dana smo bili kod pedijatra i rekao nam je da je u pitanju samo curenje nosica izazvano prehladom, da su pluca ok. Medjutim ja i dalje cujem to skripanje dok dise a i kasalj se pogorsao. (Nakaslje se mozda 10ak puta u toku dana). Da li bi trebalo ponovo da je odvedem? Smem li da joj dam neki caj? Unapred hvala.

 4. alisa says:

  lijep pozdrav za sve.
  imam djevojcicu 3 godine i vec godinu se borimo sa brnohitisom uvijek je prisutan. Ihlaliram je i do sad se uvijek krace povuce, mene interesuje ovo prije /poslije jela. Jer ovdje( Njemacka) doktorica nam je rekla poslije jela da dajemo inhalaciju??? Sad sam zbunjena sta se desi ako se pogreso dadne prije/poslije jela? Ako nije problem i na e mail da mi odgovorite tamo cu prije vidjeti ocekivani odgovor.. hvaala

  • MojPedijatar says:

   NE utiče vreme inhalacije (u odnosu na jelo) na efikasnost terapije!

   Ipak, BOLJE je da se to NE radi POSLE jela jer se može desiti da dete povrati obrok – zbog “pokretanja” sekreta iz disajnih puteva.

 5. Daca says:

  Poštovani, nasa beba od 3,5 meseca je zakacila virus od starije cerke iz vrtica. Inhalira se tri puta berodualom i dva puta pulmikortom vec skoro dve nedelje. Doktor kaze da je u pitanju bronhitis. Pre dva dana su joj cistili u ordinaciji sljam iz pluca i bolo joj je bolje a danas ponovo pun nosic i sviranju u plucima. Terapiju nismo prekidali, redovno cistimo nosic i dajemo caj od belog sleza, pocela je onovo lepo da rucka, nema temperaturu ali nas brine samo taj povratak sljama i slinica, rekli su nam u ordinaciji da za tri dana, odnosno sutra, dodjemo na novo ciscenje sljama iz pluca. Da li je to sto radimo dovoljno ili bi trebalo jos nesto uvesti ili uraditi? Srdacan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Osim redovnog izvlačenja sekreta iz nosa, uz inhalacije – zaista NEMA šta više da se radi u opisanoj sutuaciji.

 6. Dragana says:

  Postovani, imam devojcicu od 13, 5 meseci . Pre dve nedelje smo svi imali stomacni virus. Kod nje se manifestovao smrdljivom stolicom (na pokvareno jaje) i dva puta je povratila mleko u mlazu. Nakon toga je pocela da kaslje i da kija pomalo, pedijatar je rekao da su pluca cista. Medjutim , dan nakon pregleda ona je pocela da kaslje samo kada jede ili se zagrcne vodom i tada se cuje da ima mnogo slajma. Nosic cistim 2 puta dnevno i nista ne izvlacim iz istog, vesela je , jedino joj je malo slabiji apetit… E ovako, mene ineteresuje na koji nacin da joj pomognem da izbaci slajm iz grla. Kuvala sam pilecu supicu, lupkam je po ledjima , i kapala sam joj po dve tri kapi belog sleza u nosic. Da napomenem da joj je kks u redu samo su blago poviseni limfociti i eritrociti… Hvala

  • MojPedijatar says:

   SVE ukazuje da se radi o virusnoj infekciji (koja obično traje bar 7 dana), a kad su pluća “čista” SAMO treba nosić održavati prohodnim!

 7. mama 3 says:

  Tema je odlična! Mene interesuje moze li mi neko objasniti moja ćerka ima jedanaest godina i pre dve godine joj je utvrsjena alergiska astma,tj neodrejena .
  Ni jedan lek na nju nema efekta samio inhalacije na fiziološki ili fiziološki i berodual. Od pre desetak dana počelo je sviranje u plućima ,pedijatar daje samo inhalacije ,vodila sam je privatno kod otorinolaringologa rekao je da je treći krajnik i dao Nasonex sprej . Zanima me šta mislite o sirupu efedrin .
  Hvala

Strana 5 od 19<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA