Kako ispravno postupiti kad se krpelj zakači na dete?

Čim otopli – eto krpelja! Toplo vreme dovoditi do do eksplozije vegetacije, što svakako donosi brojne radosti deci (ali i starijima). Ipak, sa toplim vremenom stignu i brojni “kvaritelji” uživanja u prirodi, a krpelji su (uz komarce) svakako među prvima na listi omraženih krvopija.

krpelj px

Foto: Pixabay

Kreplji su potencijalni prenosioci zaraznih bolesti pa nije loše da naučimo da se zaštitimo od njih, ali i da umemo da postupimo pravilno kad ih pronađemo na koži deteta.

 • Zašto krpelji vole topli deo godine?

Krpelji žive u zelenilu, obično u travi i na drveću. Zato ih ima već u prolećnim mesecima, ali se najčešče krajem maja i u junu njihov broj znatno povećava. Krpelju je spoljna toplota neophodna za život, tako da ne može da preživi hladne dane. Imajući u vidu i “vegetacijski bum” i lep ambijent za život, jasno je zašto su krpelji ljubitelji toplih dana. Njihovi biološki “rezervoari” su uglavnom glodari, kojih zaista ima mnogo – pa se krpelji preko tih, veoma pokretnih životinjica, neverovatno brzo šire.

Krpelj je “krvopija” koja napada sve što im se nađe u blizini, a ima kožu bogatu krvnim sudovima – pored dece i ljudi i svi drugi sisari, uključujući i kućne ljubimce, su prava radost za krpelje.

 • Kako krpelj dođe do dece?

Omiljeno stanište krpelja je visoka trava, ali se oni rado “penju” u guste krošnje. Zato ih ima i na drveću, odakle padaju na decu, pa ne treba da čude što su česta mesta ujeda na glavi i vratu.

Svako ko drži kućne ljubimce, treba redovno da kontroliše kuce i mace, da pronalazi i eliminiše krpelje. To je važno, jer dete može da “zakači” krpelja u igri sa omiljenom životinjom. Srećom, vlasnici kućnih ljubimaca su, po pravilu, bolje upoznati sa problemima koje krpelj donosi. Osim toga, postoje efikasna sredstva za zaštitu životinja od ovih neprijatnih krvopija, pa se tako i deca uspešno štite.

 • Da li boli kad krpelj ujede?

Na žalost NE boli!

Bolje bi bilo da zaboli jer bi odmah znali da je krpelj “u akciji” pa bi ga lakše i brže izvadili!

Kad krpelj stigne na kožu on prvo traži mesto koje mu najviše odgovara “za obrok”, a u momentu kad “ugrize” dete (ili odrasle) on ispusti jednu supstancu koja ima ulogu lokalne anestezije, pa NIŠTA ne osetimo! To naravno krpelju odgovara jer tako može da ostane neprimećen i da nastavi da se nesmetano hrani.

 

 • Zašto je krpelj opasan – koje bolesti?

Ima dosta opasnih bolesti koje krpelj može da prenese na čoveka. Srećom, na našem području praktično nema arbovirusa, koji su prouzrokovači retkih, ali opasnih izazivača zapaljenja mozga (encefalitis) i moždanih ovojnica (meningitis) – koje prenose krpelji. Zato  nećemo o tome.

Na našem geografskom području, “najvažnija” boleština koju krpelji prenose je Lajmska bolest (Lyme). Ona se, inače, javlja i na drugim kontinentima. Šta se konkretno dešava? U krpelju se nalazi opasna bakterija (Borellia), koja njemu ne smeta, ali je prilikom “obroka” ubaci u krvotok domaćina.

Lajmska bolest  je veoma opasna pa smo je obradili u posebnom članku.

 • Kako ispravno postupiti kad se krpelj ipak zakači na dete?

-   Krpelj mora da se odstrani sa kože! Najbolje je da se to uradi u nekoj od zdravstvenih ustanova, ili u najbližoj ambulanti. Skoro svaka ambulanta ima jednostavne  instrumente kojima veoma brzo, gotovo bezbolno može da se izvadi krpelj. Ako ste daleko od ambulante, uzmite pincetu, uhvatite krpelja i polako ga povucite sa kože.

To je zaista važno, jer ako ga naglo “trgnete” iz kože, u njoj mogu da ostanu glava i rilice kojima se krpelj “zakačio” za dete. Pravovremeno vađenje krpelja drastično smanjuje verovatnoću nastanka Lajmske bolesti! Problem je što često ne znamo koliko je dugo krpelj proveo na kože PRE nego što smo ga uočili.

Podeli:

Komentari

 1. Lejla says:

  Koliki je krpelj na telu kad se opazi, kako da proverim tijelo jeli dosta upečatljiv?
  Hvala puno na odgovori.

 2. Ana says:

  Postovani.Moram ponovo da se nadovezem na ovu temu.Dio krpelja koji je ostao na potiljku bebe(inace je jedva vidljiva crna tackica) nadlezni pedijatar nije htjeo vaditi uz obrazlozenje da se od krvi,koju bi vadjenje prouzrokovalo ne bi mogao izvaditi i da ce tijelo to prepoznati kao strano i samo odbaciti.Inace mjesto na kom je bio krpelj nema crvenila niti bilo kakvih promjena na kozi.Imam li razloga za brigu ??Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda nema prave procene, ali se mali deo “zaostalog” krpelja (tačkica) obične NE vadi.

 3. Anita says:

  Poštovani, danas sam sinu isčupala krpelja sa glavom. U trenutku kada sam primjetila krpelja na koži, koža se već crvenila, sada kad je krpelj vani i dalje se crveni. Dali imam razloga za brigu i posijet liječniku?

 4. Halupczok Esma says:

  Postovani juce sam primijetila krpelj na moju devojcicu koji je bio potpuno pun i zelene boje. Dali krpelj dok je na djetetu duze vrijeme prenosi ili ispusta bildest bakterije ili slicno u posetila sam lijecnika koji je isti izvadio krpelj u panici sam velikoj mada samo se vidi zrvena tačka gde se nalazio krpelj srdacan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se prati situacija sa kožom – ako se pojavi crvenilo, koje se širi, da se obavi pregled.

 5. 021073 says:

  Postovani, decaka od 7 godina je ujeo krpelj ali smo primetili tek nakom 2-3 dana …izvadjen je ali je prethodno poliven alkoholom i bacen je…Nas pedijatar kaze da ne koristimo anmtibiotike preventivno …Htela sam da pitam da li ipak da uvedemo neki antibiotik, kao sto ste napisali Amoksicilin,.Koje je Vase misljenje

  • MojPedijatar says:

   p
   Da se prati koža na mestu gde je bio krpelj – ako se pojavi crvenilo (koje se širi), onda treba započeti antibiotsku terapiju.

 6. Mila says:

  Decka od 11 god, redovno vakcinisanog pre dva dana ujela su 3 krpelja. Ni jedan od njih nije bio na kozi duze od tri cetiri sata (toliko vremena je proveo napolju) pa sam uspela da mu ih skinem noktima jako brzo i lako. Krpelji su po vadjenju bili celi i zivi. Na mestu gde su bili ostale su tri crvene tackice. Interesuje me nekoliko stvari 1. Koliko dugo treba pratiti hoce li se javiti crvenilo, otok, krug oko mesta uboda i po cemu jos mogu znati da je doslo do infekcije? 2. Da li treba preventivno zapocinjati terapiju? 3. Posto bih htela da proverim svakako da li je neki od krpelja bio zarazen i preneo bolest, posle koliko vremena mogu da odradim test da rezultati budu validni, a opet da ne bude kasno za zapocinjanje lecenja? Hvala najlepse.

 7. Aleksandra says:

  Zanima me sta se Desava kada mali delić glave krpelja ostane u glavici deteta ja sam izvadila ali taj delic nemogu nikako hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Pratite mesto uboda.
   Ukoliko se pojavi lokalno crvenilo javite se lekaru.
   Do tad premazujte Pvidon jodom.

Strana 6 od 7<<<34567>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA