Kako i zašto nastaju mladeži

Kada su u pitanju mladeži radi se o benignim tumorima kože. To je najprostija definicija mladeža kojih ima mnogo vrsta.

Foto: Canva

Pigmentni mladeži su “najvidljiviji” a njihov broj i dinamika pojavljivanja je individualna i na to se ne može uticati. Nasleđe ima važnu ulogu, a izlaganje suncu je glavni problem kod pigmentnih mladeža.

Deca sa svetlom puti i plavom kosom su posebno osetljiva na sunce, a njihovi mladeži su “skloniji” najgoroj komplikaciji – takozvanoj malignoj alteraciji. Tada od benignog mladeža postane maligni tumor – melanom (jedan od najgorih malignih tumora). Ne može se uticati na broj i raspored mladeža, ali pravilna zaštita od sunca je glavni “faktor zaštite” od maligne alteracije.

“Ispupčene” mladeže treba čuvati od povrede, mada povreda svakog mladeža traži da se “isprati” od lekara (najčešće hirurga ili onkologa). Ovo naročito važi za one mladeže koji se nalaze na nezgodnim mestima (pregibi, mesta izložena kontaktu sa odećom).

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. roksalena says:

  Postovani, imam mladez na ledima koji je na moru poceo da vlazi i da svrbi.Sta da radim? Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Da se to ŠTO PRE vidi! Pregled dermatologa ili hirurga (koji se bavi mladežima) NE treba odlagati!

   NE MORA da bude loše, ali da se pregled obavezno obavi.

 2. Jovana says:

  Postovani, posle porodjaja odjednom su mi krenuli naglo mladezi izlaziti. Da li mi mozete recu da li je to normalno i da li ce se povuci?
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   To ipak treba da se pregledom utvrdi. Nije hitno i NIJE za brigu – ali da se to pogleda.

 3. Lilly says:

  Da li postoji neki nacin da se spreci stvaranje novih mladeza? Uzmite u obzir da se minimalno izlazem suncu a svejedno se stvaraju i rastu.

 4. Dusan says:

  Moze li mladez da nestane vlasniku koji ga ima od rodjenja ?

 5. Dusan says:

  Moze te li samo da mi objasnite zasto mladezi nestaju a neki se zadrzavaju ?

 6. Behija says:

  Postovanje imam sina tri mu pune godine.I otprilike prije godinu su mu se pojavili kao bubuljice ispod vrata mazem sa kremama za bubuljice za isusivanje.Mada to se uvijek vraca.Kada se istisne bude bjelkasto.Da li bi mi znali reci o cemu se radi.Niisam jos posjetila ljekara

 7. Edith says:

  Mom bebcu od 3
  Meseca se na ledjima pojavila malecna jarko crvena tačkica veličine pola milimetra ( kao crvenom hemijskom olovkom) posle 2 dana oko te tačkice je koža postala malo bledja kao otisak prsta na crvenilu , tačkica nije nimalo ispupčena ni drugačijeg osećaja ppd rukom naspram celih ledja.. da li je to prvi mladež koji će vremenom promeniti boju ili je nešto drugo u pitanju ?

  • MojPedijatar says:

   Po Vašem opisu se čini da je mladež

   Ipak, jedini način ispravne procene je pregled kod Vašeg pedijatra.

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA