Kako i zašto nastaju mladeži

Kada su u pitanju mladeži radi se o benignim tumorima kože. To je najprostija definicija mladeža kojih ima mnogo vrsta.

Pigmentni mladeži su “najvidljiviji” a njihov broj i dinamika pojavljivanja je individualna i na to se ne može uticati. Nasleđe ima važnu ulogu, a izlaganje suncu je glavni problem kod pigmentnih mladeža.

Deca sa svetlom puti i plavom kosom su posebno osetljiva na sunce, a njihovi mladeži su “skloniji” najgoroj komplikaciji – takozvanoj malignoj alteraciji. Tada od benignog mladeža postane maligni tumor – melanom (jedan od najgorih malignih tumora). Ne može se uticati na broj i raspored mladeža, ali pravilna zaštita od sunca je glavni “faktor zaštite” od maligne alteracije.

“Ispupčene” mladeže treba čuvati od povrede, mada povreda svakog mladeža traži da se “isprati” od lekara (najčešće hirurga ili onkologa). Ovo naročito važi za one mladeže koji se nalaze na nezgodnim mestima (pregibi, mesta izložena kontaktu sa odećom).

Podeli:

Komentari

 1. Jedan sin mi je star 8,5 godina, a drugi 10, kod objice su počeli naglo da izlaze mladeži po licu i telu.Odjednom se pojavio velik broj? Šta da radim? Da li ih prouzrokujemo nečim, hranom, načinom života…? Ja ih imam velik broj i znam da je nasledno, ali da nije prerano za pojavu tako veikog broja odjednom?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, moja beba za par dana ima puna cetiri meseca. Cini mi se da mu se pojavio mladez na podkolenici. Da li je to normalno, sa nije rano? Ne znam da li imam razloga za brigu.
  Hvala unapred, pozdrav

  Odgovori na komentar
 3. Andjela Grozdanic 27.01.2019 u 02:57

  Dobro jutro,moje postovanje,Andjela pored telefona. Imam 20 godina i rodom sam iz Raske,malog mesta na Jugu Srbije. Pre godinu dana udala sam se ovde u Nove Banovce. Ranije nisam primetila,ali zadnjih mesec dana jesam,pojavio mi se mladez na vratu.. bas onoj prvoj liniji ispod brade,kako pocinje vrat.. pri nekim pokretima,osecam bol i kao neku napetost na tom delu.. recite mi da li to ima veze sa stresom.. Stalno patim za mojima,jel su previse daleko,nerviram se oko toga,zbog cega ne ostanem u drugom stanju. Zanima me da li mladezi nastaju zbog stresa i da li je opasno to sto me nekad zaboli na pokret glave. Jako se plasim. Od kada sam videla taj mladez,ja stalno gledam na ogledalu sta se dogadja sa njim. Plasim se. Da li mozete Vi,da mi kazete o cemu se radi ili da Vam posaljem sliku. Inace,zabkravila sam da kazem da su mu se na nekim mestima pojavili sitni mladezi,ali na njima ne osecam nista. Aa ovaj je ispupcen. Zanima me,da li je moguce ukloniti mladez i da li je to bezbedno. Najvise mi stvara problem sto me nekada zaboli pri pokretu glave.. ako mozete,molim Vas odgovote mi,jel se mnogo plasim. Hvala Vam unapred. ANDJELA

  Odgovori na komentar
 4. Pojavljuju mi se ne kao mladezi neko kao tackice po licu al one nisu viseci mladezi no prosto tackice. Znate li kako da ih zaustavim i dali to moze da se ukloni

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA