Kako da sačuvate vid svoje dece

Sve više dece ima problem s vidom, što je posledica genetike, boravka u zatvorenom prostoru, nedostatka vitamina u ishrani, kao i predugog sedenja za računarom.

Najčešći problemi

Kod beba se najčešće javljaju intrahospitalne infekcije. Beba se preko porođajnog kanala inficira od majke, što se manifestuje slepljenim kapcima i krmeljivim očima.

Ambliopija ili lenjo oko

Kada jedno oko slabo vidi, dete se koristi praktično jednim okom, što rezultira vidljivim strabizmom. Ako se problem ne otkrije i ne leči na vreme, mozak izabere da ignoriše oko koje slabije vidi, a to može da prouzrokuje trajni gubitak vida.

Katarakta

Često se javlja kod dece. Do druge-treće godine obično je urođena, pa očni hirurg donosi odluku o intervenciji. U kasnijem uzrastu javlja se najčešće kao posledica povrede, udružena s drugim problemima.

Glaukom

To je stanje relativno retko kod dece, a karakteriše ga visok očni pritisak. Uzrok može biti preterano ili preslabo lučenje suza, a upozoravajući znaci su povećanje oka, pojačano suzenje, preosetljivost na svetlost, glavobolja, mučnina, povraćanje, pojava aure oko izvora svetlosti. I kod dece i kod odraslih glaukom obavezuje na redovnu kontrolu.

Pojačano suzenje

Javlja se kod novorođenčadi kad je sistem za normalno lučenje suza blokiran i sprečava prirodan tok suza. Suze se nakupljaju i slivaju niz obraze čak i kada dete ne plače. Može se javiti i nakupljanje krmelja u uglu oka, kao i oticanje i crvenilo očnih kapaka.

Zaustavite porast miopije

Ako roditelji imaju malu dioptriju i dete to nasledi, njen porast može da se spreči ako dete redovno nosi naočari, vodi računa, kreće se, ne čita noću i dobro se hrani. Međutim, uprkos tome nekad se kratkovidost ipak poveća, što je nasledni faktor i posledica preterane upotrebe kompjutera. To znači da, ako roditelj ima minus 3, dete može da dobije minus 4

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Yumama

Podeli:

Komentari

 1. Gordana Matić says:

  Mom mladjem sinu je pre nedelju dana širenjem zenica određena dioptrija +6.5 i -1.5 na desnom i +6.0 i -1.0 na levom oku ali meni se cini da on nema baš toliko veliku dioptriju. Inače smo primetili da stoji preblizu televizora kad gleda crtani. Početkom decembra idemo po nalog za naočare. Da napomenem da je pre mesec dana napunio 4 godine.

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – naočare su neophodne, uz redovne kontrole oftalmologa koji je jedini kompetentan da procenjuje vid deteta.

 2. Nena says:

  Postovani, da li beba od pet meseci moze da bude kratkovida? Roditelji nisu, ali u svakoj generaciji u porodici postoji osoba sa dioptrijama oko -8,-9. Koliko je ozbiljno I koliko moze da poraste dioptrija u toku zivota? Kakva je operacija skleroplastika I da li se izvodi u Srbiji?

 3. Birsena Mehmedovic says:

  Cerkica ima 2 ipo godine nosi naocare od svoje prve godine. Ustanovljena joj je dioptrija -15 na oba oka. Da li moze da raste jos dioptrija?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA