Kako da prepoznate da li vam je dete nadareno?

Svako dete je u očima svojih roditelja pravi genije, a da li je vaš mališan zaista nadaren možete da otkrijete ako pratite njegova interesovanja, pamćenje, rečnik ili opažanje. Postoji nekoliko smernica u razvoju dece koje često ukazuju na talenat i darovitost. Ako primetite ove pokazatelje i posmatrate vaše dete brzo ćete otkriti da li je ono ispred svojih vršnjaka.

Foto: Surrender/flickr

Zadržava informacije

Često kažemo da deci neka informacija “na jedno uvo uđe, na drugo izađe” , to je tačno u većini slučajeva. Međutim, natprosečno inteligentna deca zadržavaju različite informacije, koje dosta kasnije mogu da upotreba. Tako recimo, ako se vaše dete vrati iz muzeja i posle nekoliko sati do detalja nacrta maketu aviona koju je tamo videlo, možete biti sigurni da je nadareno.

Sve ga interesuje

Darovita deca pokazuju interesovanje za različite teme. Jednog meseca ih zanimaju dinosaurusi, već sledećeg su očarani kosmosom, a treći mesec će naći novu temu.

Piše i čita pre polaska u školu

Ako je vaš mališan genije, on će biti u stanju da čita i piše veoma rano, pre nego što pođe u školu.

Pokazuje sklonost ka umetnosti

Deca koja pokazuju talenat za muziku ili crtanje ili neku drugu umetnost u većini slučajeva pripadaju nadarenoj kategoriji dece.

??????????Može da se koncentriše i zadrži pažnju

Deci malo šta može dugo da zadrži pažnju, ali mali genijalci mogu duže vreme da budu koncentrisani na neki “posao”.

Dobro pamti

Nadarena deca imaju dobru memoriju. Neki od njih, na primer, mogu da se sete stvari koje su doživeli još u uzrastu od dve godine.

Ima bogat rečnik

Ako je dete rano progovorilo ne znači da je pametnije, ali ako koristi napredne reči i rečenice moguće je da je nadareno. Ako dvogodišnjak kaže “Kuče je u dvorištu” to je normalno, ali ako kaže “Braon kuče je u dvorištu i njuška cevt”, onda je pred vama mali genije.

Obraća pažnju na detalje

Natprosečno inteligentno dete ima oko za detalje. Mali genije će svoje igračke koje ste slučajno pomerili vratiti na mesto gde obično stoje.

Kritikuje sebe

Deca inače nisu sklona analiziranju svog ponašanja i samokritici. Međutim, nadareni klinci razmišljaju o ponašanju ljudi oko sebe, a naročito o svom.

Razume složene pojmove

Visoko inteligentna deca imaju sposobnost da razumeju složene pojmove, opažaju odnose, i razmišljaju apstraktno. Oni su u stanju da razumeju dubinu problema i razmišljaju o rešenjima.

Izvor: beberzica.rs/

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA