Kako da izbegnete prejedanje tokom praznika (a ipak dobro jedete)

Na prazničnoj trpezi se uvek nalazi mnoštvo različitih đakonija kojima je veoma teško odoleti. Ipak, posledice se osete gotovo odmah. Digestivni problemi su, na primer, česti pratioci ovakvih trpeza.

Foto: Pixabay

Međutim, imamo lepe vesti. Moguće je izbeći prejedanje a ipak uživati u hrani tokom praznika. Evo kako:

Najčešća su tri scenarija:

 • Gladuje se ceo dan pre praznične večere a tokom nje se prejeda i završi sa digestivnim problemima, visokim krvnim pritiskom i lupanjem srca. Želudac prima veliku količinu hrane koju ne može dovoljno brzo da svari a zbog gasova i nadimanja podiže se dijafragma koja pritiska srce.
 • Odbija se svako jelo i piće koje nije u skladu sa svakodnevnim režimom. Rigidno se pridržavajući pravila, dovodimo sebe i druge u neprijatnu situaciju.
 • Preterivanje u jelu i piću tokom praznične večere a kažnjavanje sebe gladovanjem narednog dana.

Iako su praznici vreme koje se povezuje sa opuštanjem, izlazak iz ustaljenog, svakodnevnog ritma, predstavljaju jednu vrstu stresa. Preterivanje u bilo čemu, vodi emotivnom disbalansu, koji potom utiče na naše razmišljanje, a samim tim i na odgovor organizma.Jedna komponenta prejedanja je telesni odgovor, dok je druga komponenta naše emotivno i psihološko stanje narednog dana ili nedelja.

Samim tim što čitate ovaj tekst, verovatno je da želite da izbegnete da se prejedete za praznike, nabacite neželjene kilograme i uz to, često prisutan, osećaj krivice. Ako vam se ovo ranije događalo, najpre postanite svesni šta je to što želite, za ove praznike, da uradite drugačije. U osnovi ideje prejedanja tokom praznika leži osećaj da je sve dozvoljeno, jer je ovo vreme rasterećenja od svakodnevnih obaveza. Samim tim se naše granice spuštaju, te gubimo iz vida šta nam je od hrane i u kojoj količini zaista potrebno. Jer osim što umemo da preteramo sa količinom, ne vodimo posebno računa ni o vrsti hrane koju uzimamo. Dostupna je raznovrsna hrana u većim količinama od uobičajenih, te je lako upasti u začarani krug prejedanja – krivice.

Preduzmite nekoliko jednostavnih koraka da bi izbegli navedene ishode:

 • Normalno doručkujte – ovaj obrok kontroliše apetit u toku dana.
 • Lagano ručajte – proteini i biljna vlakna će vas držati dovoljno sitim da ne preterate uveče.
 • Pijte dovoljno vode tokom dana – mnogo tečnosti uz obilnu večeru dodatno opterećuje stomak. Alkohol dovodi do dehidracije ćelija.
 • Opustite se – uživajte u društvu dragih ljudi, zato postoje praznici.
 • Jedite polako! – dobro sažvaćite svaki zalogaj.
 • Napravite pauzu između jela – tako ćete na vreme saznati kada ste siti.
 • Ne kažnjavajte se – prazničnu trpezu posmatrajte kao odlazak na izlet sa kog se uvek vraćate kući. Tako se i vi posle praznične trpeze vraćate regularnom režimu.
 • Dan posle – koncentrišite se na biljna vlakna i tečnost da bi se “pročistila” krv od masti i šećera.

Savet više:

 • Đumbir skoro trenutno otklanja digestivne probleme.
 • Čaj od nane, kima i anisa blagotvorno deluje na stomak, ali i na vašu psihu.
 • Ključ psihološkog nošenja sa mogućim prejedanjem je u svesnosti i odgovornosti. Sve dok ne preuzmemo odgovornost za svoju ishranu i postupke, moći ćemo da se služimo izgovorima, poput onih da bi se domaćini uvredili ako ne bismo pojeli sve što se pred nas stavi ili da bajadere niko ne pravi kao baka Mira ili da se, eto, suzdržavamo tokom cele godine (što najčešće uopšte nije tako), pa sad možemo “malo” da se opustimo.
 • Uživajte u prazničnoj trpezi svesno i radosno, družeći se sa onima koje volite, razgovarajući i bivajući sa njima u atmosferi svečanosti i zajedništva koje će nahraniti i vašu dušu, koliko i vaše telo.

Autor: Dijana Radetić, nutricionista i autor programa Mogu da smršam! 

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA