Kako da deli igračke sa drugom decom

Šta kada je dete posesivno kada je reč o igračkama?

Da li je normalno dete bude posesivno što se tiče igračaka?

Potpuno je normalna pojava da u određenom periodu dete bude izuzetno posesivno što se tiče njegovih stvari, a posebno igračaka. Međutim, sva deca različito reaguju, neka prave histerične scene, neka plaču, neka se ljute, a ima i onih koji se rastuže, povuku u sebe i tiho pate. Jedno je ipak zajedničko svima, niko ne želi da deli ono što je njegovo, bez obzira da li se radi o bratu, sestri ili drugarima.

Ipak roditelji mogu itekako da pomognu mališanima da prevaziđu posesivnost prema stvarima.

Šta da radim ukoliko dete napravi scenu zbog igračke?

Kada dođete kući, porazgovarajte mirno sa detetom o njegovom ponašanju

Kada dođe do sporne situacije, kada vaše dete odbija da drugom mališanu svoju igračku veoma je važno da uspete da vladate situacijom ali ne i da stvari potpuno uzmete u svoje ruke.

Deca su izuzetno osetljiva na vaše poruke pa ako mu striktno kažete da recimo da lutku mlađoj sestri, može pomisliti da mama ili tata više vole bebu!

Pokušajte da tražite rešenje, a ne krivca. Dajte im do znanja da pokušaju sami da prevaziđu nesuglasicu a ako stvari krenu van kontrole ponudite im nekoliko opcija za razrešenje situacije i potrudite se da ostanete neutralni, čak i ako je u pitanju nepoznato dete. Jer se može desiti da budete suviše subjektivni i da burno reagujete kada neko vašem detetu uzme igračku a da vam je smešno ili simpatično kada ono nekome otme igračku. Na taj način može da oseti da mu je sve dozvoljeno i da kasnije postane izuzetno bahato.

Pokušajte da detetu odvučete pažnju na neku drugu stranu kada dođe do spornih situacija i nikada nemojte primenjivati svoje vaspitne mere na javnom mestu, bez obzira da li ima razloga za to. Kada dođete kući, mirno porazgovarajte sa detetom o njegovom ponašanju, ili mu ispričajte, tačnije izmislite neku pričicu u kojoj recimo dete ne želi ni sa kim da deli svoje igračke, ali na kraju zaboravi gde je sakrio i ne može da je nađe i igra se sa njom…

U čemu roditelji obično greše?

Jasno je da roditelji nekada ne mogu da kontrolišu reakcije, naročito ako dete pravi neprijatne scene, međutim veoma je važno da se izdignete iz situacije i pokušate bar da ne pogoršavate stanje.

Izbegavajte da primoravate dete na nešto. Zamislite samo situaciju kako biste se osećali da recimo poznanik dođe kod vas kući i uzme vam knjigu koju upravo čitate ili ne daj Bože televizor! Isto tako se oseća vaše dete kome neko želi da uzme omiljenu igračku, imajte to na umu.

Takođe nikada mu nemojte otimati nešto iz ruku jer možete izazvati još burniju reakciju. Osim toga, nije pametna ideja ni da kažete detetu da da igračku na pet minuta jer manja deca još uvek ne razumeju koncept vremena, tako da im to ništa ne znači.

Izvor: Bebac

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA