Kako da budete BOLJI RODITELJI deci novog doba

Deci je potrebna pomoć pri odrastanju, a roditeljima savet kako da im pomognu. U ime boljeg roditeljstva i unapređenja odnosa između roditelja i dece u modernom svetu, organizovan je prvi Festival roditeljstva “Roditeljstvo novog doba: Hajde da pričamo o…”, koji će biti održan 27. i 28. februara u hotelu Park od 10 sati.

jelena_holcer

– Znam da svi živimo pod stresom nedostatka vremena, a viška obaveza, da retko pitamo jedni druge: “Kako si?”, da se retko i slušamo i čujemo. Nismo ni primetili kada smo počeli da se udaljavamo čak i od onih najbližih, a često i naša deca rastu pored nas, a mi ih sve manje poznajemo. Hajde da to promenimo. Da umesto stalnog traženja izgovora i kukanja zbog besparice, problema u politici, kulturi, obrazovanju…uradimo ono što je do nas – kaže pedagog Jelena Holcer, jedan od predavača na festivalu.

“Hajde da pokušamo da budemo bolji roditelji našoj deci, da promena koju želimo da vidimo u svetu, započne od promene nas samih. Želeći da vam roditeljstvo bude što lakše i lepše, pozivam vas na Festival „Roditeljstvo novog doba:hajde da pričamo o…”, kaže Jelena.

– Deca danas nisu ista kao deca juče. Ona brže misle, radoznalija su, otvorenija, traže drugačiju vrstu pažnje, ne zadovoljavaju se formalnim autoritetima, a njihovo poverenje mora da se zasluži. To su deca novog doba. Ni roditelji danas nisu isti kao roditelji juče. Današnji su zabrinutiji, pod većim stresom, uplašeniji, sa manjkom vremena, a viškom obaveza. Naš festival ima za cilj da upozna roditelje novog doba sa izazovima odrastanja dece novog doba – navodi Holcer.

Neka od pitanja na koja će ovaj festival ponuditi odgovore su i:

Kako pomoći detetu na njegovom putu odrastanja? Šta da radi? Kako da živi? Kuda da ide?

– Nikada ništa slično u našoj zemlji nije bilo organizovano. Iskoristite priliku, pokažite da vam je stalo. Naša deca su to sigurno zaslužila, kao što smo i mi zaslužili da sebi olakšamo sopstveno roditeljstvo. Omogućite sebi da sledeći put kada vas neko pita: “Kako ste?”, možete iskreno da odgovorite da ste bolje i da više uživate u svom roditeljstvu. Cilj je da zajedno pronađemo odgovor na pitanje: Kako danas vaspitavati dete? – kaže Jelena.

Predavači na Festivalu su stručnjaci iz različitih oblasti koje se bave decom. Biće održana i dva panela: jedan posvećen glavnoj temi – vaspitavanju dece u novom svetu, a drugi – uticaju interneta na povezivanje roditelja u zajedničkoj misiji koja će deci dati najbolju moguću osnovu za život. Programom Festivala obuhvaćeno je više predavanja, radionica…

– Pričaćemo o onome što nam je svima najvažnije, o našoj budućnosti na način primeren novom dobu. Da roditeljstvo učinimo što manje teškim, da naučimo da budemo bolji roditelji. Kada steknu samopouzdanje, razreše lične anksioznosti, moći će kroz svoje roditeljstvo da putuju radosno i opušteno, a svojoj deci budu odgovarajuća podrška i “vetar u leđa” – kaže Jelena.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA