Kako da bebi skratite nokte?

Najbolje je nokte seći dok beba spava ili je sasvim mirna, koristeći timski rad, i to tako da je jedan roditelj drži u naručju, a drugi barata grickalicom ili makazicama.

Skraćivanje noktiju kod bebe je veoma važno, jer u protivnom može da se izgrebe po licu i telu. Osim toga, razna nečistoća prodire ispod njih, a novorođena deca stalno guraju prstiće u usta, pa može da dođe i do infekcija. Međutim, sečenje noktiju kod malih beba nije lako, što dobro znaju novopečeni roditelji.

Prvo pronađite udoban položaj koji će vam pomoći da bezbedno pristupite bebinim rukama ili nogama, a nju zaštitite od povreda.

Postoje grickalice specijalne za bebine nokte, ali nepažljivim rukovanjem možete da uštinete ili povredite osetljivu kožu oko nokta, pa vodite računa. Takođe, možete da se poslužite i malim makazicama sa zaobljenim vrhom koji su pogodni za to, stručnjaci preporučuju da makazama baratate dok beba spava ili je sasvim mirna i ne izvodi nagle pokrete.

U ovom slučaju izuzetno pomaže timski rad, najlakše i najbrže ćete skratiti nokte bebi ako je jedan roditelj drži u naručju, a drugi barata grickalicom ili makazicama.

I naravno, najbitnija je smirena ruka, nemojte da se uspaničite ako slučajno malo posečete prstić, samo stavite vaticu na ranicu i lagano pritisnite. Paničan izraz na licu roditelja će više uplašiti bebu nego posekotina, a ona bi ubuduće skraćivanje noktiju mogla da poveže sa nečim neprijatnim i da pruža otpor.

Izvor: Novosti.rs

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA