Kako bliskost sa bebom utiče na njen život

Novo istraživanje Prinston univerziteta pokazalo je koliko je važna jaka veza između deteta i roditelja. Oko 40 odsto male dece živi u strahu od roditelja zbog nedovoljne povezanosti. Siromaštvo, neznanje i stres glavni su faktori koji stoje na putu izgrađivanju čvrstih odnosa sa decom.

Četvoro od desetoro dece u Velikoj Britaniji nema jaku vezu sa roditeljima, a to se značajno odražava na njihov život, otkriva ova studija.

Istraživanje je otkrilo da je broj beba rođenih u siromašnim porodicama izuzetno veliki.

Prema istraživačima, najveći problem jeste to što deca „ne veruju svojim roditeljima i žive u strahu od njih“, pa ta osećanja tokom odrastanja prelaze u agresivnost, prkos i hiperaktivnost.

Iznenađuje to što 25 odsto dece ne oseća povezanost sa roditeljima, jer roditelji ne odgovaraju na njihove potrebe. A oko 15 odsto dece zbog neraspoloženja roditelja radije ne želi da se sreće sa njima.

– To može da se prevaziđe. Možda biti teško, ali može da se ispravi ponašanje ece i roditelja – tvrdi Sofi Mulen, sociolog na Prinstonu.

Istraživači su do ovih zaključaka došli tako što su analizirali više od 100 sličnih istraživanja, uključujući i podatke koji su prikupljeni od 14.000 dece rođene 2001. godine.

Mnogi faktori utiču na ovaj problem – siromaštvo, neznanje i stres – ali je vezu između dece i roditelja bez većih problema moguće ponovo uspostaviti.

– Ako roditelj su roditelji prema detetu topli, osećajni i odgovorni – podižu ga, teše i grle kada plače – dete se oseća sigurno i zbrinuto – piše u studiji.

Druga istraživanja pokazuju da obični dodiri ili milovanja igraju veoma važnu ulogu u tome da li se novorođenče oseća sigurno.

Studija tvrdi da je bitno da dete bude blisko bar sa jednim roditeljem, a studije koje se bave dečijim kriminalom i opasnim ponašanjem koje je češće kod dečaka, tvrde da je važnija bliskost sa ocem, dok je za devojčice važnija bliskost s majkom.

I mnoge druge studije su se bavile ovim pitanjem. Bliskost koja se uspostavi u prve dve godine bebinog života ključna je za dalji život, prema tvrdnjama istraživača sa Univerziteta u Ajovi. Roditelji treba da budu svesni da sve što rade sa detetom u prve dve godine, može uticati na njegovo ponašanje u odraslom dobu.

Izvor: Blic.žena

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA