Kada upotrebiti reč „ne“ i ostali efektni načini za disciplinovanje dece

Učiti decu lepom ponašanju čini se jednostavno i nekako prirodno, ali to u stvari može biti veliki izazov. Kada treba primeniti vaspitne metode, nije lako naći najefektniji način discipline, naročito ako imate samovoljno dete.

Foto> Pixabay

Kako deca postaju nezavisnija i uče više o sebi i svojoj okolini, ona lako mogu da osete frustraciju kada ne znaju kako verbalno da iskažu svoja osećanja, šta da misle ili kako da se se lepo ponašaju. Neophodno je da roditelji primete tu dečiju nemogućnost i da postave pravila koja će činiti dobro i njima i ljudima sa kojima se sreću. Ta pravila će pomoći deci da bolje shvate koje ponašanje je društveno prihvatljivo.

Postoji nekoliko efikasnih pravila za popravljanje lošeg ponašanja:

1. Pohvalite dete

Kada god možete pohvalite dete kad se lepo ponaša ili uradi nešto dobro. Uvek se skoncentrišite na pozitivnu stvar koju je uradilo i verovatno će prihvatiti taj obrazac ponašanja. To će mu pomoći da razlikuje dobro i loše ponašanje.

2. Govorite jednostavno i direktno

Iako se ovo čini smešno, pokušajte detetu na pozitivan način da objasnite šta ne treba da radi. Recite mu razloge i dajte objašnjenje za pravila ponašanja, najbolje što možete shodno njegovom uzrastu. Na primer, ako ga učite da bude nežan prema kućnom ljubimcu, umesto što ćete reći „Ne vuci maci rep“, pokažite mu kako treba da se ponaša i recite mu „Kad ovako nežno mazimo macu onda je ne povređujemo.“

3. Time out

Mnoge učionice imaju udoban kutak gde dete može da ode da se „odmori“ kada je ljuto.

Umesto kazne, slanjem deteta u „prijatnu“ zonu sklanjamo ga od izvora stresa. Njemu će to prijati i rešavanje problema će samo početi.

4. Umereno koristite reč „ne“

Kada se neka reč stalno ponavlja, ona izgubi svoje značenje. Postoje bolji načini za disciplinovanje deteta od konstantnog „ne“. Pokušajte da na drugačiji način prenesete istu poruku detetu. Umesto da viknete na dete „Ne radi to, prestani!“ kada, ne primer, baca hranu za večerom, produktivnije je da koristite reči koje ističu pozitivno ponašanje, kao na primer: „Hrana je za jelo, šta bi trebalo da radimo kada sednemo uveče za sto?“- Ovo će ga navesti da preispita svoje ponašanje.

Sve ove metode uče dete lepom ponašanju dok se ono istovremeno oseća sigurno i voljeno. Idealno bi bilo da se svi ukućani pridržavaju ovih pravila, kao i vaspitačice i učitelji, tako da deca uvek imaju samo pozitivne primere oko sebe.

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA