Kada dete zaboli trbuh

Roditelji se odmah uspaniče kad dete zaboli stomak jer to, skoro istog trenutka, povezuju sa zapaljenjem slepog creva ili nekim opasnim poremećajem. Međutim, bol u trbuhu je najčešće bezazlen, ili je posledica virusne i bakterijske infekcije.

Foto: Flickr

Dete najčešće odjednom i snažno zaboli stomak u toku noći, za vreme praznika, neretko daleko od pedijatra. Roditelji se odmah uspaniče, brzo se spreme i požure kod dežurnog doktora. Teško da postoji porodica koja nije prošla kroz ovakav scenario. Ipak, nije uvek tako dramatično, pa smo rešili da vam rasvetlimo ovaj, zaista čest problem.

*Koji su najčešći uzroci bola u trbuhu?
Iako većina roditelja strahuje od zapaljenja slepog creva, to zaista nije najčešći uzrok bola u trbuhu kod dece. Kada bi nabrajali sve razloge koji mogu da dovedu do bolova u trbuhu kod dece, bio bi to nepregledan spisak. Zato ćemo se zadržati na najčešćim, a ujedno i najvažnijim.

Pročitajte i  Upala slepog creva – apendicitis

Bezazleni bolovi 
Ovi bolovi su, srećom, najčešći kod dece. Radi se o bolovima koji se obično javljaju u “napadima”, prilično su jaki, imaju “probadajući” karakter, a dete uglavnom nije u stanju da lokalizuje mesto u stomačiću gde ga najviše boli. Mališani su često veoma uznemireni, manja deca plaču, a veća viču, bez suza. Sve to ne traje duže od nekoliko minuta, a kada bolovi prođu, detetovo stanje se naglo popravlja, kao da se ništa nije dogodilo.
Obično se sve ponavlja nekoliko puta, ali se ne javljaju dodatni problemi, pa se mališan veoma lepo oporavlja i bez pomoći lekara. Ovaj fini obrt – brzi nestanak neprijatnih bolova je jedna od karakteristika bezazlenih (funkcionalnih) bolova u trbuhu. Tačan uzrok ove vrste bolova nije do kraja razjašnjen, ali postoje situacije kada ih možemo očekivati:

* Jedna od tih neprijatnosti je aktuelna baš ovih dana. Virusi, uključujući i virus gripa, vole da “udare” i na stomačić i creva, tako da skoro svaki mališan ima stomačne ili crevne tegobe tokom težih virusnih infekcija. Stomak (želudac) je direktna meta virusa, pa nastaje pravo virusno zapaljenje – gastritis. Zato dete gubi apetit, ponekad povraća, a često se žali na bolove u gornjem delu trbuha. Pored želudačne i crevna sluzokoža može da bude mesto ataka virusa, mada aktuelni virusi više vole da se razbaškare u limfnim čvorovima koji se nalaze u trbuhu. Kao što postoje na vratu, i u unutrašnjosti trbuha se nalazi veliki broj limfnih “žlezda”. Kada virus napadne limfni čvor, nastaje zapaljenje a limfne žlezde se uvećavaju. Veliki limfni čvor pritiska crevo, dovodi do njegovog suženja, pa crevni sadržaj otežano prolazi kroz taj suženi segment. Crevo se muči da “pročisti” suženi deo, pa se njegov rad ubrzava, crevo se naizmenično skuplja (spazam) i opušta, a to veoma boli. Kada crevni sadržaj prođe taj deo, crevo se opušta i bol prolazi kao rukom odnešen. Ovo uvećanje limfnih čvorova u trbuhu (stručno se naziva mezenterijalni limfadenitis) je relativno čest pratilac brojnih infekcija disajnih organa i nije privilegija virusa, već se javlja i u sklopu bakterijskih infekcija. Zato nije retkost da se dete žali na bolove u trbuhu kada ima, na primer, streptokoknu anginu.

Podeli:

Komentari

 1. Svetlana says:

  Imam cerkicu 5 godina juce je dobila temeraturu 38 i zalila se da je po malo boli stomacic ..odveli je kod doktora grlo pluca sve uredu..danas vadili krv i urin rezultati bela krvna zrnca 15,3 povecani neutrofilni granulociti 12.2 neutrofilni granulociti 79.9 bakterije malo soli u urinu dosta soli amorfinih urata a sve ostalo je ispod granice.i doktorka je dala odma uput za hirurga jer pri pregledu je boleo stomak ali ovako je ne boli normalno jede stolicu je imala normalno danas je imala tem 37.7 i sama je spala sad nema…molim za vase misljenje

  • MojPedijatar says:

   Hirurg svakako treba da pregleda dete – Vaš pedijatar je pregledao dete i ima najbolji uvid u situaciju, pa treba poslušati preporuku.

 2. Jelena says:

  Moje kcer ima 8 godina ima bolove u stomaku pracene uz proliv i temperaturu koja stalno varira od 37 do 39 pije brufen protiv temperature i antibiotik amoksicilin vec dva dana ali i dalje se zali na bolove u stomaku mucni a i 37 temperatura mozete li mi reci neki savet molim vas

  • MojPedijatar says:

   Bez pregelda i praćenja deteta se naprosto NE može napraviti procena i utvrđivanje uzroka bolova.

   Ako i sutra bude temperature – MORA se obaviti kontrolni poregeld, ali bi valjalo da se uradi krvna slika

 3. Dijana says:

  Postovani, imam cerku od 6,5 godina. Pre tri dana se zalila da je boli stomak, dobila temperaturu 38,2 koju sam blagim tusiranjem skinula. Toga dana je povracala, pa je sutradan dobila proliv i imala ga tri dana. Davala sam joj Enterofuril 100mg
  Vise nema proliv, ali mi je jako bleda i nekako zuckasta. Da li da je vodim kod lekara ili je to normalno?

  • MojPedijatar says:

   Da joj NE DAJETE Enterofuril, već probiotik i dosta tečnosti, pa ako za par dana NE bude bolje – da se obavi pregled.

 4. Mama says:

  Imam sina 13 god. Tri dana se zali na bol u stomaku. Nema temperaturu, nepovraca i nema proliv. Lezi i normalno jede. Molim savet. Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ako u narednih par dana bolovi ne prestanu – da se obavi pregled.

   Pregled treba neodložno obaviti ako se bolovi pojačavaju ili ako se pojavi visoka temperatura.

 5. Zabrinuta mama says:

  Postovani, imam devojcicu od 4 god. Prosle nedelje je imala cvrstu stolicu na kojoj je bilo niti krvi. Posle toga dva dana nije kakila i kad je opet isla na wc je imala tvrdu stolicu i niti krvi. Sada nije 5 dana isla na wc i veceras kada je prvi put trazila da ide jako ju je bolelo i plakala je. Ali nije bilo krvi. Posle toga je 3 puta kakila u gacice ne trazeci nosu i stolica joj je bila normalna ne previse tvrda. Da li treba da se zabrinemo posto nije trazila da ide na wc vec se ukakila u gacice. Posto mi se cini da nije ni osetila kada je kaka izasla.

  • MojPedijatar says:

   Nije ovo za brigu, ali treba korigovati ishranu, tako da dete redovnije prazni creva – što više tečnosti, svežeg voća i hrane bogate vlaknima

 6. Ivana says:

  Moje dete je u avgustu ove godine imalo virusnu infekciju koju je karakterisala povišena temperatura bol u stomaku u predelu creva (predeo prečnika pet cm oko pupka) i grlu u predelu limfnih žlezda, krvna slika dobra, leukociti mirni sa blago povišenim limfocitima, radili smo koprokulturu nalaz sterilan. Pila je probiotik 15 kapsula. Od tada je blago boli stomak svakodnevno a povremeno se ovaj bol pojača i prolazi obično posle umirivanja i pokrivanja stomaka ali opet ne prolazi potpuno bol i žali se na blagi bol u grlu (kao da je tera da podrigne). Prošle nedelje je ponovo imala blažu temperaturu 37,5 sa bolom u stomaku i grlu i uvećanim jednim krajnikom. Dobila je antibiotik ospamox i probiotik. Sve vreme nije imala proliv niti zatvor i ima dobar apetit, jede kao i uvek često nekad su to manji nekad veći obroci (nekada ima i po 7-10 manjih obroka jer tako traži). Bol u stomaku i dalje ne prestaje, danas je morala da napusti nastavu jer kada se intezivira bol mora da leži da bi joj prošlo. Kako postupati, da li ići na dalja ispitivanja? Doktorka je u avgustu bila mišljenja da je usled uvećanja limfnih čvorova došlo do bola u crevima i da se oni polako vraćaju, ali već je prošlo mesec i 20 dana. Da li uraditi bris grla?

 7. Ivana says:

  Pozdrav. Dete nam ima proliv već peti dan. Krenulo je sa povrćanjem koje je trajalo prva dva dana. Proliv se bio smirio jedan dan pa se opet vratio. Svih pet dana ima temperaturu koja dostiže 38,5. kad god nije na brufenu ona se penje do 38 i više. Pored toga ima i sline i kašlje. Razmišljamo da mu vratimo antibiotik koji je pio do skoro zbog toga ali nismo sigurni da li smemo zbog proliva? Da li će to uticati na pogršanje proliva ako mu damo sinacilin? I da li je uobičajno da kod proliva (virusnog po rečima pedijatra) temperatura traje uzastopno pet dana preko 38 ili se radi o komplikaciji?

  • MojPedijatar says:

   Virusni proliv se NE LEČI sntibioticima već PROBIOTIKOM, koji treba (uz laganu hranu i dosta tečnosti) davati bsr 7 do 10 dana.

   “Vraćanje” antibiotika je besmisleno i opasno u ovoj situaciji.

Strana 8 od 12<<<678910>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA