Kada dete ima zapušen nos

Kod dece koja imaju alergiju kao uzrok problema, postoji preventivna terapija – profilaksa. Ona se sprovodi tako što se uoči «sezone» alergije (na primer, pre prolećne alergije na polen), započne odgovarajuća terapija lekovima, koji ne daju da alergijski proces započne. Postoji čitav arsenal ovih lekova, a najpoznatiji i najčešće korišćeni su antihistaminici.

Viruse je teško «odbiti» ali zdrava, dobro izbalansirana ishrana, sa dosta prirodnih vitamina i minerala – može da ojača detetov imunitet i tako mu pomogne da «ne zakači» baš sve viruse. Važan je i dobar, dugotrajan san, ali i povremeno «bežanje» iz grada.

*Operacija «trećeg krajnika»

Direktno otklanjanje uzroka dugotrajnog zapušenja nosa je moguće kod dece kojima «treći krajnik» (adenoid) pravi problem. Zaista, kada se postavi dijagnoza, a ORL specijalista «izvadi» treći krajnik, problem je rešen. Zato je važno da postoji dobra «sinhronizacija» između pedijatra i ORL specijaliste – to je pravi način da se ne zakasni sa intervencijom (što stvarno nije dobro za dete).

*Fiziološki rastvori

Za viruse nema leka, ali ima načina da se detetu pomogne da prebrodi dugotrajno zapušenje nosića. Tu su, na prvom mestu, različite varijante «slane vode». Radi se o fiziološkom rastvoru ili preparatima na bazi morske vode. Ovo nisu lekovi, već prirodni preparati, koji čiste sluzokožu nosa i pomažu joj da se izbori sa problemom. Oni nemaju neželjenih efekata, a mogu se bez bilo kakvih opasnosti primenjivati nedeljama i mesecima. Najbolje je to što su stvarno od velike koristi.  Pročišćavanje nosa ovim preparatima je najbolji način i da se spreče komplikacije dugotrajnog zapušenja nosa – pre svega, zapaljenje srednjeg uha.

*Antialergijska terapija

Kada se postavi dijagnoza alergijskog rinitisa (ukoliko je alergija uzrok dugotrajnog zapušenja nosa), sledi odgovarajuća terapija. Ona je veoma efikasna i brza, a prepisuje je pedijatar. O tome smo malo više pisali u tekstu o zabludama vezanim za prolećne alergije (pogledajte).

*Kada treba potražiti pomoć ORL specijaliste?

Kada se posumnja da je «treći krajnik» (adenoid) uzrok dugotrajnog zapušenja nosa, tada je potrebno da se obavi pregled kod specijaliste za uho, grlo i nos. Roditelji mogu da posumnjaju na ovaj problem ako dete često hrče, ima slabiji apetit, a dešavaju se i upale srednjeg uha. Naravno, pedijatar upućuje dete kolegi ORL specijalisti, ali roditelji ne treba da izbegavaju pedijatrijski pregled ako primete ove tegobe.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Natasa says:

  Moje dete ima 3,5 godine,vec dve godine joj je non stop zapusen nos a isto vremeno i curi. Svake nedelje idemo na ORl i ovek dobija drugu tetapiju,antibiotik obavezno. Vise ne znam ni sta cu ds radim ni gde da je vodim.

  • MojPedijatar says:

   Da se nađe ORL specijalista koji se bavi bebama i malom decom i da se vidi da li je adenoid (3. krajnik) uvećan! Ako jeste – DA SE VADI! Sve ukazuje da je baš to glavni problem.

   Ako je to u redu (dete NEMA uvećan 3.krajnik) onda je neophodna alergološka obrada.

 2. Dragana says:

  Moj sin koji ima 3 godine,unazad par dana se zali da mu je nos zapusen.Izjutra i navece pre ustajanja i spavanja svrbe ga okice i nosic.Sve mi lici na alergijsku reakciju..s’obzirom da jesen stize.Nije ranije imao ovakve pojave.Zanima me,smem li mu nesto ukljuciti od terapije pre odlaska lekaru?

 3. Zorana says:

  Moja beba ima 11 meseci i ima treci krajnik,njegovom ocu su sa tri god.operisali trrci krajnik. Dete stalno hrce,od rodjenja,i bas se vidi da mu smeta. Doktor kaze da se operise posle god.dana. i da za sada treba da se izvlaci sekret iz nosa,i to je to. Dete ne moze da spava nikako,ni da guta.

  • MojPedijatar says:

   Čim napuni 12 meseci – da se zakaže i obavi odstranjivanje 3.krajnika!

   To je JEDINI način da se ovo reši, a do tada mora da se nos redovno ispira i aspirira.

 4. Tamara says:

  Postovani, molim za savet, sin 6 ipo godina, pre mesec dana operisao sva tri krajnika, pre nedelju dana je opet poceo da slinavi(kao i mesecima pre operacije)… Samo je zapusen nos, non stop duva, dete inace jede, spsva, ne hrce… Hvala na odgovoru!

  • MojPedijatar says:

   Jasno je da se radi o virusnoj infekciji nosa koja nema nikakve veze sa operacijom krajnika.
   Za sada samo da se nos redovno otpusava i da se dete prati.

 5. Jovana says:

  Postovani, molim za savet.
  Beba stara 3 meseca ima zapusen nos i cesto kija. Pre dve nedelje je zavrsena terapija palitrexom. Bili smo mirni ove dve nedelje i sada ponovo ima zapusen nosic. Inace beba samo doji. Nosic mu ispiram fizioloskim rastvorom ili ubrizgavam marisimo sprej. Nocu je gora situacija nego danju. Beba je inace vesela i za sada doji bez problema. Koliko vremena bih trebala da sacekam do ponovog odlaska pedijatru? Hvala unapred!

  • MojPedijatar says:

   Zapušen nos se NE leči Palitrexom niti bilo kakvim drugim antibioticima, već upornim i strpljivim ispiranjem nosića.

   Poglesajte kako i čime.se to najbolje radi https://www.mojpedijatar.co.rs/saveti-pedijatra-kako-pravilno-ocistiti-nosic-bebe-video/

   • Jovana says:

    Postovani, naravno da palitrexom nije lecen samo zapusen nosic. Ja sam sada uplasena da ponovo ne dodje do istog problema jer je i prosli put sve krenulo zapusenim nosicem. Mnogo hvala na brzom odgovoru! Preostaje mi da pratim bebu i budem uporna. I jos jedna nedoumica, kad god pokusam nakon ispiranja da aspiriram sadrzaj, njega skoro da nema a cujem da u nosu ima necega. Kako se resiti toga? Jos jednom, najlepse hvala!

    • MojPedijatar says:

     Onda BEZ aspiracije – samo redovno ispiranje nosa.

    • GOCA says:

     Vodite dete obavezno da pregleda orl doktor i uradite mu bris nosa obavezno.I mi imamo isti problem od rodjenja kod nas je u pitanju 3.krajnik i sekret iza Eustahijeve tube.Iz loseg iskustva vam kazem da potrazite orl doktora koji se bavi iskljucivo decom i bebama.Mi sada imamo svake druge ned.upalu uha…

 6. stela says:

  Poštovani, molim za savet
  dete ima 3,5 godine, operisan 3. krajnik sa 3 godine i stavljena cevčica u jedno uvo. Problem sa hrkanjem noću je rešen ali dete i dalje ima problem sa zapušenim nosem i stalnim curenjem; skoro je utvrđena i alergija na grinje… da li imate još neki savet, hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Sad je jasno da se terapijski treba usmeriti na alergiju, a to lepo može da rešava Vaš pedijatar.

 7. Sanja says:

  Poštovani,

  Molim Vas za pomoć, ćerkica od sada 7 godina, već više od godinu dana ima isti problem, naime od kako je krenula u školu sve prehlade počinju sa zapušenim nosićem koji ne teče, već je skroz zapušen, nakon toga ili ustanove upalu grla ili bronhitis i odmah dobije antibiotike. Nakon toga nosić počinje da se otpušta, ali nos joj ne curi već je to što uspe da izduva toliko gusto, prvo belo, prozirno, a nakon nekoliko dana postaje zeleno. Čim prestane delovanje antibiotika, priča se ponavlja. Doktori tvrde da nije treći krajnik, “eventualno” da ispitamo da nije alergijski. Ne znamo više šta da radimo, napominjem od ispitivanja rađena je samo krvna slika i mokraća, nakon čega odmah dobija antibiotike. Da li je moguće da su u pitanju i sinusi? Molim Vas za mišljenje, šta da radimo? Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je pregled ORL specijaliste. Ako je to OK, da se urade alergo-tesovi na inhalatorne alergene.

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA