Kada ću smršati?

Mlade mame su često pod pritiskom da što pre smršaju i vrate kilažu koju su imale pre porođaja…

Nije nikakva novost da su “novopečene” mame često u postporođajnoj depresiji i da su nesigurne kada je reč o njihovom izgledu. Ipak, istraživanje je pokazalo da kod jedne od pet žena partner vrši pritisak na nju da što pre izgubi kilograme, zbog čega se žene često osećaju emocionalno nestabilne i pod stresom.

U studiji su učestvovale 793 žene, koje su istraživači ispitivali o tome kakvo mišljenje imaju o svom telu u trećem mesecu trudnoće i kasnije, kada su na svet donele bebu.

Naučnici su bili šokirani rezultatom da na čak 20 odsto mladih mama partneri vrše pritisak da povrate prvobitnu težinu, piše “Dejli mejl”.

Pored partnera, i članovi porodice su ti koji često “pritiskaju” žene, pokušavajući da posle porođaja fizički izgled stave na prvo mesto.

“Mislim da je zabrinjavajuće što su žene u tom trenutku izložene nepotrebnom pritisku, kada je njihov prioritet bebino zdravlje, a zatim suočavanje sa promenama na svom telu”, rekla je dr Ketrin Gaterajd.

“Važno je da žene shvate da, ako je trebalo devet meseci da beba poraste u stomaku, njima trebati barem isto toliko vremena da vrate figuru koju su imale”. Mnoge žene su zbunjene svim promenama koje njihovo telo pretrpi u toku i posle trudnoće, kao i time što im stomak nije nestao odmah posle porođaja.

Stručnjaci objašnjavaju da zbog istezanja abdominalnih mišića koji se istežu prilikom  porođaja, neke žene osam do 12 nedelja posle porođaja izgledaju kao da su u trećem mesecu trudnoće.

Izvor: Daily Mail

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA