Kad je lekar više od lekara

Odgajanje dece nije ni malo lako… To zna svako… Odgajanje prvog deteta je svakako neuporedivo teže nego odgajanje svakog narednog.

Ipak, postoji nešto specifično. Sa prvim detetom sam prošla sve znane i neznane bolesti. Drugo dete me je za ove dve godine (Bogu hvala) svega toga poštedelo. Ali kako sam postala pravi stručnjak među laicima onda je počelo da me zanima sve. Čak i ono što mi ne treba. Ali da znam čisto zlu ne trebalo (kako se dečacima povlači kožica na primer, iako dečaka nemam).

I tako… Ima jedna Sandra… I jedan Goran… Sandra je pregledala moju decu zilion puta. Goran nije ni jednom… Sandra je lečila moju decu (starije uglavnom, mlađe je išlo na sistematski samo). Ali Goran je uvek bio tu. Svaku moju dilemu je tako lako rešio, uglavnom na krajnje jednostavan način. Uglavnom potrebe za rešavanjem nije bilo jer je sve bilo normalno.

Sandri prezime ne treba, svi je znaju kao Sandru i ako lekare obično etiketiraju po prezimenu. Da mi Sandra kaže dubi na trepavicama, ja bih. Jednostavno, ja verujem kada ona kaže. I šta god da kaže. Ali poenta je što te nauči kako da prepoznaš simptome kod svog deteta, kako da pomogneš. Često sam i nervirala lekare kada dođem sa već postavljenom dijagnozom koju sam sama postavila. Ispostavi se tačnom. Ko me ne zna pita da li sam medicinski radnik, a mene je samo Sandra naučila da sve prepoznam.

Goran me je naučio da je farmacija sekundarna, da se većina stvari može prevenirati i neinvazivnije rešiti. Da je priroda sve to uredila…

Ono što roditelju treba je podrška, ne samo kada je nega i vaspitanje u pitanju. Naravno, postoje bolesti koje su teške i znam da su ove svakodnevne smešne ali kada zaređaju respiratorne, stomačni, roditelji stvarno odlepe. Još ako su oboje zaposleni pa jure za egistencijom. Sada to gledam kao normalan sled događaja ali da me je neko to pitao pre šest godina kada sam bila i samohrana majka. Ne bih sigurno isto govorila.

Znam da je najvažnije naći pedijatra u koje imate bezgranično poverenje. Njemu poveravate ono najvažnije, svoje dete. I divno je kada nečije mišljenje ne dovodite u pitanje, ni dijagnozu, ni terapiju.

Isidora je prvi put kod Sandre otisla kada je imala samo sedam dana bolesna a Drina sa mesec dana zdrava. I nije nikada kod Sandre zaplakala. I ako njeni pregledi traju minimum pola sata. I sva deca uvek sarađuju.

Goran me je naučio da su moja deca zdrava. Da ne pridajem značaja sitnicima jer sam srećna jer mi dete nema nekih ozbiljnijih problema. Često uđem na sajt mojpedijatar pa čitam pitanja i odgovore i tako svašta novo saznam.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA