Javila  se ljuta majka zbog opijanja dece na Adi: Svi su krivi za njihove postupke, sem roditelja

“To što je otac platio ćerki separe koji uključuje alkohol, to što je otac svesno, sam, lično, postavio dete za taj sto, i rekao mu – pij sine, tata je platio, to nije roditeljska odgovornost”

Nakon proslave u lokalu “Red shoes” na Adi Ciganliji, 16 maloletnika se u četvrtak ujutru otrovalo alkoholom. Bez svesti su prevezeni na VMA. Za jednog se, čak, sumnjalo da je pijan ušao u Savsko jezero i da se utopio. Na VMA su prenoćili do otrežnjenja, a potom pušteni kući. Kako nam je organizator žurke rekao, sve se desilo jer je otac ćerki platio separe, uz koji idu i tri flaše vodke. Organizator je dobio prekršajnu prijavu, a u komentarima ispod vesti ljudi su uglavnom krivili organizatora i konobare, koji su maloletnim licima služili alkohol.

Povodom ovog slučaja redakciji Telegrafa.rs se obratila Ljiljana Španić, koja je i sama majka, i koja kaže da se smejala izjavama roditelja.

– Juče sam se smejala celi dan. Čitala sam o onih šesnaest maloletnika koji se umalo potrovaše od alkohola (čak se za jednog smatralo da se utopio, ali dete malo popilo, pa se zagubilo) i verujte mi celi dan komedija. Kako neko može da se smeje tuđoj nesreći? Nisam se ja smejala maloletnicima, već izjavama njihovih roditelja – napisala nam je Ljiljana.

Istakla je da joj je postalo smešno prebacivanje odgovornosti.

– Svi su krivi za postupke maloletne dece, krivi su konobari, pekari, jutjuberi, influenseri, doktori, profesori, radnici “Gradske čistoće”, svi su krivi, samo roditelji nisu. To što je otac platio ćerki separe koji uključuje alkohol, to što je otac svesno, sam, lično, postavio dete za taj sto, i rekao mu – pij sine, tata je platio, nije roditeljska odgovornost – otvorila je dušu naša čitateljka.

Napisala je i da je “kriv konobar što detetu nije držao seminar, za tim istim separeom, o štetnosti alkohola na mlad organizam.

– Možda su i u pravu roditelji. Toliko je pedagoga, vaspitača, medicinskih radnika, profesora na birou, i trebalo bi izglasati zakon da samo oni mogu da rade kao konobari. Pa onda kad platite detetu pijanku, da mu npr. jedan toksikolog za šankom objašnjava zašto ne bi trebalo da pije alkohol, ili bar zašto da se ne naliva njime – istakla je Ljiljana za Telegraf.rs.

Majka je nastavila da objašnjava kako je doživela celu situaciju sa pijankom na Adi.

Jutro posle proslave mature
– U glavi zamišljam sledeće – deca, izdanci naši, utučeni od ove korone, moraju nekako da se opuste. I sad, dođe jedan šesnaestogodišnjak i kaže ocu: “Tata, zbog psihičke napetosti, treba mi nešto da se opustim!” – podelila je svoje misli.

Dodala je da svaki savestan roditelj mora da reši dečiju napetost.

– I šta će, da detetu koji dinar za neki opijat. Šta zna dete nedužno, nevino sunce naše, ne odredi tačnu količinu i predozira se. I šta će, besna roditeljska rulja, nego da kaže – ubij dilera. On je zakonski dužan da kaže detetu – ne to, puj kaka, pljuni, baci! – istakla je naša čitateljka.

Napomenula je da ako se već priča o zakonu, o kaznama i sankcijama za vlasnika lokala i konobara, treba da se zapita šta je o zakonskoj odgovornosti roditelja maloletnih lica.

– Zakon je bio i tu jasan – u koliko je dete napravilo neki krivični prekršaj, koji je posledica zanemarivanje deteta prilikom njegovog podizanja i vaspitanja, roditelj će snositi krivičnu odgovornost.

Dobro, opijanje nije krivični prekršaj, ali propuštena roditeljska lekcija o štetnosti alkohola ili bar o njegovom umerenom korištenju, je zanemarivanje prilikom podizanja i vaspitanja deteta. Ili je ipak lakše reći – ubij konobara. A ti sine, samo moderno – moët & cocainë! – zaključila je svoje pismo Telegrafu Ljiljana.

Ivana Vlajković
Izvor: Telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA