Jačanje imunog sistema nakon antibiotika

Rezultati studije koje su predstavili istraživači sa Virdžinijskog univerziteta, pokazali su da usled upotrebe antibiotika dolazi do redukcije mikroorganizama u crevnoj flori, što utiče na sposobnost imunog sistema da se bori sa infekcijama.

dete spava px

Studija je pokazala još da antibiotici utiču i na slabljenje efikasnosti odgovora neutofila kao nosioca zaštitne uloge imuniteta, kada dođe do infekcije.

Još jedna studija koju su radili istaživači sa Harvarda, MIT-a i sa još nekih eminentnih instituta, je 2017. godine ispitivala na koji način antibiotici deluju na bakterije, ali i na imune ćelije u organizmu. Rezultati ovih ispitivanja, koji su se vršili na miševima, nisu bili ohrabrujući.

Otkriveno je da antibiotici imaju uticaja unutar domaćinovih ćelija i da svojim dejstvom slabe efikasnost imunog sistema. Tokom eksperimenata oni su otkrili da su neki od tipova belih krvnih zrnaca, pod dejstvom antibiotika zapravo sprečeni da ispolje svoja odbrambena dejstva. Zbog toga je zaključak studije da antibiotici mogu da oslabe imuni sistem.

Dakle, nakon primene antibiotika, imuni sistem je oslabljen. Kako se on može ojačati?

Crna zova jača imunitet

Za stimulisanje rada imunog sistema ljudi su oduvek koristili lekovite biljke. Jedna od najefikasnijih je crna zova.

Svetska zdravstvena zajednica je brojnim studijama dokazala lekovita svojstva crne zove, efikasnost i apsolutnu bezbednost  za decu i odrasle. Kako je objavljeno u Internacionalnom žurnalu medicinskih istraživanja (Journal of International Medical Research) pacijenti oboleli od gripa se oporavljaju u proseku četiri dana ranije ukoliko  koriste sirup crne zove.

Preko 40 aktivnih sastojka crne zove, flavonoida, polifenola, minerala i vitamina, udruženo i uspešno jačaju imuni sistem.

Plod crne zove je prepun zdravih supstanci. On sadrži beta karoten, vitamin C, antocijanine, tanine, aminokiseline, kao i hlorogensku kiselinu koja je snažan antioksidans. Antocijanini poboljšavaju imunitet tako što podstiču proizvodnju citokina, proteina koji učestvuje u regulaciji imunološke reakcije u telu.

Sve crveno bobičasto voće sadrži antocijanine, a kako su pokazala istraživanja čijim podacima raspolaže ministarstvo poljoprivrede SAD-a, crna zova ima višestruko veću količinu antocijanina u poređenju sa drugim bobičastim crvenim voćem.

Bobice crne zove imaju skoro 5 puta veću koncentraciju antioksidanasa od plodova borovnice.

U našim apotekama se može kupiti sirup Bimunal imuno koji sadrži ekstrakt ploda crne zove. Zahvaljujući svom sastavu, on uspešno utiče na jačanje imunog sistema.

Cink jača aktivnost ćelija koje učestvuju u borbi protiv infekcije

Cink je mineral koji ima veoma važnu imunološku funkciju. Kao snažan antioksidans, cink štiti ćelije i onemogućava njihovo oštećenje.

Mnoge funkcije koje se tiču rasta i razvoja dece zavise od snabdevanja cinkom,
pa tako on učestvuje u razvoju mozga, delom je odgovoran za kvalitet sna, utiče na zdravlje kože i očiju, proizvodnju testosterona, raspoloženje.

Jačajući imuni sistem, cink ima uticaja na rad ćelija koje se bore protiv infekcije. Osim toga on utiče na aktivaciju enzima koji deluje protiv patogena, tako što razgrađuje njihove proteine.

Vitamin C je važan antioksidans

Vitamin C je zahvaljujući svojim antioksidativnim i antistresnim svojstvima, kao i širokoj rasprostranjenosti u hranljivim namirnicima, svima veoma dobro poznat.

On štiti organizam od toksina, sprečavajući oštećenja ćelija, na taj način sprečavajući i nastanak respiratornih infekcija.

Vitamin C je neophodan u periodu kada treba dodatno ojačati imunitet jer učestvuje i u procesu produkcije crvenih krvnih zrnaca (eritrocita).

Vitamin D podstiče odbranu

Vitamin D ima dve veoma važne loge – antiinflamatornu i imunoregulatornu. Zbog toga je veoma važan za funkcionisanje imunog sistema, jer svojim dejstvom on štiti telo od infekcije, podstičući na odbranu neke tipove belih krvnih zrnaca.

Nedostatak vitamina D se može dovesti u vezu sa povećanim rizikom za nastanak respitatornih infekcija, pa je zbog toga veoma važan za pravilan rad imunog sistema i zaštitu od bolesti.

https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(17)30455-9

https://medicalxpress.com/news/2017-08-antibiotics-weaken-immune-response-disease.html

https://newatlas.com/antibiotics-counteract-immune-system/52457/

https://www.ecdc.europa.eu/en/about-us/partnerships-and-networks/disease-and-laboratory-networks/esac-net-about

Promo sadržaj

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA