Istraživanje: Zašto očevi više uživaju u roditeljstvu

Verovali ili ne, očevi više uživaju u roditeljstvu od majki. Očevi koji provode dosta vremena sa decom su srećniji nego majke, pokazala je studija Univerziteta u Kaliforniji.

Foto: Pixabay

Reč je o jednom od tri različita istraživanja koja su proučavala emocionalno zdravlje ljudi, analizirajući karakteristike poput sreće, blagostanja, stresa i depresije.

Prva dva istraživanja upoređivala su roditelje sa osobama bez dece i otkrila da su očevi zadovoljniji od ljudi koji nemaju potomstvo, dok je treća studija analizirala tate i mame, i njihov nivo sreće u roditeljstvu i odgajanju dece.

Pokazalo se da su oni, dok brinu o mališanima, srećniji nego majke. To se objašnjava činjenicom da se oni, kažu stručnjaci, češće igraju sa njima.

Žene, jednostavno, više brinu!

– Ovi rezultati nimalo ne iznenađuju – rekla je psihoterapeutkinja Loren N. Barns. – Žene i dalje često nose kognitivni teret u porodici. Čak i kad očevi aktivno učestvuju u kućnim obavezama, nežniji pol je odgovoran za to šta i kada nešto treba da se uradi i preuzimaju brigu oko toga.

Magazin

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA