Istraživanje: Deca koja su u kontaktu sa prirodnim sredstvima za čišćenje su boljeg zdravlja

Proizvodi za čišćenje kuće mogu da utiču na težinu dece tako što dovode do poremećaja bakterija u njihovim crevima, a mališani su izloženi najvećem riziku sa 3 godine ukoliko njihove majke čiste dom hemikalijama umesto prirodnim sredstvima za čišćenje

Foto: Pixabay

Ranija istraživanja su pokazala da deca koja provode više vremena u čistim domovima pre nego u vrtiću sa ostalom decom, imaju veće šanse da budu gojazna jer imaju problema sa kontrolom apetita.

Hemikalije u proizvodima za čišćenje, poznate kao obesogeni, prema rečima stručnjaka utiču na uvećanje broja masnih ćelija. Istraživači sa Univerziteta Alberta posmatrali su 757 beba uzrasta od 3 do 4 meseca kako bi odredili nivo bakterija u njihovim crevima. Ista deca su merena i kada su bila stara od 1 do 3 godine, a njihove majke su popunjavale ankete o njihovim navikama u čišćenju.

Deca čije su majke čistile kuću uz pomoć hemikalija imale su veću težinu do treće godine, na šta najveći uticaj ima bakterija Lachinospiraceae. To dovodi i do povećane koncentracije Ruminokokusa kao i niže vrednosti Hempfilusa i Klostridijuma. Ovakav odnos bakteriaj se najčešće viđa kod obolelih od dijabetesa i ekcema. Klostridijum ima veoma veliku ulogu u varenju i imunitetu.

Deca koja su u kontaktu sa prirodnim sredstvima za čišćenje koja su ekološkog sastava, imaju manje šanse da budu gojazna i boljeg su zdravlja. Razlog je manji kontakt sa hemikalijama koje utiču na bakterije u crevima, ali i to što njihovi roditelji imaju zdravije životne navike.

Kao zaključak, stručnjaci su istakli da antibakterijska sredstva za čišćenje imaju mogućnost da promene mikrobiološku sredinu i povećaju rizik da deca budu gojazna.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA