Istraživanje: Da li roditelji imaju omiljeno dete?

Roditelji najčešće imaju omiljeno dete, pokazuje istraživanje. Uprkost tome što će roditelji to nevoljno podeliti s drugima, istina je da većina njih zaista favorizuje jedno od svoje dece.

Foto: Canva

To samo govori da se radi o jednoj normalnoj i uobičajenoj situaciji. Ipak, poznato nam je nepisano pravilo da svu decu treba voleti i tretirati jednako. Zašto se onda ipak događa da roditelju jedno dete ističe kao omiljeno?

Jedna od stvari koja utiče na favorizovanje jednog deteta je red rođenja. Omiljeno dete može biti prvo, poslednje, ali jako retko ono srednje. Postoji već i uvrežen fenomen srednjeg deteta koji nam je svima poznat.

Drugi razlozi za odabir omiljenog deteta povezani su s ličnošću roditelja i njegovim životnim iskustvima. Naša deca reflektuju naše osobine (dobre ili loše). Nije čudno onda da roditelj voli provoditi vreme s detetom koje mu daje osećaj da je uspešan, a to podsvesno doživljava ako prepozna neke svoje osobine u detetu.

Kvaliteta porodičnih odnosa je takođe važan faktor. Neka deca ponekad podsećaju roditelja na osobu iz prošlosti koja im je puno značila, kao na umrlog roditelja ili najdražu tetku.

Kao što se sve menja, tako se menja i odabir omiljenog deteta. Sam koncept ima vrlo fluidnu prirodu. Ljudi se menjaju, a deca naročito jer su tek u postupku formiranja svoje ličnosti. Ponekad roditelji često menjaju odabir omiljenog deteta i daju deci do znanja o tome, a najčešće pokušavajući ih podstaknuti na lepše ponašanje. Koji god bio vaš razlog, ne osećajte se loše zbog toga, objašnjava psihijatrica Carlin Barnes.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA