Istine o roditeljstvu

Greške se dešavaju. Iz njih možemo učiti, i sledeći put će biti bolje. Savršenstvo se ne dešava, ali stvarnost se dešava.

1.Vaša kuća nije odraz vaših roditeljskih veština.

Znate o čemu pričam. Neko kuca na vaša vrata u 2:28 popodne i kuća vam baš nije u sjajnom stanju. Poželite dobrodošlicu prijateljici. Ne izvinjavajte se zbog nereda. Pokažite da ste obična, stvarna osoba. I ne zaboravite da vaša kuća ne pokazuje kakav ste roditelj. To je samo kuća – velika, mala, uredna, pretrpana, organizovana  – nije ni važno. Važna ste vi, majka koja voli i podučava svoju decu.

2. Nekada prosto morate da iščitavate jednu te istu knjigu iznova i iznova.

Ili ih učite nečemu iznova i iznova. Ili se ponovo bavite istim problemima sa ponašanjem. Ili opet (ha) perete sudove. Roditeljstvo podrazumeva mnogo ponavljanja, i uglavnom postoji opravdanje za to. Čitanje knjige po više puta? Deci je potrebno da slušaju jedno te isto opet i opet, kako bi prepoznavala finese u priči i kroz nju učila. A vi? Možete i ovu knjigu pridodati onima koje već znate napamet. A disciplina? Pa, ona zahteva rad. Ne odustajte. Samo gurajte dalje.

3. Napadi besa u prodavnici se dešavaju.

Vrištanje i bacanje po podu četvorogodišjaka u supermarketu svakodnevna su pojava. Znate da se takve stvari dešavaju, na očaj majki. Ne osuđujte ih.

4. Bićete umorni. Želite objašnjenje?

Verovatno ne. Zgrabite kafu , čaj ili energetsko piće ili štagod da vam pomaže. Možete vi to.

5. Neki dani će biti otegnuti, drugi normalni, neki izazovni, neki sjajni.

Majčinstvo je kao vožnja roler-kosterom, a nekada se promene raspoloženja dešavaju usred  dana. Možete ga započeti osećajući se kao kraljica majčinstva, da bi vam se tle pod nogama izmaklo već u 8:34. Kao što vas ne opisuje vaša kuća, tako ni pojedinačni dani ne oslikavaju vaše majčinstvo.

6. Deca se razboljevaju

To je prosto dešava i sa time moramo da se suočavamo. Treba umeti izaći na kraj sa dvogodišnjakom koji povraća ili ostati budna cele noći sa detetom koje je dobilo upalu uva. Ili sedeti u lekarskoj ordinaciji čekajući dijagnozu. Deca se razboljevaju. To nije zabavan deo roditeljstva.

7. Manje stvari znači manje stresa.

Što više stvari imate, više njima morate i da se bavite.  A što ste zauzetiji, to je snažniji osećaj da besciljno trčite u krug. Najbolje što možete da radite jeste da se neprestano oslobađate stvari. A tako i decu učite da „više je bolje“ nije životni moto kojeg se treba držati.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA