Istine i zablude: Davanje antibiotika deci sa virusnim infekcijama

Nedvosmisleno je jasno da antibiotici NE mogu izlečiti virusne infekcije! Žalosna je činjenica da deca (ovo važi i za odrasle) često NEPOTREBNO dobijaju antibiotike – iako se radi o jasnim virusnim infekcijama!

temperatura px

Foto: Pixabay

To je jedan, ako ne i najvažniji, vid nepravilne primene antibiotika, ali i glavni uzrok rastuće otpornosti (rezistentnije) bakterija na antibiotike. Svedoci smo pojave „superbakterija“ koje NE MOŽEMO pobediti  ni jednim poznatim antibiotikom, ali i sve većeg broja „običnih“ bakterija koje više ne reaguju na standardne antibiotike, već traže primenu daleko jačih (i sa mnogo više neželjenih efekata) antibiotika, koji se moraju davati intravenski – u bolničkim uslovima.

Nažalost, sve više pacijenata umire zbog rastuće rezistencije na bakterije, a Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2050. godine godišnje biti deset miliona smrtnih ishoda upravo zbog rezistentnih bakterija!

Ne treba zaboraviti da antibiotici imaju i neželjena dejstva, a posebno treba naglasiti da se danas jasno znaju mehanizmi kako antibiotici SLABE detetov imuni odgovor! DA –  nije greška, antibiotici SLABE imunološku sposobnost organizma da se bori sa infekcijama koje NISU bakterijske! A to je posebno izraženo kod dece koja često dobijaju antibiotike!

Mnogo toga se mora preduzeti da bi se ovo rešilo, a mi smo se odlučili da razbijemo najčešće zablude koje se gotovo svakodnevno javljaju, a vezane su za nepotrebnu – pogrešnu primenu antibiotskih sirupa (ili injekcija) kod dece sa virusnim infekcijama. Podelili smo ih u dve grupe zabluda: prve su vezane za povišenu temperaturu i respiratorne viruse, a druge za gušobolje i upale grla.

ANTIBIOTICI KOD POVIŠENE TEMPERATURE I RESPIRATORNIH VIRUSA

 • Čim je temperatura visoka – sigurno je bakterijska infekcija, da se što pre da antibiotik

Nije uvek tako!

Povišena telesna temperatura je jedan od znakova infekcije, ali ne ukazuje na vrstu uzročnika koji je infekciju izazvao. Lekari vole da kažu da je visoka temperatura nespecifičan pokazatelj, što znači da samo znamo da je dete u problemu, ali ne i zašto je temperatura visoka. Visoka temperatura obično ide iz infekcije, ali i bolesti koje nisu infekcije, a prati ih visoka telesna temperatura. Kada govorimo i infektivnim oboljenjima, kod dece su virusi veoma čest uzrok visoke temperature, a oni se NE LEČE antibioticima! Primer je aktuelni grip, a nažalost i epidemija malih boginja.

Pregled deteta, uz pomoć rutinskih analiza (krvna slika, CRP i pregled mokraće) brzo rešava dijagnostičku dilemu, pa kada se ustanovi da se radi o virusnoj infekciji – NE DAJE se antibiotik, bez obzira na visinu temperature! Dakle, NE treba ODMAH davati antibiotik samo zato što dete ima visoku temperaturu!

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Sjajan tekst.Ne znam zasto nasi pedijatri,ne svi naravno,odmah daju antibiotik?!Je l to neznanje,ili samo da daju nesto?Moje dete,nije bilo bolesno puno,i kada je bilo,vadili smo krv,i sa pedijatrom “dogovarali” sta dalje.Ali dosta dece pije bezpotrebno sntibiotik na ocigledne znake virusa.

 2. Ana says:

  Postovani,

  cerkice 1,5 god i 4 god vec punih 5 dana su bolesne, temperatura koja se prva tri dana tesko obarala, mladja evo vec 6to vece temperatura se penje do 38,5-38,7 i to tri veceri samo uvece skace temperatura a starija danas posle dva dana afebrilnosti opet dobija 38,7 koju smo oborili brufenom. uradili smo juce krvnu sliku obema,

  mladja: Le 6.6 (ref 6-16) crp 4 (ref manje od 5) Neutrofili 27 % (30-72) Limfociti 62% (15-55)
  starija: Le 4.7 ( ref 5-13) crp 0.3 Neutrofili 37 % (30-72) Limfociti 52 % (15-55)

  Takodje je uradjen i pregled juce, pluca cista obema, obema grlo crveno, starija je dobila inhalacije pulmikortom jer se pojavio tzv lavez kasalj prekjuce, a mladja zbog uporne temperature dobila antibiotik koje dosad nije pila.

  Ja bih Vas zamolila za misljenje, citajuci vase tekstove utiska sam da je ovo normalno kod nekog jaceg virusa kao sto je grip (muz i ja se takodje razboleli 2 dana posle njih) i da su antibiotici visak. Ja sam zamolila doktorku da sacekamo sa antibiotikom jer krvna slika pokazuje virus e sad ne bih da ispadne da na moje insistiranje dete ne pije antibiotik. Dakle ab je prepisan doktorka se slozila da ga jos ne uvodim ako krvna slika pokazuje virus, samo se ja plasim komplikacije. Moje pitanje je kada treba da se zabrinem posle koliko dana vise nije u redu da deca imaju temperaturu, jer je nama dr rekla maksimum 3-5 dana one sad vec guraju sesti dan sa temperaturom i mladja je dobila antibiotik ali krvna slika kaze virus.
  Meni kao laiku ovo deluje kao jaci virus, ali molim vas za savet ne bih decu da mucim ako su ipak za antibiotike.
  Puno hvala unapred

 3. Tanja says:

  Moju ćerku od 13 godina je boljelo grlo 7 dana, bez temperature. Sva lokalna terapija nije djelovala. Eto da ne ide antibiotik bez potrebe, čekali smo da prođe. Osmi dan počinje kašalj, deveti dan u plućima sve puca i škripi, a deseti smo u hitnoj pomoći, na pedijatriji gdje hoće da je ostave u bolnici zbog obostrane upale pluća i pulsa koji je 160.Napominjem da je testirana i negativna na kovid. Po uključenju sumameda i inhalacija stanje se polako sanira.

 4. Jelena Cvetkovic says:

  Molim vase misljenje dete je 11 god.dva dana je imala temperaturu 38 grlo crveno I stalno se zali da ne moze da guta I jede.uradjena krvna slika leukociti su dobri.hemoglobin 135 nikakve znake upozorenja krvna slika nije dala.dobila je sirup cefaleksin I paracetamol septolete I tantum verde sprej za grlo s tim sto je terapiju skoro zavrsila I opet se zali na grlo da je grebe.sta je problem po vasem misljenju

 5. Nutri says:

  Ne piju se toliko antibiotici koliko se jedu namirnice pune antibiotika, uz svaki obrok koji sadrži životinjsku namirnicu unese se jedna količina antibiotika


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA