Lekovita biljka: Pet činjenica koje niste znali o zovi

Ekstrakt zove ima snažan antivirusni efekat, ne samo kod gripa – zova pomaže da se organizam izbori sa prehladom, virusom gripa, ali i sa virusima koji izazivaju herpes

Foto: Pixabay

 

Zova je vekovima dobro poznata lekovita biljka

Pre 2.400 godina, “otac medicine” Hipokrat je prepoznao lekovita svojstva zove. Koristio je i cvetove i plod  zove za lečenje različitih infekcija, a njene povoljne efekte na zdravlje je pažljivo beležio u svojim spisima. Kasnije je Galen, najčuveniji lekar rimskog doba, koristio ekstrakt zove za lečenje zapaljenja disajnih organa…a posle Galena i brojni poznati i manje poznati lekari!

Do pojave antibiotika, zova je bila deo brojnih lekovitih preparata, a može se reći da je bila jedan od temelja tradicionalne medicine – glavna lekovita biljka za lečenje upala koje su praćene visokom temperaturom.

Sadrži preko 40 aktivnih supstanci, od kojih mnoge imaju lekovita svojstva

Među njima su dobro poznati flavonoidi (flavonoli, antocijanini…), polifenoli (tanin), mineralne materije (uključujući i gvožđe), vitamin C…

I cvet i plod su zdravi – stimulišu imunitet za borbu protiv virusa!

Istraživanje iz 2012. je pokazalo da i cvet i plod imaju slične efekte a da kuvanje cveta NE ugrožava većinu korisnih efekta! Još je bolji efekat ekstrakata zove koji se dobijaju farmako-tehnološkim procesima!

Ekstrakti zove inhibiraju rast virusa gripa

Pre više od 20 godina je sprovedeno istraživanje sa biljem da se ustanovi da li ekstrakt zove može da pomogne u lečenju gripa. 1993/94 je bila velika epidemija, a ispitanici (svi su imali grip) su podeljeni u dve grupe: jedni su dobijali ekstrakt zove, a drugi placebo (“zaslađenu vodicu”). U grupi koja je dobijala ekstrak zove je grip trajao značajno kraće, a 90%j ispitanika je ima značajno poboljšanje već posle 2 do 3 dana od uzimanja ekstrakta zove, a to se nije desilo kod onih koji su dobijali placebo. Zaključak je bio jasan – ekstrakt zove pomaže izlečenju od gripa!

Izraelski i norveški autori su 2004. prikazali veoma slične rezultate – ekstrakt zove značajno skraćuje skraćuje trajanje gripa i olakšava simptome – a to važi i za virus gripa tipa A i tipa  B!

2009. godine obavljeno je  zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da ekstrakt zove (u laboratorijskim uslovima – “in vitro”) ima sličan efekat na eliminaciju virusa svinjskog gripa (čuveni H1N1) kao i antivirusni lekovi! Par studija “in vitro” je pokazalo da postoji i antibakterijski efekat ekstrakta zove.

Ekstrakt zove ima snažan antivirusni efekat, ne samo kod gripa – zova pomaže da se organizam izbori sa prehladom, virusom gripa, ali i sa virusima koji izazivaju herpes

Pre više od 15 godina su izraelski naučnici pokazali da zova podiže nivo citokina koji su važni za borbu sa virusima!

Citokini su supstance  koje stvara naš imunitet, a oni pomažu belim krvnim zrncima u borbi sa različitim mikroorganizmima. Isti autori su pokazali da zova to to bolje radi od propolisa i ehinacee, koji takođe imaju povoljan efekat na imunitet!

Na kraju je sasvim jasno – postoji potpuno prirodan preparat, koji sadrži ekstrakt zove, a koji nam može pomoći da pobedimo aktuelne viruse!

Kad napadne virus, umesto limuna uzmite zovu – brže ćete ozdraviti!

Podeli:

Komentari

  1. Dragana Milicevic says:

    Beba je rodjena sa 3.700 prinotpustu je imala 3.400 a dugacka 53 . Na prvom pregledu su rekli da sada ima 4,300 a duzina 53,5 porasla 5mm da li je to normalo ili trebalo je vise ?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA