Ishrana sedmomesečne bebe

Pravilna ishrana Vašeg odojčeta podrazumeva ishranu koja vašoj bebi pruža optimalno sve hranjive elemente i omogućava joj dobar fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i sazrevanje.

Foto: Privatna arhiva Marije Mandić

Osim toga pravilna ishrana je i ona ishrana koja deluje preventivno na razvoj mnogih bolesti kasnijeg životnog doba, a tu pre svega spadaju dijabetes ( šećerna bolest tip II), ateroskleroza, ishemijska bolest srca (infarkt srca), ishemija mozga (šlog), prerano starenje, povišeni krvni pritisak i druge.

Kad spremate obroke za vašu bebu možete eksperimentisati sa raznim dodacima i kombinacijama. Ako zapamtite da su prženje na vrelom ulju i zaprške zabranjene, da se so i začini ne daju odojčadi bar do godinu dana ako ne i duže- onda imate malo prostora za greške.

Novi baner (1)

Znajte i to, da će svaki dan sa vašom bebom biti drugačiji i donositi nova iznenađenja i vaše bolje međusobno upoznavanje, čak i putem pripreme hrane i putem hranjenja.

Iz knjige KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE, drugo dopunjeno izdanje autora dr med. Marija Mandić

JELOVNIK ZA BEBU OD SEDAM MESECI

Pored svega što je do sada uvedeno, nakon sedmog meseca u bebinu ishranu se polako uvode karfiol, brokoli, blitva, luk kuvan u supici te mlada mesa (piletina, teletina, junetina, ćuretina). U ovom periodu beba treba da je uobročena na 4 obroka (prepodnevna i popodnevna užina, ručak i večera) i da ima još 4-5 podoja na dan.

PRIMER JELOVNIKA IZ DNEVNIKA MARTINE ISHRANE KUVARSKOG DNEVNIKA BEBE MARTE:

Prepodnevna užina (oko 9h): 

U malo uzavrele vode sam stavila kašiku kukuruznog griza i kuvala dva minuta, prema uputstvu. U dobijenu ređu Bundeve (1)palentu dodala kockice narandžaste bundeve i kuvala još par minuta do mekog.

Gustinu regulisala vodom uz neprekidno mešanje. Bundeva se može koristiti i u užini i u glavnom jelu.

Ručak (oko 13h):

Karfiol (1)

Pilav sa karfiolom: u malo vode sam kuvala pileće belo meso isečeno na kocke, dodala šargarepu, peršun, a pri kraju šaku cvetova karfiola. Oko desetak minuta pred kraj kuvanja odasula sam višak tečnosti i dodala kašiku pirinča pa sve kuvala do mekog. Gustinu pilava regulisala odasutom tečnošću od supice. Meso sitno, sitno naseckala i izgnječila viljuškom sa ostalim povrćem i pirinčem. Marta odlično jela.

Užina II ( oko 16h30min):

Jabuka rendana kašikom- lepu, veliku jabuku sam prepolovila na pola te odstranila sredinu sa košticama. Zatim uzela polovinu u ruku i kašičicom rendala sloj po sloj jabuke i davala Marti direktno  u usta. Ovo je idealna užina za prelazak sa blendiranog na čvršći oblik hrane.

Večera (19h30min):

Mlečne instant ljuspice sa pirinčem pomešane sa vodom. Ukoliko mama doji bebu, najbolje je izabrati  žitarice koje se spremaju sa maminim mlekom.

Autor: Dr.med Marija Mandić,  Ilustracije: Tomislav Vukov

Drugo dopunjeno izdanje knjige KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE, priručnik o uvođenju nemlečne dohrane i uobročavanju odojčeta, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti kod autora za 400 rsd

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Preuzeto: Kuvarski Dnevnik Bebe Marte

Podeli:

Komentari

 1. Tanja says:

  Dobro jutro.

  Postovani,pre par dana moja beba napravila 7 meseci.
  Pocela je sa kasice,ali vodu ne bas,takodje i cajeve.Slabo pije,skoro nista. Jedva 5ml.Da napomenem da nikada nije htela cucle,pa sada i flasice. Inace je na dojenje. Pokusavala sam sa kasice,spric ali pljuje je.
  Pitanje je kako da joj steknem navike da pocne da pije?

  Hvala,pozdrav!

Strana 7 od 7<<<34567

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA