Ishrana devetomesečne bebe

Tokom devetog meseca beba se hrani više manje istim namirnicam koje su do tada uvedene u njenu ishranu. Ona postaje spretnija i veštija i za stolom, posebno sa baratanjem tzv. hrane iz ruke. To može biti korica hleba, kriška jabuke, kruške, prokuvana ili sveža šargarepa, banana i slično, ukoliko je dovoljno veliko da ga beba može uzeti u ruke i baratati njime. Na ovaj način će beba da ima bolju veštinu prilikom žvakanja, grizenja i samostalnog hranjenja

Foto: Clvrky

Svakako da dete nikada ne treba ostavljati samo dok jede, jer ponekad bebe guraju hranu u usta bez žvakanja, pa postoji mogućnost zagrcnuća što predstavlja veliku opasnost i stres ne samo za bebu nego i za roditelje. Takođe poželjno je u ovom periodu dati bebi i kašikicu u ruke i podsticati njeno osamostaljivanje u hranjenju, uz puno strpljenja, umazanih portiklica, odela, stolnjaka i krpa

Početkom devetog meseca u ishrani bebe uvođenje žumanceta treba da je već završilo ili da je bar pri kraju. To je dugotrajan proces koji traje oko 25 dana ukoliko se u međuvremenu kod bebe ne pojave alergijske reakcije, a nekada zna da traje mnogo duže ili pak da se i odloži za koji mesec upravo zbog tih alergiskih reakcija.

Zašto postoje specifičnosti kod uvođenja žumanceta?

Uvođenje se počinje u osmom mesecu, prvo tri dana osmina, pa koji dan pauza, pa tri dana četvrtina, pa pauza i tako sve do celog žumenceta pošto je žumance veliki alergen. Preporučljivo je uzimati jaja proverenog kvaliteta, najbolje od koka koje čupkaju travu. Pre barenja jaje se najpre opere i onda kuva desetak minuta, dok žumance ne bude tvrdo kuvano. Meko kuvana, tečna i sveža žumanca je opasno davati ne samo bebama nego i deci. Kad se uvede, žumance se daje naizmenično sa mesom (znači ne u istom obroku i ne isti dan), kao i naizmenično sa leguminozama (grašak, pasulj i sl). Celo jaje se uvodi sa godinu dana.

PRIMER JELOVNIKA IZ DNEVNIKA MARTINE ISHRANE KNJIGE KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE:

Baner 728x90

DORUČAK: Palenta sa mladim sirom i pavlakom.
PREPODNEVNA UŽINA: Marti sam u ruke dala pola banane koju je ona polako grickala, dok sam je ja pridržavala svojom rukom (bananu) i polako joj davala da grize.
RUČAK: U malo vode sam kuvala batak, dva peršuna, jedan krompir i pola cvekle isečene na komadiće. Kad je sve bilo mekano,  kratko sam izblendirala i ponudila Marti.

POPODNEVNA UŽINA: Obarena dunja sa pirinčem i sve izgnječeno viljuškom. Odlično zimsko jelo.
VEČERA: Instant bezmlečne ljuspice od mešavine više glutenskih žitarica natopljene u jogurtu.

 

Autor:  Martina mama, dr med. Marija Mandić, majka troje dece koja je svoje znanje i iskustvo ovim putem želela daNASLOVNICA BEBE MARTE TRECA
podeli sa drugim mamama i tako im olakša period uvođenja čvrste hrane.

Treće prošireno izdanje knjige KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE

Recepti i saveti za ishrnu bebe do prvog rođendana, za sebe ili kao poklon dragim osobama možete naručiti i kod autora za 400 rsd,

tel: 063-593-068, 024-524-844,   e-mail: KuvarskiDnevnikBebeMarte@gmail.com

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA