Intimni svet devojčica

Negu devojčica odlikuju specifičnosti – koje je važno poznavati, da ne bi došlo do neželjenih situacija. Savremene mame se trude da saznaju što više korisnih informacija, razmenjuju iskustva… ali često dolazi do grešaka, pre svega u svakodnevnom održavanju higijene intimnih delova tela ženske dece. Neretko se u predelu polnih organa ili na vešu devojčica primećuju tragovi sekreta, pa i krvarenja.

Šta je preventiva za decu koja idu u vrtić i koriste zajednički toalet?
– Preventiva je da se deca, pre svega, nauče pravilnom održavanju higijene – kako u toaletu, tako i po izlasku iz njega. Teško je naučiti malo dete da ne seda na šolju, ali u jednom trenutku će se i to dogoditi. Takođe, jako je važan smer brisanja – od napred ka nazad.
Ono što moramo da imamo u vidu jeste da su bakterije svuda oko nas i da ceo život provodimo sa njima. Ali, treba da se naučimo životu sa bakterijama i da uz njih nemamo nikakve tegobe. Tu zaštitu nam pruža naš imunološki sistem. Manji broj bakterija ne stvara nikakve tegobe. Tek kada se razmnože u velikoj meri i zauzmu floru polnih organa – pojavljuju se problemi. Pravilan način održavanja higijene garantuje zdrave spoljašnje genitalije i sprečava nastajanje uslova koji pogoduju razmnožavanju bakterija.

Šta podrazumeva adekvatna higijena intimnih delova tela devojčica?
– Ono što je od značaja, jeste pravilna upotreba vode. Kada je reč o sredstvima za održavanje higijene – raznim sapunima, kupkama, šamponima… mi uvek savetujemo da se koriste za telo i guzu, a za polni organ samo čista voda i ništa više. Hemijskim sredstvima se skida mastan sloj sa kože oko vulve i obično je potrebno nadoknaditi ga mazanjem bebi krema – po izboru. Mame ih koriste dok su devojčice male, u pelenama, ali sa njihovom upotrebom treba nastaviti svako veče posle tuširanja, do puberteta. Nastupanjem puberteta i pojavom polnih hormona koji deluju na spoljašnje genitalije, ta regija će postati otpornija na bakterije. Sa druge strane, priprema se za ono što sledi, za seksualne odnose – tokom kojih se, ukoliko se ne koristi mehanička kontracepcija (kondom), razmenjuju bakterije između partnera.
U dečjem uzrastu, da bi koža bila otporna, treba da bude zaštićena i masnim slojem. Kada je ta regija otporna, onda sedanje na wc šolju jednom, dvaput dnevno neće da rezultira infekcijom.

Da li je korisno upotrebljavati vlažne maramice?
– Vlažne maramice koje se koriste za intimnu higijenu, dobro su rešenje za putovanja, odmore, ali njihova redovna upotreba zaista nije potrebna. Posebno je važno naglasiti da beba treba da se opere pošto se ukaki, a ne samo da se prebriše vlažnim maramicama. Danas imamo pojavu da se devojčicama mnogo češće nego ranije «slepi» genitalni organ, upravo zbog upotrebe dezinficijenasa u obliku kupki, sapuna ili vlažnih maramica – koji skidaju masni, zaštitni sloj na koži genitalija. I, naravno, ni u čemu ne treba preterivati, pa ni u pranju. Sasvim je dovoljno da se devojčice jednom dnevno operu čistom vodom i namažu bebi kremom.

Šta treba da predstavlja signal roditeljima za eventualni odlazak lekaru?
– Ako se desi da se devojčica malo «zacrveni», taj problem se rešava intenzivnijom upotrebom krema, pa najčešće nema potrebe za specijalnom terapijom. Ali, ako je ta tegoba prisutne duže vreme, ili se pojave simptomi tipa svraba, peckanja dok dete piški… onda treba odvesti dete ginekologu, gde će se utvrditi uzrok problema i adekvatno rešiti.
Kod devojčica kod kojih se danima pojavljuje trag na vešu, a pritom se žale i na tegobe ili neprijatnost u genitalnoj regiji, takođe se savetuje odlazak kod ginekologa. Veoma je važno da ginekolog pregleda dete, objasni roditeljima pravilan način održavanja higijene i da predlog za terapiju – koja će biti dobro rešenje dok se ne dobiju rezultati bakteriološkog brisa vaginalnog sekreta i bakteriološkog brisa sa spoljašnjih genitalija. U odnosu na dobijene rezultate, savetuje se i primena antibiotske terapije – bilo lokalno, u obliku masti ili sistemski, pijenjem antibiotika u obliku sirupa.
Ginekološki pregled za decu nije bolan, pa samim tim ne treba da bude ni traumatičan. Zato je važno da se dete dobro pripremi, da mu se objasni kako je to pregled kao i svaki drugi.

Izvor: Babyboom.in.rs

Podeli:

Komentari

  1. jelena says:

    da li mogu i cerku od 6 godina da vodim kod ginekologa…jer ima problema a deciji lekar tj pedijatar nam je prepisao kremu gentamicin…sta da radim stvarno vise neznam ni sama

  2. Dejana says:

    Starija cerka mi ima 6,5 godina. Prvi put je doslo do slepljivanja usnica sa 2,5 godine. Od tada do sad joj se to vracalo oko sedam puta. Perem je vodom, mazem svako drugo vece pavlovicevu mast. Sad se i mladjoj cerkici slepilo, ima 2,5 godine. Molim vas za savet sta da uradim da se to vise ne vraca?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA