Intimni svet devojčica

Negu devojčica odlikuju specifičnosti – koje je važno poznavati, da ne bi došlo do neželjenih situacija. Savremene mame se trude da saznaju što više korisnih informacija, razmenjuju iskustva… ali često dolazi do grešaka, pre svega u svakodnevnom održavanju higijene intimnih delova tela ženske dece. Neretko se u predelu polnih organa ili na vešu devojčica primećuju tragovi sekreta, pa i krvarenja.

Tada ne treba pribegavati «proverenim» receptima kao što je ispiranje kamilicom ili sodom bikarbonom, već se obratiti stručnjacima iz oblasti dečje ginekologije. Ova grana medicine naučno rešava navedene i druge probleme devojčica uzrasta do deset godina. Zato nema potrebe da se doživljava kao bauk, pre svega od strane roditelja, a samim tim i dece.
U Službi za dečju i adolescentnu ginekologiju Republičkog centra za planiranje porodice Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta «dr Vukan Čupić», pitali smo mr sci med. dr Ilijanu Mažibrada, specijalistu ginekologije i akušerstva, kako da se odnosimo prema ovoj temi – podjednako osetljivoj i za decu i za roditelje. Odnosno, kako da pravilno postupamo.

Koji su najčešći ginekološki problemi kod devojčica u predškolskom uzrastu?
– Najčešći problemi su infekcije u regiji spoljašnjih genitalnih organa. Infekcija može da se prepozna po crvenilu spoljašnjih genitalija, odnosno velikih i malih polnih usana, kao i pojavi sekreta koji se javlja između polnih usana ili ostavlja trag na vešu. Kada je reč o bebama, te infekcije obično dugo traju – zbog čega se, kao odbrambeni mehanizam, na obolelim površinama pojavljuju naslage fibrina. Vremenom, to dovodi do slepljivanja površina zahvaćenih infekcijom, odnosno slepljivanja malih polnih usana, što se pri pregledu uočava kao tanka membrana koja prekriva himenalni prsten. Ukoliko se radi o opsežnim promenama, one se protežu i na regiju ispred mokraćne cevi. Te srasline, odnosno sinehije, roditelji često ne primete, već ih otkriju pedijatri u savetovalištu. Ponekad se razviju opsežne sinehije, koje pored malih polnih usana zahvataju i regiju klitorisa, ili se protežu između malih i velikih polnih usana, menjajući u značajnoj meri izgled spoljašnjih genitalija. U tim stuacijama ne čudi činjenica da se posumnja i na anomaliju spoljašnjih genitalija.

Šta je uzrok infekcija?
– To može da bude bakterija koja se iz mokraćne cevi ili iz debelog creva, koje je u neposrednoj blizini, proširi u regiju polnih organa. Zatim, može da bude posledica pada otpornosti i, samim tim, pojave nekih ređih infekcija, odnosno retkih bakterija u toj regiji. Ali, najčešće se u predškolskom uzrastu javljaju streptokoke koje se, uglavnom mehaničkim putem – ručicama ili sa zajedničkih toaleta, prenose sa jednog deteta na drugo. Tako otkrivene streptokoke često budu znak latentne infekcije, odnosno kliconoštva.

Podeli:

Komentari

  1. jelena says:

    da li mogu i cerku od 6 godina da vodim kod ginekologa…jer ima problema a deciji lekar tj pedijatar nam je prepisao kremu gentamicin…sta da radim stvarno vise neznam ni sama

  2. Dejana says:

    Starija cerka mi ima 6,5 godina. Prvi put je doslo do slepljivanja usnica sa 2,5 godine. Od tada do sad joj se to vracalo oko sedam puta. Perem je vodom, mazem svako drugo vece pavlovicevu mast. Sad se i mladjoj cerkici slepilo, ima 2,5 godine. Molim vas za savet sta da uradim da se to vise ne vraca?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA