Hoću sam(a) da se obučem!

Samostalnost u oblačenju je ključna za razvoj stila kod deteta. Bez prilike da iskaže svoju nezavisnost, biće manje samouvereno.

Dan kada će vaše dete poželeti da se samo obuče je neizbežan. Ipak, pre nego što napusti kuću sa oklopom ili vilinskim krilima, evo šta bi trebalo da uradite…

Samostalnost u oblačenju je ključna za razvoj stila kod deteta. Bez prilike da iskaže svoju nezavisnost, biće manje samouvereno. Pored toga, biranjem odevne kombinacije razvija motorne i saznajne sposobnosti. Naime, podižući ruke i noge, koordiniše svoje pokrete kako bi obuklo majicu ili pantalone. Ili, održava ravnotežu da bi obulo svoje cipele.

Fina motorika se razvija kada mališan koristi svoje prstiće da zakopča dugmad, kopče i rajsferšlus. Usvajanjem znanja o tome kako sezona ili temperatura utiču na to šta treba da obuče, razvija i kognitivne sposobnosti.

Ali, pre nego što dođe do oblačenja, prvo sledi skidanje odeće sa sebe i izuvanje, uglavnom oko 18 meseci. Svlačenje zahteva manje veština nego oblačenje, pa ćete u ovom periodu često zateći malog nudistu na krevetu. Kad dete počne da se samo oblači, a to će se desiti kada napuni 2-3 godine, ne budite iznenađeni ili razočarani jer je majicu obuklo naopako. Pohvalite trud i “oprezno” objasnite da mora da okrene majicu. Ukoliko pak odbje, dopustite mu da je tako nosi i koncentrišite se na pozitivnu stranu stvari – ipak se samo obuklo. U toku ove faze budite strpljivi i podržite svoje dete, pošto će želeti da se često presvlači kako bi pokazalo svoj stil i sposobnosti.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA