Hoću sam(a) da jedem!

Ako primetite da dete pruža ruke prema povrću ili pomno gleda kako odrasli oko njega koriste escajg, znajte da uči i priprema se da jede samo.

Kada vaše dete počne da vadi hranu iz usta dok ga hranite, pokazuje da želi samo da jede. Ovo je vrlo važan period za razvoj i osamostaljivanje najmlađih. Svaka faza kroz koju mališani prolaze, pretvara ih u “funkcionalne” male ljude. Pedijatri ističu da im samostalno hranjenje pomaže da izgrade ličnost. U prilog tome ide i to što uče da unose količinu hrane koja im je potrebna.

 To je od velike pomoći roditeljima, koji uvek strepe da li je dete sito. Samostalna ishrana je i vežba motoričkih sposobnosti, a i zabava za porodicu jer pogled na bebu koja “manevriše” po tanjiru, odraslima uvek izmami osmeh. Dok jede, dete uči da koordinira pokrete i jača mišiće, a vremenom će mu to pomoći da uspešnije savlada pisanje, crtanje… 

jedeIpak, važno je znati da ono neće početi da se hrani samo, dok ne bude sposobno da sedi uspravno. Već sa 8 do 12 meseci beba počinje da koristi palac i kažiprst u samohranjenju, tokom ovog perioda očekujte da se igra sa hranom. Između 13 i 15 meseci želi da uzme kašiku, a sa 18 i viljušku, čašu, tanjir…

Ako primetite da dete pruža ruke prema povrću ili pomno gleda kako odrasli oko njega koriste escajg, znajte da uči i priprema se da jede samo. Ipak, kad se upusti u ovu avanturu, očekujte nered! Bacaće, prosipaće i mrljaće hranu svuda oko sebe. Mnogi mališani ne mogu da se hrane sami do 18 meseci ili drugog rođendana, pa bi roditelji trebalo da budu strpljivi.

Što se jelovnika tiče, stručnjaci savetuju da to budu lake i meke namirnice poput barenog povrća, makarona, prženih jaja, koje može da pridržava prstićima. Kada “savlada” kašiku može samo da jede puding, pasirano povrće i voćni jogurt. Čak i ako se više hrane nađe na podu nego u ustima deteta, stariji ne bi trebalo da intervenišu. Ako mu “otmu” escajg u želji da ga nahrane, postaće nervozno. Samo kada je mnogo gladno i umorno, dozvoliće da ga nahrane bez opiranja. Ako primetite da vaše dete ima teškoća sa gutanjem i žvakanjem, da ne premešta hranu po ustima, posetite pedijatra.

Izvor: Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA