Hladnoća i dečije zdravlje

Bez obzira koje je doba godine, vaše dete treba svakog dana da boravi na svežem vazduhu. Međutim, kada dođe zima i temperature se spuste ispod nule, mnogi roditelji su zabrinuti da li dete treba da bude izloženo hladnoći.

Odgovor medicinskih stručnjaka je jednoglasan – da, ali pažljivo i dozirano.

Ukoliko je vaše dete novorođenče i rođeno je u zimskom periodu godine, preporuka je da sa izvođenjem u šetnje otpočnete kad dete navrši mesec dana života. Dužina boravka napolju na niskim temperaturama se sprovodi postepeno. Prvog dana je dovoljno desetak minuta, a svaki naredni dan dužinu možete povećavati. Naravno, dete morate da zaštitite od hladnoće na odgovarajući način. Deca uzrasta od dve godine i više mogu da borave napolju tokom zimskih dana, kao i odrasli.

Obzirom da se iz tela dece do dve godine toplota gubi brže nego kod odraslih, poželjno je slojevito oblačenje, sa nepromočivim gornjim slojem, u vidu skafandera. Deca treba da nose kape, koje će zaštiti uši, kao i rukavice i šal kojim ne treba prekrivati nos deteta.

Šetnja na svežem vazduhu čak i tokom hladnih zimskih dana poboljšava imunitet i jača muskulaturu i skelet dece, stoga je preporučena u svim uzrastima. Ipak, kad temperatura padne ispod -10 stepeni celzijusa ili su ekstremne vremenske nepogode, decu ne treba izvoditi napolje, već pokušajte da se zabavite s njima unutra, u dobro provetrenom prostoru.

Uticaj grejanja na zdravlje tokom zime

Idealna temperatura u prostorijama u kojima se svakodnevno boravi je 22 stepena. To je temperatura koja omogućava nesmetano funkcionisanje, učenje i rad, bez osećaja tromosti i pospanosti, a i bez potrebe za mnogo slojeva garderobe.

U većini stambenih blokova grejanje je centralno, ali većina kuća se greje uz pomoć klima uređaja ili loženjem ogrevnih materijala. Klima uređaji su brz, lak i čist način da zagrejete vaš dom, jednostavnim pritiskom na dugme, ali samo ako klima uređaj redovno održavate.

Klima uređaji koji su pravilno ugrađeni i redovno čišćeni nemaju negativan učinak na zdravlje dece i ljudi. Šta više mogu imati pozitivan uticaj i na ljude i decu koji pate od astme ili alergija, ako se koriste funkcije filtriranja vazduha, ovlaživanja i dezinfekcije. Ukoliko klima uređaj nije održavan, može da dovede do širenja mikroorganizama, kao što je bakterija koja izaziva legionarsku bolest.

Klima uređaj je pred svaku grejnu sezonu neophodno servisirati, očistiti i dezinfikovati filtere, kao i spoljašnju jedinicu klime. Redovno servisiranje će omogućiti maksimalnu funkcionalnost klima uređaja, a samo na taj način možete biti sigurni da klima neće imati negativno dejstvo na vaše i zdravlje vaše dece. Ipak, imajte na umu da klima uređaji prilikom grejanja suše vazduh. Suv vazduh tokom zimskih meseci može da izazove iritacije nosa i sluznice, kao i pogoršanje dermatitisa i ekcema. Ipak, sama klima nikada nije uzročnik prehlada, već su to bakterije i virusi.

Prostorije je i tokom zimskih meseci neophodno redovno provetravati, kako biste omogućili dotok svežeg vazduha. Manjak kiseonika izaziva pad imuniteta, jer je kiseonik neophodan belim krvnim zrncima za borbe protiv infekcija. Kako biste najefikasnije provetrili životni prostor tokom zime sve prozore otvorite na kip i ostavite ih otvorene 30 minuta. Postupak ponovite dva puta dnevno, kako biste vi i vaši najmlađi uvek imali optimalnu količinu svežeg vazduha u vašem domu.

Izolacija doma

Kako bi željena temperatura vašeg doma mogla da bude postignuta, vaš dom mora da poseduje odgovarajuću toplotnu izolaciju. Vlasnici kuća se najčešće odlučuju za spoljašnju izolaciju doma, dok je u stambenim zgradama to nešto teže izvodljivo, te se vlasnici stanova odlučuju za unutrašnju izolaciju.

Loša izolacija doma dovodi do brzog ishlađivanja prostorija, bez obzira koju vrstu grejanja koristite. Uz osetan pad temperature, dolazi do pojave buđi na zidovima, kondenzacije, tzv. „znojenja“ zidova. Svi ovi činioci imaju loš uticaj na zdravlje ukućana.

Spoljašnja izolacija doma se vrši tako što se izolacioni materijal (staklena vuna najčešće) pričvršćuje na spoljašnje zidove objekta. Nakon toga se pristupa nanošenju fasadnog materijala. Spoljašnja izolacija doprinosi očuvanju temperature unutar vašeg doma, leti sprečava pregrevanje, dok zimi onemogućava ishlađivanje. Takođe štiti i produžava životni vek vašeg doma.

Unutrašnja izolacija predstavlja oblaganje unutrašnjih zidova vašeg doma izolacionim materijalima (najčešči odabir je stiropor različitih debljina). Prilikom unutrašnje izolacije neophodna je obazrivost, stoga je taj posao poželjno prepustiti stručnim licima, ma koliko se činilo da se može uraditi amaterski. Naime, prilikom spajanja termoizolacionih ploča može da dođe do pojave toplotnih mostova, naročito na mestima gde je PVC stolarija. Unutrašnja izolacija će smanjiti vaše račune za grejanje i očuvati željenu toplinu vašeg doma.

PVC stolarija, odnosno prozori, terasna vrata i vrata, su mesta na kojima dolazi do toplotnih gubitaka, jer logično, staklo ne može da očuva toplotu jednako dobro kao i zidovi. Zbog toga birajte kvalitetne prozore, čija stakla imaju više komora koje su ispunjene termoizolacionim gasom argonom. Kvalitetni prozori i vrata renomiranih proizvođača će savršeno nadopuniti izolaciju vašeg doma i sprečiti pojavu buđi i kondenzacije.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA